Home

Achtergrond 190 x bekeken

Broos herstel voor eiermarkt

Het dieptepunt in de eiernoteringen is voorlopig achter de rug.

De NOP-noteringen vertonen voor het eerst in 8 weken een stijging. In de markt wordt gesproken van een broos herstel. De afgelopen acht weken kelderde de notering voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram van €  6,13 naar € 4,25 per 100 stuks. Het huidige niveau van de noteringen is in schril contrast met het niveau van begin dit jaar. In week 8 bereikte de notering voor scharreleieren van 62 tot 63 gram het hoogtepunt: €  11,16 per 100 stuks.

Volgens verschillende bronnen in de markt is het vooral de aantrekkende consumptie van tafeleieren die nu zorgt voor een begin van herstel. De vraag van supermarkten zou met 30 tot 40 procent zijn gestegen. Dit komt vooral door de weersomslag. Ook de vraag van de eierverwerkende industrie is verbeterd en is er sprake van goede vraag naar eieren van derde landen.

De afgelopen periode vond een stevige overproductie van scharreleieren plaats. Die werden noodgedwongen voor een deel afgezet in de eiproductenindustrie. Dat zorgde op zijn beurt er weer voor dat ook de noteringen voor kooi-eieren onder druk kwamen. Het grote aanbod van eieren aan de industrie heeft er toe geleid dat de bedrijven nog eiervoorraden in de koeling hebben zitten. Die hangen nog boven de markt.

De afgelopen weken zijn veel leghennen geslacht. Een handelaar meldt voor zijn pakstation een 20 procent kleinere aanvoer. "Hiervan was de helft gepland", aldus deze handelaar. Ook in andere landen van Europa zijn hennen geslacht. Aan de andere kant groeit de productie van scharreleieren in Duitsland nog steeds door. Er mag dan wel snel en vervroegd zijn geslacht, maar een deel van de lege stallen zal toch ook weer in productie komen. Ook de productiegroei in Duitsland na de massale omschakeling is nog niet ten einde. Voor een sterker herstel van de markt was het beter geweest als de dip nog iets langer had geduurd, zo valt hier en daar te beluisteren. Dan waren er vooral in Zuid-Europa meer hennen geslacht. Het is dan ook nog maar de vraag hoe de eiermarkt zich de komende weken zal ontwikkelen. De hoge prijsniveau’s van begin dit jaar lijken echter voorlopig onhaalbaar.

Voorzitter Arend Mijs van de algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren is blij dat de diepe dip van de afgelopen weken voorlopig verleden tijd is. "Hier had niemand wat aan. Boeren moeten een faire prijs krijgen." Mijs spreekt over de afgelopen periode van een onvoorstelbaar diepe dip die niemand had voorzien. Volgens hem was het vooral de zeer snelle productiegroei in Duitsland na de omschakeling die deze situatie veroorzaakte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.