Home

Achtergrond 276 x bekeken 16 reacties

Al 1000 CDA-leden tegen samenwerking met PVV

Precies duizend CDA-leden hebben zich tot nu toe openlijk gekeerd tegen regeringssamenwerking met de PVV van Geert Wilders.

Ze hebben een manifest ondertekend dat sinds vorige week donderdag op internet staat en die dag ook in dagblad Trouw werd gepubliceerd.

Initiatiefnemer Wouter Beekers noemde het aantal reacties dinsdag overweldigend. Volgens hem gaat daar een zeer duidelijk signaal van uit naar het partijbestuur en de fractie van het CDA. Beekers en enkele anderen zullen woensdag het manifest met de handtekeningen van de duizend CDA-leden overhandigen aan waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Tulp

  De geschiedenis leert dat er om de zoveel jaar weer partijen opstaan die gebruik maken van de 'onvrede"van een bepaald deel van de bevolking. De geschienis wijst ook uit waar dat toe leidt.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Geen Boer, voor de VVD-analyse moet je even lezen wat Jan met de pet hierover schrijft. Schot in de roos denk ik. Het gaat inderdaad te ver om het electoraat van Wilders af te doen als randdebielen of analfabeten. Het zullen wel overwegend ontrevreden zwevende kiezers zijn, die zich in arren moede hebben aangesloten bij een lid-loze partij. Dat zou dus, ondanks de overwinning, eigenlijk een lullig onderbuikgevoel moeten geven! En wat betreft die coalitie. Hoe staatsrechtelijk verdedigbaar is kabinetsdeelname van een voormalige regeringspartij, die door de kiezers genadeloos is gehalveerd? Lijkt mij niet erg houdbaar.

 • no-profile-image

  gert

  er zal toch geregeerd moeten worden

 • no-profile-image

  geen boer

  inderdaad gaat er geen dag voorbij en er wordt weer een CDA 'prominent' in de pers gesleept welke schande spreekt en dat we 'dit niet zouden moeten willen'. Maar waarom eigenlijk niet?

 • no-profile-image

  CDA lid

  Laat die schreeuwers in het CDA een eigenpartij oprichten, op geruimt staat netjes. Zij hadden op moeten tereden tegen zaken die verkeerd waren. Maar toen waren ze niet thuis. De criminaliteit was en is veel tehoog, daar moet optijd ingegrepen worden, je moet het bij de kiem smoren. Daarmee voorkom je veel problemen, maar wat doen ze, niets! Wel het geld op strijken en de slachtoffers met de ellende laten zitten! Laat de PVV maar is mee regeren n de bezem er door!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Geen Boer, jij vindt dus de, in onze Constitutie vastgelegde rechten van iedere ingezetene van het Koninkrijk der Nederlanden, onzin? Man, wat zoek je dan nog hier? Jouw 'visie' getuigt van hetzelfde alarmerende nihilisme waarmee politiek analfabetische onnozelen op de PVV stemmen. En waarmee, in immorele machtspolitiek vastgeroest, slaafs stemvee nog altijd het CDA aanhangt.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Die elementaire grondrechten kosten niets, Geen Boer. Die zijn er immers al (op papier). Het feit dat men zich hier niet aan wenst te houden kost wèl heel veel geld.

 • no-profile-image

  max

  Waarom is er nooit een manifest ingediend toen cda met d66 onderhandelde in het verleden. De anti-christelijke partij die kindermoord bij wet regelde (abortus) en euthanasie er door drukte bij mensen die even hun dag niet hebben. Nu Wilders de veiligheid wil verbeteren en kansarmen immigratie wil inperken staan de linkse rakkers op en hebben ze een grote mond, zonder dat akkoord bekend is.

 • no-profile-image

  geen boer

  ik had het over zijn fractieleden, over z'n aanhang (behoor ik overigens niet toe, maar wil ze ook niet afdoen als analfabetische onnozelen) heb ik me niet uitgelaten. En de VVD is momenteel wel degelijk (veruit) de meest stabiele grote partij met een deskundig kader, en dat heeft hen de verkiezingswinst gebracht. Ik vind die grondrechten zélf geen onzin, wel dat er voortdurend gedaan wordt alsof die onder het voorliggende kabinet in-spé geweld aangedaan gaan worden. Premier Rutte; ik heb er wel vertrouwen in en zie geen beter alternatief met de huidige verkiezingsuitslag.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Geen Boer, waarom niet vraag je? Omdat de PVV de meest elementaire grondrechten met voeten treedt, aanzet tot haat en niet eens een partij is, maar slechts een brallende politicus met aan zijn slippen wat samengeraapte baantjesjagers. Het CDA heb maatschappelijk heel wat goed te maken en niet alleen naar de eigen achterban. Daarin passen absoluut geen idiote constructies om koste wat het kost aan de macht te blijven! Dat zien dus ook steeds meer prominenten en gewone leden. Nou nog wachten op het moment waarop ze Verhagen er eindelijk uit sodemieteren! Persoonlijk word ik onpasselijk van die slijmerige plucheklever.

 • no-profile-image

  Jan met de Pet

  Wat staan er toch een fouten in de onderstaande reacties.
  Wilders gaat niet meeregeren omdat er randdebielen in zijn aanhang zitten, nou eigenlijk gaat hij niet mee regeren omdat er geen eerste kamer steun is. En CDA niet zoveel gezichtsverlies willen hebben.......... VVd een stabiele partij, nee VVD heeft hetzelfde als 4 jaar terug de SP. Het volk wil iets anders, toen links nu rechts, maar wil niet doorslaan (PVV) en kiest dus het 'veilige VVD'........... Dit kabinet zal niet vallen. De afgelopen 2 periodes deed men er alles aan om maar niet te vallen, en telkens was er 1 partij die het teveel werd. Zo mochtten ministers aanblijven na de grootste blunders en domme uitspraken....... dit kabinet gaat helaas de 4 jaar uitzingen

 • no-profile-image

  geen boer

  Geert is realist en wel degelijk capabel. Inderdaad heeft hij randdebielen in z'n fractie, dat weet ie ook wel en vandaar dat hij geen regeringsdeelname opeist. De VVD is de meest stabiele partij gebleken, voor én na de verkiezingen. Het CDA heeft een rechtse wind nodig om stabiliteit te hervinden. De zweverige, linksige koers is niet die van hun natuurlijke achterban, dit kabinet is een mogelijk om dit te corrigeren. En laat die 'prominenten' dan maar hun lidmaatschap opzeggen, opgeruimd staat netjes. Maar ik denk dat het overgrote deel uiteindelijk niet de hand gaat bijten die hen voedt. Maar goed; het belangrijkste is dat dit land nu eens geregeerd gaat worden, en het voorgestelde kabinet heeft de beste papieren om de bezem door de overheidsuitgaven te halen. Dát is wat telt, niet dat wollige gezeur over zogenaamde elementaire grondrechten. Want die moeten uiteindelijk wél betaald kunnen worden.

 • no-profile-image

  geen boer

  voor wat betreft de VVD verschillen we van mening, dat geeft ook niks. Nog even over de randdebielen, dit heb ik gezegd van enkele van zijn fractieleden, zoals Brinkman en boven allen Graus, NIET over zijn electoraat. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk inderdaad veel proteststemmers, maar kennelijk óók heel veel jongeren. Mijn inschatting is dat diegenen die VVD gestemd hebben dit veel bewuster gedaan hebben dan hier gesuggereerd. Het is gewoon de meest stabiele partij met de meeste capabele personen, en daarbij voldoende kader beschikbaar om een goede regering te vormen. Tenslotte, like it or not Herkauwer, coalitievorming heeft met staatsrecht niets van doen. Van mij mochten ze ook wel even op het strafbankje zitten, maar zijn gewoon nodig en hebben toch ook wel kader beschikbaar de ministersposten.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Geen Boer, coalitievorming geschiedt op basis van stembusuitslagen en dit is waarachtig een staatsrechtelijk gebeuren. Het is in een democratie bovendien de gewoonte dat kiesgerechtigden door het uitbrengen van hun stem vertrouwen en steun in bepaalde politieke groeperingen kenbaar maken. Dat deden de kiezers in juni jl: met voor het CDA een desastreus gevolg! In mijn optiek treedt men de geloofwaardigheid van het staatsrechtelijk bestel - en het belang van land en volk- met moddervoeten door zo'n afgewezen loserclub weer met kunst en vliegwerk op het pluche te helpen. En wat het bestuurlijke potentieel van de VVD betreft roep ik graag de staatssecretarissen Charles Schwietert en Philomela Bijlhout in herinnering, wiens ambtsperioden in delen van etmalen te meten waren. Wegens malversaties! En ook met die andere staatssecretaris, Robin Linschoten, liep het niet al te best af. Ik wil nog wel even doorgaan, maar dit lijkt me voor dit moment wel even voldoende. Want anders komen we nog terecht bij Koos Rietkerk, die als VVD-minister dood achter zijn bureau werd aangetroffen! En dat zou natuurlijk wel een heel slechte start van een omstreden gedoogkabinet zijn!

 • no-profile-image

  Henk

  Laten we het in dit verdeelde land maar eens proberen met de PVV,als we de PVV uitsluiten wordt Wilders bij de volgende verkiezing minister president..en dan?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Is dat veel, 1000? Het zegt mij weinig en het lijkt mij nou niet zo'n enorm aantal. Hoe groot is de groep CDA-leden dan in het totaal? En hoeveel CDA leden staan hier tegenover die niet hebben getekent?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.