Home

Achtergrond 119 x bekeken

Campbell bevestigt ontvangst diamanten

Naomi Campbell heeft in 1997 in Zuid-Afrika diamanten cadeau gekregen van mannen die 's nachts aan haar slaapkamerdeur kwamen kloppen.

Dit zei het supermodel vandaag in Leidschendam tijdens het proces tegen ex-president Charles Taylor van Liberia. De mannen stelden zich niet voor zodat Campbell niet wist van wie zij de diamanten kreeg. Het incident gebeurde na een diner thuis bij president Nelson Mandela van Zuid-Afrika, waar Campbell Taylor had ontmoet. Taylor had toen aan tafel verteld wat Liberia voor een ,,mooi land'' was, aldus Campbell.

Campbell stelde geen vragen toen de twee zwarte mannen 's nachts het cadeau kwamen brengen omdat zij oververmoeid was van internationale reizen. Zij maakte het cadeau pas de volgende ochtend open. ,,Er zaten een paar stenen in, zeer kleine stenen die er vuil uitzagen'', aldus Campbell. Het was voor haar in eerste instantie niet eens duidelijk dat het om diamanten ging.

De volgende ochtend sprak zij bij het ontbijt over het incident met de Amerikaanse actrice Mia Farrow en met Campbells toenmalige agente, Carole White. ,,Een van hen zei: die moeten wel van Taylor zijn'', aldus Campbell, die werd ondervraagd door hoofdaanklaagster Brenda Hollis van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL).

Bloeddiamanten speelden een belangrijke rol in de gruwelijke oorlogen in West-Afrika in de jaren '90. Taylor heeft onder ede gezegd dat hij nooit iets met bloeddiamanten te maken had. De Amerikaanse juriste Hollis hoopt de rechters met behulp van Campbells getuigenis ervan te overtuigen dat Taylor heeft gelogen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.