Home

Achtergrond 318 x bekeken

Barenbrug verwacht verschuiving omzet

Veel veehouders op zand- en lössgrond gaan gebruik maken van de vrijstelling scheurverbod.

Dat verwacht graszaadleverancier Barenbrug, ondanks de vele regen afgelopen dagen.

"Het is misschien lastig uitleggen aan de burger dat vrijstelling van het scheurverbod nodig is vanwege de droogte", legt Edward Ensing, productmanager voedergewassen bij graszaadleverancier Barenbrug uit. Hij denkt dat veel veehouders van de vrijstelling gebruik gaan maken. "We verwachten dat de helft van de omzet die we normaal in het voorjaar halen verschuift naar dit najaar."

Veel melkveehouders moeten volgens Ensing vanwege de regen wel twee tot drie weken wachten voor ze op het land kunnen. "Veehouders moeten oppassen dat ze de boel niet aan gort rijden."

Als de weersomstandigheden zich volgende week verbeteren moeten de veehouders volgens hem nog net met de vrijstelling scheurverbod uit de voeten kunnen ."Ik heb begrepen dat de percelen nog niet voor 15 september hoeven te zijn ingezaaid”, licht hij toe. ”Voor de eerste bespuiting van het land hoeft het niet heel droog te zijn."

Een aantal veehouders was volgens Ensing nog van plan voor het zaaien drijfmest uit te rijden. Dat is volgens hem gezien de weersomstandigheden nu niet meer mogelijk, maar ook niet nodig. "Bij het afbraakproces van de oude grasmat komt genoeg stikstof vrij voor de groei van de nieuwe grasmat."

Daarbij ligt het uitrijden van mest volgens hem gevoelig in Brussel. "Het is belangrijk om de EU te laten zien dat er geen misbruik wordt gemaakt van de situatie." Komende dagen zullen volgens Ensing bepalend zij of de percelen droog genoeg zijn om het grasland dood te spuiten. ”Als het organischestofgehalte goed is (plus 4 procent) droogt een zand of löss perceel redelijk snel op."

Ensing raadt veehouders, die in aanmerking komen, aan om het grasland dit najaar te vernieuwen. "Het is goed voor onkruidbestrijding en resulteert in een goede eerste en tweede snede."

Of registreer je om te kunnen reageren.