Home

Achtergrond 592 x bekeken

Bintje in België zit op 32 ton per hectare

In België ligt de gemiddelde opbrengst van Bintje na 109 groeidagen op 32 ton per hectare. De opbrengst loopt uiteen van 19 ton tot 37 ton per hectare.

Het Belgische Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) heeft de resultaten gepubliceerd van de laatste proefrooiingen. Bij Bintje heeft nu 32 procent van de knollen een maat boven 50 millimeter. De Bintjes zijn in 14 dagen 8 ton per hectare bijgegroeid. Dat is gemiddeld 611 kilo per dag.

Volgens het PCA ligt de opbrengst een stuk lager dan vorig jaar. "Alleen in het doorwasjaar 2006 lag de bruto-opbrengst nog lager op 30 ton per hectare."

Het onderwatergewicht is gemiddeld 366 gram per 5 kilo met een spreiding van 324 gram tot 409 gram. "Vooral op zware grond en op percelen met weinig doorwas worden al hoge waarden gezien van meer dan 375 gram. Gemiddeld is 22 procent van de knollen doorgeschoten met een spreiding van 4 tot 72 procent."

Het middelvroege ras Miranda zit op een opbrengst van gemiddeld 32 ton per hectare na 114 groeidagen. De variatie bedraagt 25 tot 45 ton per hectare. Van de Miranda-aardappelen zit 63 procent in de grove sortering. Het onderwatergewicht zit op 374 gram. Het PCA heeft nog geen doorwas gevonden in dit ras.

De opbrengsten van de halfvroege rassen Anosta en Sinora liggen op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar, constateert het PCA. Anosta zit na 116 groeidagen op 41 ton per hectare. Dat is 8 ton meer dan 214 dagen geleden. Sinora zit op 40 ton per hectare na 113 groeidagen. Beide rassen zaten begin augustus vorig jaar op 43 ton per hectare.

Wat de lagere hectareopbrengsten gaan betekenen voor de totale aardappelproductie in België is nog niet te zeggen. Vorige week werd duidelijk uit de gegevens van de meitelling dat het areaal consumptieaardappelen in België dit jaar met 9,2 procent is gegroeid.

Het areaal vroege aardappelen is 10,4 procent gegroeid en de Belgische akkerbouwers telen dit jaar 10,6 procent meer Bintjes dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.