Home

Achtergrond 296 x bekeken 3 reacties

BASF vraagt toelating nieuwe transgene aardappel

Veredelingsbedrijf BASF heeft toelating aangevraagd voor de nieuwe transgene zetmeelaardappel Amadea.

In maart kreeg het concern een toelating voor de genetisch veranderde zetmeelaardappel Amflora.

Amadea is getest in veldproeven, zegt BASF-manager Mette Johansson. ”De aardappel produceert net als de Amflora alleen amylopectine-zetmeel. Maar Amadea heeft betere teelteigenschappen dan Amflora. Het heeft een grotere resistentie tegen aaltjes en virussen. En de zetmeelproductie is 2 ton per hectare hoger dan bij Amflora.”

Amflora was in maart dit jaar de tweede teelttoelating die de Europese Commissie gaf aan een transgeen gewas.

BASF heeft 14 hectare Amflora-pootgoed gerooid, zegt Johansson. "In Zweden staat ook nog 80 hectare Amflora-pootgoed. Volgend jaar kunnen we maximaal voor 1.400 hectare Amflora-pootgoed leveren."

BASF wil volgend jaar ook toelating aanvragen voor de transgene aardappel Fortuna. Dit ras is resistent gemaakt tegen de ziekte phytophthora, zegt Johansson. "Deze aardappel is ontwikkeld voor verwerking tot frites of chips. Fortuna is in veldproeven in Nederland en Duitsland getest en heeft het zeer goed gedaan. We werken nog aan teelttoelating, maar verwachten die halverwege 2011 te kunnen aanvragen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  patrick. Het is niet LTO die toelating regelt. Nee, het is de politie, die zeer gevoelig is voor termen als >vernieuwend, progressief<. Zij gaan dus af op te snel verkregen onderzoeks resultaten. de tijd za leren wat het mlieu effect is van al deze gentech in ieder geal zullen de progresieven ontdekken, dat door genteh de honger de wereld niet uit gaat en de verarming van het platteland niet wordt afgstopt.

 • no-profile-image

  Patrick

  Laten we wel zijn. Geen burger heeft er om gevraagd. De argumenten die BASF geeft zijn wishfull thinking argumenten. Dat wel zeggen tuurllijk zit er een kern van waarheid in, maar het geheel plaatje wordt je ontnomen.
  En zo komen ze elk jaar met hun argumenten en meer varianten.
  DE LTO figuren trappen hier weer in, spelen speels mee als marionet, en hebben boter op hun hoofd.

 • no-profile-image

  Hans

  Patrick, lees het stukje nog eens een keer. LTO komt helemaal niet in het artikel voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.