Home

Achtergrond 249 x bekeken

China onderzoekt import aardappelzetmeel uit EU

China gaat onderzoek doen naar de import van aardappelzetmeel uit de Europese Unie.

Dat heeft het Chinese ministerie van handel meegedeeld. Het ministerie wil weten in hoeverre lidstaten van de EU de export van aardappelzetmeel naar China subsidiëren en in hoeverre dit de Chinese zetmeelindustrie schade toebrengt, meldt de Chinese nieuwssite People’s Daily.

China had begin dit jaar aangekondigd zo’n onderzoek te overwegen. Dat was een reactie op de aankondiging van de EU dat onderzoek zou worden gedaan naar de dumping van Chinees papier op de Europese markt.

De China Starch Industry Association, de branche-organisatie voor de zetmeelindustrie, heeft eind juni een verzoek voor het onderzoek ingediend bij het ministerie. Volgens het ministerie richt het onderzoek zich op de vraag of die EU-subsidies op de zetmeelexport bestaan. Als dat zo is dan wordt gekeken in welke mate de subsidies de Chinese industrie schade berokkenen.

Het ministerie heeft beloofd om het onderzoek op een transparante wijze uit te voeren. Het moet voldoet aan de eisen die de wereldhandelsorganisatie WTO stelt aan zo’n onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.