Home

Achtergrond 976 x bekeken

Aanvoer van tarwe gaat continu door

Akkerbouwer Wisse Nijssen uit het Zeeuwse Kapelle schraapt de laatste wintertarwe uit de wagen.

De tarwe die hij nu lost is zaterdag al van de akker gehaald. De tarwe wordt gelost bij CZAV, locatie Wemeldinge. Ko Francke, adjunct-directeur bij coöperatie CZAV, laat weten dat dit weekeinde ongeveer 12 procent van de tarwe van het veld is gehaald. "Op sommige plaatsen waren de innamestations op zondag open. Daar hebben veel akkerbouwers gebruik van gemaakt." Foto Anton Dingemanse

Erno van den Aker ploegt het tarweland achter zijn vleesvarkensstallen. Van den Aker teelde dit seizoen zo’n 70 hectare tarwe, waarvan hij driekwart nu heeft geoogst. Hij is tevreden over de opbrengst die uitkomt op circa 10 ton per hectare. De Groninger voert het graan aan de eigen varkens. Foto Koos van der Spek

Mensen uit de buurt helpen maatschap Mees en Lubbien Pestman in het Groningse Schildwolde met de oogst van een halve hectare pootaardappelen van het ras Seresta. Het pootgoed gaat direct in kleine kistjes, zegt Pestman. "We hebben een gemengd bedrijf met akkerbouw, koeien en vleesvee. Daarom telen we voormalers voor Avebe, zodat we nog gras of wintertarwe kunnen zaaien. Door het pootgoed bij de oogst in kistjes te doen, besparen we arbeid in het voorjaar bij het voorkiemen van het pootgoed." Foto Koos van der Spek

Keurmeesters en publiek monsteren de aangevoerde Texelaars op de 35e schapenkeuring voor Veluwse fokkers van het Nederlands Texels Schapenstamboek en de stichting Texelaar Promotie Midden-Nederland. Volgens de organisatoren waren bijna enkel dieren van een hoog kwaliteitsniveau te bewonderen. Kampioen werd de vier jaar oude ram 4598-829 van E. en R. Kasperink uit Oldebroek. Zij kregen ook de Veluwe-wisselbokaal definitief in handen omdat ze driemaal op rij dagkampioen werden. Foto Axipress

Toeschouwers op de Fokveedag Hellevoetsluis zien hoe vroeger gras bij elkaar geharkt werd. Het evenement trok afgelopen weekeinde volgens de organisatie een kleine vierduizend bezoekers, duizend meer dan een jaar geleden. Winnaar van de hoofdwedstrijd was Wekken-Holstein Carla 97 van Cees van der Wekken uit Maasdam. Toeschouwers zagen naast de fokveewedstrijd een roofvogelshow, ganzenparade en demonstraties van schaapherders en een kettingzaagkunstenaar. Foto John Biert

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.