Home
Achtergrond
575 x bekeken
16 reacties
Discussie over speculatie op graanmarkt
De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt dat speculatie moet worden terug gedrongen op de voedselmarkt.
De Belgische Boerenbond pleit voor een speculatieverbod. Volgens LTO en de graanhandel is speculatie moeilijk te voorkomen.
In juli en begin augustus zijn de graanprijzen hard gestegen, vooral door speculatie op de termijnmarkten. Begin deze week kelderden de prijzen. De wereldvoedselmarkt is overgeleverd aan de grillen van het weer en speculanten, vindt NAV-voorzitter Teun de Jong. "Dat is onverantwoord. Elk werelddeel moet zijn eigen voedsel- en landbouwpolitiek kunnen voeren om de voedselvoorziening veilig te stellen. Speculeren moet aan banden worden gelegd."
Ook de Belgische Boerenbond vindt speculatie ongewenst, zegt directeur Marc Rosiers. "Speculatie op voedingsgrondstoffen is onethisch en onaanvaardbaar. Dit maakt zowel de boer als de consument armer doordat prijsschommelingen worden versterkt. De financieel-economisch crisis heeft de impact laten zien van een ongebreidelde deregulering."
De Belgische organisatie van de graanhandel Synagra pleit voor een speculatieverbod. Maar speculatie is moeilijk te reguleren, zegt voorzitter Anne Broekema van het Nederlandse Comité van Graanhandelaren. "Bovendien kan het alleen op wereldschaal. De VS wil het niet. De Amerikanen hebben grote graanvooraden die nu veel geld waard zijn."
Voorzitter Jaap Haanstra van LTO-akkerbouw vindt dat speculatie bij de vrije markt hoort. "Bovendien zijn de graanprijzen lager dan in de jaren tachtig. De politiek heeft bepaald dat boeren onder de kostprijs graan moeten telen. Dat is een schandaal. De speculatie op aardolie kost veel meer geld. Overal waar een vrije markt is zie je speculatie. Kijk maar naar uien, cacao, suiker en andere voedingsmiddelen."
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.