Home

Achtergrond 163 x bekeken

Di Rupo waarschuwt voor politieke chaos

De Belgische preformateur Elio Di Rupo wil het vertrouwen bij de zeven partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet snel herstellen.

Hij zei vandaag op een persconferentie dat dat alleen kan als de partijen niet aan anderen eenzijdig hun wil proberen op te leggen. "Want dan betreden we het veld van het onmogelijke.'' Di Rupo waarschuwde voor ,,politieke chaos'', als er geen akkoord komt over een staatshervorming. Maar wanneer iedereen zich redelijk opstelt "ligt een akkoord binnen handbereik''.

De preformateur zei dat hij zondag, nadat de Vlaams-nationalistische N-VA en de Vlaamse christendemocraten een compromisvoorstel van hem hadden afgewezen, zijn opdracht wilde neerleggen. Op verzoek van koning Albert II blijft hij toch aan. Hij doet dat uit ,,staatszin'', zo zei hij. Deze uitdrukking gebruikte hij anderhalve week geleden ook. Toen wilde hij er eveneens de brui aan geven, maar zag hij daar onder druk van de koning van af.

Di Rupo wil dat de onderhandelende partijen zo vlug mogelijk beginnen met het uitwerken van een wet die Vlaanderen en Wallonië meer financiële autonomie moet geven. Het Belgische planbureau kan daarna becijferen of de wijzigingen niet leiden tot ,,verarming van een deel van de bevolking''. Daarvoor bestaat vooral vrees in Wallonië en Brussel. Aan de andere kant zijn de Vlaamse politici bang dat hun Franstalige gesprekspartners een nieuwe financieringswet zo lang mogelijk voor zich uit willen schuiven.

Di Rupo zei verder dat zijn voorstel rond het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde ervoor zorgt dat er ,,eindelijk komaf gemaakt kan worden'' met dit al decennia slepende conflict. Di Rupo koppelt aan zijn oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde extra geld voor Brussel. Dat is een dringende wens van de Franstalige onderhandelaars. Maar de preformateur wees erop dat ook de Vlaamse partijen die Brussel besturen op meer financiële armslag hebben aangedrongen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.