Home

Achtergrond 177 x bekeken

Duidelijke wetten arbeid hard nodig

Veel agrarische bedrijven zoeken voor buitenlandse werknemers hun toevlucht in schijnconstructies, ziet Bill Steenks. Volgens hem begrijpelijk; regelgeving laat te lang op zich wachten.

In de jaren 90 pleitte de LLTB met kracht voor de mogelijkheid om Oost-Europeanen legaal tewerk te stellen voor het binnenhalen van de oogst. Grote sommen geld heeft de bond geïnvesteerd in een samenwerkingsproject met het toenmalige Arbeidsbureau om Nederlanders voor oogstwerk te recruteren. De eindconclusie van de directeur: "Trekken aan een dood paard."

Veel tuinders zagen dat de politieke discussie te lang ging duren en zijn op zoek gegaan naar ruimte in de regelgeving. Die werd gevonden door de oogst op stam aan een buitenlands bedrijf te verkopen, dat vervolgens de arbeid regelde. De opbrengst werd daarna weer aan de teler terugverkocht. Nu is nog steeds niet duidelijk in hoeverre dit soort juridische constructies legaal zijn.

De voedingsbodem voor schijnconstructies in de agrarische sector is gelegd door de overheid, die eerst het tekort aan arbeidskrachten negeerde en vervolgens vele jaren van onduidelijkheid heeft laten bestaan. Zonneklaar is, dat 'Polenconstructies' aan de gebruiker tal van mogelijkheden biedt om correcte betaling te omzeilen. De ondernemer laadt daarmee in de beeldvorming al op voorhand verdenking op zich.

Ik ken legio agrarische ondernemers, die er uit principe geen gebruik van maken. Zij hebben maatschappelijk ondernemerschap hoog in het vaandel staan. Tegelijkertijd voelen zij de concurrentie van hun collega’s die daar geen boodschap aan hebben. Het is juist vanuit de gedachte van goed en verantwoord ondernemerschap dat de LLTB altijd en actief aan haar leden adviseert om geen gebruik te maken van deze constructies zolang de overheid haar zaken niet heeft geregeld. De wet moet duidelijk worden over welke vorm van detachering van buitenlandse arbeid legaal kan worden toegepast. Maar ook hier geldt: daar kunnen we waarschijnlijk nog lang op wachten.

Intussen zijn er andere mogelijkheden zoals het certificeren van bedrijven die op een moreel verantwoorde wijze omgaan met arbeid. De agrarische sector wil niet te boek staan als een branche die het niet zo nauw neemt met de arbeidsverhoudingen, maar verwijt de overheid dat zij deze inpasse laat voortduren.

Bill Steenks is bestuurslid van LLTB en portefeuillehouder sociaal-economisch beleid

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.