Home

Achtergrond 167 x bekeken

EU oogst veel minder appels

De appeloogst in de EU is met 9,7 miljoen ton de één na laagste in 10 jaar.

De fruitsector verwacht dat na het mogelijk slechtste afzetseizoen in tijden nu een krachtig herstel optreedt. De cijfers zijn bekendgemaakt op het Europese fruitcongres Prognosfruit in Kiev (Oekraïne). Noord-Europese productielanden doen het aanzienlijk slechter dan de Zuid-Europese, blijkt uit de cijfers. Polen, het belangrijkste appelland van de EU, oogst bijna een kwart minder appels dan vorig jaar. België gaat uit van een daling van 27 procent. Nederland oogst mogelijk 17 procent minder appels, maar voor Jonagold is de verwachte daling 32 procent. De totale EU-oogst daalt 11 procent.

Voor Elstar zijn de vooruitzichten goed. Duitsland oogst een kwart minder. Nederland gaat uit van een daling van 17 procent, maar Nederlandse en buitenlandse partijen vragen zich af of Nederland niet te optimistisch is. De verwachtingen voor het komende afzetseizoen zijn positief. Door een grotere vraag voor de verwerking zal de prijs voor industriefruit oplopen. De Europese productie en voorraden zijn lager en de economie trekt aan, stelt de Belgische veilingkoepel VBT.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie verwacht ook herstel. "Vorig jaar was de stemming op Prognosfruit bedrukt, nu is die aanzienlijk positiever", zegt voorzitter Johan van Haarlem. "Er zijn betere prijzen nodig en dan nog blijft het spannend voor een deel van de telers." Een aanzienlijk deel van de telers heeft financiële problemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.