Home

Achtergrond 342 x bekeken 4 reacties

Blootstelling aan stof beperken

Boeren die langdurig zijn blootgesteld aan endotoxinen (bacteriën in organische stofdeeltjes) lopen kans op chronische klachten aan de luchtwegen.

Dat stelt de Gezondheidsraad in een pas verschenen rapport. In het rapport, geschreven op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken, adviseert de Gezondheidsraad een grenswaarde te hanteren van 90 endotoxine-eenheden per kubieke meter lucht, gemiddeld over een achturige werkdag.

In een eerder conceptrapport kwam de raad nog tot een advieswaarde van 135 endotoxine eenheden per kubieke meter lucht. Nederland en andere landen kennen tot op heden geen grenswaarde voor endotoxinen. Beroepsmatige blootstelling aan endotoxinen komt vooral voor in de agrarische en aanverwante sectoren. De bacteriehoudende deeltjes zijn afkomstig van dierlijke uitwerpselen en van besmet plantenmateriaal.

Mensen die endotoxinen inademen kunnen last krijgen van droge hoest, kortademigheid, koorts, hoofdpijn en gewrichtsklachten. Langdurige blootstelling kan leiden tot chronische bronchitis en een verminderde longfunctie. Opmerkelijk genoeg lijken endotoxinen bescherming te bieden tegen hooikoorts en overgevoeligheid van de luchtwegen; kinderen die zijn opgegroeid op de boerderij hebben daar minder last van.

Al langer wordt gewaarschuwd tegen negatieve gezondheidseffecten van stof in de agrarische sector. Zo zou een kwart van de werknemers in de varkenshouderij last hebben van de luchtwegen. De productschappen hebben projecten opgezet om de blootstelling aan stof te verminderen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  En als je te lang op kantoor zit ga je hallucineren.

 • no-profile-image

  Theo

  Dus nieuwe stallen met luchtwassers is dus de oplossing ook al zijn het grote bedrijven??

 • no-profile-image

  Bert

  Nee luchtwassers zijn dan niet de oplossing! De lucht wordt pas gewassen als deze de stal verlaat. Dus boer en dier hebben geen verbeterde lucht omstandigheden.

 • no-profile-image

  john

  filters die stof ammoniak en geur in de afdeling af gaan vangen, dat wordt de toekost. Ik ben ook zeer benieuwd hoe die corona wasser preseteren in die stal van de toekomst. ALs ik door het plaatsen van die kasten in de biggenbatterij in een keer groen label en stofvrij kan worden zie ik veel kansen.

Of registreer je om te kunnen reageren.