Home

Achtergrond 262 x bekeken

EU produceert 9 miljoen ton biodiesel

De EU heeft vorig jaar 9 miljoen ton biodiesel geproduceerd.

Dat is 16,6 procent meer dan in 2008. In dat jaar was de productie 35 procent gestegen ten opzichte van 2007.

De groei gaat steeds trager, concludeert de European Biodiesel Board (EBB), die de productiegegevens over 2009 heeft gepubliceerd. "Ondanks de lagere productiegroei blijft de EU de grootste producent van biodiesel ter wereld met een aandeel van ongeveer 65 procent."

De productie van biodiesel is vorig jaar gedaald in onder andere Duitsland, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk. "Maar in landen als Oostenrijk, België, Finland, Italië, Spanje, Polen en Nederland is de productie gestegen."

In Nederland is volgens de EBB vorig jaar 323.000 ton biodiesel geproduceerd. Dat is ruim drie keer zoveel als in 2008.

De producenten in de EU hadden vorig jaar een gezamenlijke productiecapaciteit van 20,9 miljoen ton. Daarvan is de helft dus niet benut, stelt de EBB. "Dat komt door de import van goedkope biodiesel uit andere landen. Bovendien heeft de Europese sector vast geanticipeerd op de Europese regels dat in 2020 de brandstof voor de transportsector voor 10 procent moet zijn geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen."

Of registreer je om te kunnen reageren.