Home

Achtergrond 286 x bekeken

Eucomis keuring geeft blik in de toekomst

De Eucomis staat fier en trots in de keuringszaal van de KAVB in Lisse.

De KAVB-keuring laat een aardig doorsnede zien van het sortiment. Dit gewas komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Eucomis comosa zou al in 1752 in cultuur zijn in Nederland. Pas de laatste jaren wordt er in Nederland flink veredeld en geselecteerd in dit gewas, dat ook wel kuiflelie wordt genoemd, naar het toefje bladeren aan de top van de bloeiwijze. Ook bij deze keuring liet de invloed van het weer overigens zijn sporen na. Sommige inzendingen waren aan de rauwe kant en andere inzenders hadden nog niet voldoende materiaal voor de show. De variatie die aan de consument wordt aangeboden wordt steeds breder, zowel qua kleur als qua grootte. Eucomis kent niet alleen goede tuinplanten met exotische uitstraling, maar ook kuipplanten, zoals Cees Breed laat zien. Winnaar bij zowel de potten als de snijbloemen werd de combinatie Sunset Breeding/Fancy Flowers. Bij de potten scoorde de nieuwe ’Can Can’ 9,30 punten en de reeds geregistreerde ’Tugela Ruby’ 9,20 punten. Bij de snijbloemen was de competitie wat sterker en wist de geregistreerde ’Pink Dwarf’ van Sunset Breeding/Fancy Flowers de hoogste score te behalen met eveneens 9,30 punten. Preijde Bloembollen volgde op de voet met selectie A2, die 9,20 punten kreeg van de jury. Daarnaast toont veredelaar Chr. Van der Salm een collectie van zaailingen. Ongetwijfeld zal Eucomis zijn plaats binnen het sierteelt sortiment gaan innemen en bij het volgende jubileum van de KAVB een grotere rol spelen. Gedragen door een grote schare aan fans, liefhebbers en inkopers.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.