Home

Achtergrond 543 x bekeken 1 reactie

Daling oogst witlofpennen

De oogstopbrengst van wiltofpennen valt dit jaar mogelijk kleiner uit dan vorig jaar.

Volgens Chris Arendse van Bemiddelingsbureau 'Nederlandse Oogst' was de opbrengst in Flevoland vorig jaar uitzonderlijk groot. Dit najaar stevenen de akkerbouwers af op een normale oogst. "Vorig jaar lag de oogstopbrengst op 115 procent, dit jaar blijft dit 100 procent." Ook Roel Spruit, voorzitter van de gewascommissie witlof van LTO Groeiservice denkt dat de opbrengst van 2009 niet haalbaar is. "Er zijn percelen die niet aan de aantallen komen. De penopbrengst zal iets lager zijn."

De telers zitten op de helft van het groeiseizoen. Door de droogte en warmte treedt volgens Arendse wel tweewas op sommige percelen op. Het is nog de vraag wat dat voor effect heeft op de maat en kwaliteit van de wortels. Kwaliteitsproblemen verwacht hij niet. Arendse voorziet wel enige vertraging in de oogst. Dat kan een krapte op de pennenmarkt veroorzaken. "Het begin van het nieuwe pennenseizoen zal met wat krapte gepaard gaan."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Chris Arendse NO-BV

    Ik heb het woord "doorwas " zoals vermeld in het artikel niet genoemd, maar wel het woord "tweewas". Daar bedoel ik mee dat er op veel percelen een verschil in worteldiameter voorkomt van een 0.5 tot 1.25 cm.

Of registreer je om te kunnen reageren.