Home

Achtergrond 182 x bekeken 11 reacties

CDA zakt in peiling verder weg dan ooit

Veel kiezers die in juni op het CDA hebben gestemd, zouden dat nu niet meer doen. Door vooral de interne onenigheid in die partij zijn ze afgehaakt. Het CDA zou vijftien zetels behalen als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn.

Dat is de laagste score ooit in de peilingen van Maurice de Hond, die sinds 1976 dit soort onderzoeken doet.

Uit de jongste peiling, die hij zondag publiceerde, blijkt verder dat steeds minder mensen denken dat de huidige formatieonderhandelingen zullen leiden tot een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Ongeveer 54 procent van alle kiezers gelooft er nog in. Drie weken geleden was dat 80 procent. Ook het aantal CDA-kiezers dat hoopt dat deze formatiepoging slaagt, is gedaald: van 79 procent drie weken geleden naar 60 procent nu. De onderhandelaars van de drie partijen gaan maandag hun vierde week van besprekingen in.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De meningen werden vrijdag gepeild.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Kreeg al het idee dat ze meer prominenten hebben dan stemmers.

 • no-profile-image

  sjeng

  De formatie is net zo een zooitje als de verkiezingsuitslag.Te veel mensen die zich ermee willen bemoeien + te veel partijen. Dit land wordt onbestuurbaar.
  Alle prominenten opruimen, alle kleine inhoudsloze one-issue partijen opruimen, hopen dat de formatie 4 jaar duurt, kunnen dan fatsoenlijke verkiezingen worden gehouden.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Exact ik ben het nu eens helemaal met je eens. Het sierde Verhagen niet dat hij aanvankelijk over 'gepaste nederigheid' begon en zich daarna ontpopte als een voorvechter van Hoe Rechtser Hoe Beter. Maar de wijze waarop partijbestuur en achterban nu al een tijdlang reageren dwingt respect af. Hopelijk houden zij die lijn strak totdat er een werkelijk slagvaardige en zo breed mogelijk gedragen coalitie is.Want wat doen een paar weekjes langer overleggen en onderhandelen er nu toe. Nét als de vier Balkenende-rampkabinetten staat ook de nieuwe regering straks immers voor eeuwig in de geschiedschrijving te kijk!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is te hopen dat Maxime zijn rug recht houdt en niet bezwijkt onder de druk van de fossiele ex-regenten die aan zijn poten zitten te zagen

 • no-profile-image

  exact

  Het is toch hartstikke logisch dat er twijfel en verdeeldheid is binnen het CDA? Zouden ze als een stel makke schapen achter Verhagen aanlopen, dan was het ook weer niet goed en zou de partij - vooral op dit forum - weer weggezet worden met allerlei drammerige kwalificaties. Ik vind dat ze duidelijk een punt maken t.a.v. hun meningsverschillen met de PVV. De verdeeldheid toont de twijfel, maar bewijst dat de partij i.i.g. wars is van blinde 'follow de leader'-politiek. Dit overigens los van mijn persoonlijke politieke voorkeur.

 • no-profile-image

  HANS

  De oude prominenten van cda onderleiding van veerman moeten eerst opgeruimt worden , zodat de nieuwe bezems de boel op de rails kunnen zetten. Hierna zal het cda weer opbloeien . Exact wat je schrijft is misschien een betere oplossing dan wat er nu gebeurd . GEGROET HANS SUD-FRYSLAN

 • no-profile-image

  gert

  wie betaalt de Veerman ???

 • no-profile-image

  exact

  Wat nu gebeurt is meer dan logisch. Dat wil niet zeggen dat ze strategisch verkeerd bezig zijn. Benieuwd wat er komende tijd zal gebeuren. Wat dacht je van een PVV-VVD kabinet met gedoogsteun van het CDA?

 • no-profile-image

  geen

  Hoe slechter het gaat met dit CDA, hoe beter voor dit land. Helemaal decimeren die club. Is geen bestaan waardig. Corrupte bende.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De zogenaamde prominenten maken het hele CDA kapot, misschien moeten ze gewoon wat meer vertrouwen hebben in de huidige parijtop

 • no-profile-image

  herkauwer

  Melkveehouder, Verhagen gedraagt zich als een Chileense mijnwerker. Hoe diep was die schacht ook alweer? Straks sleurt hij het hele CDA mee en zien we die club pas rond de kerst weer terug.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.