Home

Achtergrond 304 x bekeken

Akkoord over Franse melkprijs

De Franse melkprijs ligt dit jaar zo'n 10 procent hoger dan in 2010.

Die melkprijs wordt echter wel meer gekoppeld aan die in andere landen, met name Duitsland. In de praktijk mag de Franse melkprijs straks niet meer dan 9 euro per 1.000 liter hoger liggen dan de Duitse.

Dat zijn de uitkomsten van het overleg tussen de melkveehouders en de organisatie van zuivelfabrikanten. Op basis van de afspraken komt de melkprijs in Frankrijk in het lopende kwartaal uit op 330 euro per 1.000 liter en over heel 2010 op een gemiddelde van 301 euro per 1.000 liter. ’’De hele basis van het akkoord komt overeen met onze eisen,’’ concludeert voorzitter Henri Brichart van de melkveehoudersbond FNPL. Zijn tegenhanger Olivier Picot van de koepelorganisatie voor de zuivelindustrie Atla is vooral tevreden ‘dat er nu een indexatie komt die meer rekening houdt met de concurrentie uit andere landen’.

Siem-jan Schenk, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij denkt dat de invloed van de nieuwe Franse prijsindex voor de Nederlandse melkveehouders beperkt zal zijn. “De Franse melkveehouders krijgen iets meer zekerheid, maar ontvangen zeker niet substantieel meer dan Nederlandse melkveehouders.” Daarbij verschilt de situatie volgens Schenk flink van de Nederlandse. Frankrijk is minder afhankelijk van de export. Bepalend zijn volgens Schenk de gehanteerde gehaltes waarvoor de genoemde prijzen gelden. Deze zijn bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

Of de Franse melkveehouders met de nieuw gemaakte prijzen uiteindelijk beter af zijn moet volgens de voorzitter nog maar worden afgewacht. Ze hebben minder te lijden tijdens de dalen, maar profiteren ook minder van de pieken. “Uit onze volgende melkprijsvergelijking zal blijken wie het beste af is.”

Afgelopen jaar waren de Franse melkveehouders, door vooraf gemaakte afspraken, duidelijk beter af dan de gemiddelde Nederlandse melkveehouder. Per 100 kilo standaardmelk exclusief btw ontvingen de Fransen ruim 3 euro meer dan de Nederlandse collega’s, zo blijkt uit de vorige melkprijsvergelijking van LTO.

Of registreer je om te kunnen reageren.