Home

Achtergrond 288 x bekeken

Egypte vreest voor half miljoen ton tarwe uit Rusland

Egypte is bang dat Rusland de levering van 540.000 ton tarwe niet nakomt vanwege de tegenvallende oogst.

Het land, de grootste importeur van tarwe ter wereld, koopt al kleinere volumes in onder andere Frankrijk, maar vreest voor de voedselzekerheid van de bevolking. Normaliter importeert Egypte jaarlijks tussen de 6 en 7 miljoen ton tarwe op de internationale markten, bijna de helft van de totale consumptie. Al sinds de jaren '60 komt een groot gedeelte, tegenwoordig de helft, uit Rusland. Rusland en Egypte zijn in de internationale diplomatiek doorgaans goede vrienden.

Voor Egypte is de levering van groot belang. Het land telt meer dan 80 miljoen inwoners waarvan 20 procent volgens de VN ver onder de internationale armoedegrens. De tarweprijs stijgt snel, dus op zichzelf al een groot probleem, maar helemaal geen levering kan leiden tot grote voedselprotesten.

De Egyptische Graankamer stelt dat de Egyptische regering de problemen deels zelf veroorzaakt. Het land produceert al decennia jaarlijks ongeveer dezelfde hoeveelheid graan, namelijk 8 miljoen ton. Wanneer tekorten ontstaan, subsidieert het niet de boeren, maar geeft het consumenten een korting op de aankoop van graan.

De politiek probeert de afhankelijkheid van Rusland wel te verminderen. Het land sloot eind vorige maand een vrijhandelspact met de grootste Zuid-Amerikaanse landbouwproducenten, verenigd in Mercosur. Egypte is niet het enige relatief arme land dat wacht op graan. Bangladesh bijvoorbeeld wacht op ruim 200.000 ton. India schiet Bangladesh te hulp.

Volgens de wereldvoedselorganisatie is er nog steeds geen reden aan te nemen dat er echt een tekort op de graanmarkt ontstaat. De Amerikaanse voorraden zijn buitengewoon hoog en de VS verwacht een recordoogst binnen te halen. Wel pleit de FAO ervoor dat Rusland onzekerheid uit de markt neemt door duidelijk te maken welke afspraken voor zover mogelijk worden nagekomen, en welke niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.