Home

Achtergrond 293 x bekeken

Franse bonden zitten om de tafel over melkprijs

Franse melkveehouders of hun bonden hebben vandaag weer om de tafel gezeten om te overleggen over de melkprijs voor het derde kwartaal.

Dat gesprek vindt plaats op de dag dat het ultimatum van de Franse melkveehouders over de melkprijs af zou lopen. Minister Bruno Le Maire van landbouw heeft het overleg verder onder druk gezet door te eisen dat er nu zo snel mogelijk een akkoord wordt bereikt. De bonden hadden de zuivelindustrie gevraagd uiterlijk gisteren overleg te openen nadat eerdere gesprekken op nationaal niveau in juli stuk waren gelopen. De melkveehouders dreigden daarbij met harde acties.

Het overleg wordt nu niet zo zeer gevoerd door de federatie van zuivelbedrijven FNIL maar door vertegenwoordigers van de vijf grote Franse zuivelbedrijven, Lactalis, Bel, Bongrain, Sodiaal en Laïta. Minister Le Maire vindt 'dat de boeren niet langer kunnen wachten' en nu snel moeten weten waar aan toe zijn. Hij erkent daarbij dat die melkprijs eigenlijk dichter in de buurt van het lagere, Duitse niveau moet komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.