Home

Achtergrond 200 x bekeken

Experts bezorgd over resistente bacterie

Britse experts maken zich zorgen over een resistente bacterie die steeds vaker in ziekenhuizen opduikt.

Zelfs de sterkste antibiotica kunnen niet tegen de bacterie op. Vermoedelijk brachten mensen de bacterie mee naar huis, nadat ze in India of Pakistan plastische chirurgie hadden ondergaan. Dat meldt BBC.

De bacterie maakt een enzym met de naam NDM-1 aan en heeft tot nog toe tot vijftig mensen in Groot-Brittannië ziek gemaakt. Een aantal van hen zou door de bacterie zijn overleden. NDM-1 kan leven in verscheidene soorten bacteriën. De vrees is dan ook dat het enzym een thuis vindt in een bacterie die snel over te dragen is tussen mensen. Dat zou volgens de experts een wereldwijd probleem opleveren. De 'superbug' zou ook al in Canada, Australië en Nederland zijn opgedoken.

Onderzoekers bekeken de Britse gevallen en ontdekten dat de bacterie zich al snel van patiënt tot patiënt wist te verspreiden. In zeker een van de gevallen was sprake van resistentie tegen alle soorten antibiotica. Veel andere gevallen waren nog wel te behandelen. De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens de wetenschappers ,,duidelijk en angstaanjagend''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.