Home

Achtergrond 494 x bekeken

Bandhark is zachter voor luzerne

Bij groenvoederdrogerij Oldambt in Oostwold was gisteren een bijzondere buitenlandse machine te bewonderen.

Deze ROC-bandhark is een Italiaanse machine die uitermate geschikt is om luzerne te harken die volvelds is gemaaid. Oldambt-directeur Duursema legt uit: "Luzerne heeft kleine blaadjes die veel eiwit bevatten. Die wil je dus graag heel houden. Met een gewone hark heb je meer bladverlies dan met deze bandhark. Die is zacht voor het gewas."De bandhark, die werd gedemonstreerd door uit Rimini afkomstige Italianen, harkt de luzerne van een zwad van achttien meter bij elkaar, zodat deze makkelijk kan worden opgepakt door de hakselaar. Foto Koos van der Spek

Jan Reinders, medewerker van loon- en grondverzetbedrijf Bongers uit Tiel, werkt nog tot laat in de avond door om het graan droog binnen te krijgen in het dorpje Rijswijk. Het graan gaat naar agrarische coöperatie Rijnvallei in Wageningen. De exacte opbrengst van dit perceel weet Gerrit Bongers, mede-eigenaar van loonbedrijf Bongers, nog niet. "Maar de gemiddelde opbrengst varieert dit jaar van 8 tot 10 ton per hectare. Iets minder dan andere jaren. Dat komt door de droge zomer en het koude voorjaar." Foto William Hoogteyling

Twee keurmeesters beoordelen de kwaliteit van aangevoerde kazen op de kaasmarkt in Woerden. In totaal werden bijna 100 kazen aangevoerd. Daarvan kwam een kwart van handelaren. De overige 75 waren afkomstig van boeren in de ruime omgeving. Aan de keurmeesters de taak om de beste kwaliteit kazen er uit te selecteren. Na afloop van de keuring kon het publiek meegenieten van de kazen. Op een grote kaasplank waren stukjes van de kazen neergelegd om te proeven. Foto Henk Bouwman

De Betuwse akkerbouwer Gerard Breunissen en zijn Kees controleren het vochtgehalte van de tarwe. Het percentage bedroeg 's middags 15 procent, zoals de veevoerfabrieken verlangen. Het duo haalde voor het einde van de dag circa 6 hectare binnen. De tarwe is overrijp en Breunissen hoopt dat er even geen regen valt, zodat ook de overige 54 hectare snel kan worden binnengehaald. Als de tarwe te lang moet wachten ontstaat het risico dat het opnieuw gaat kiemen. Foto VidiPHoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.