Home

Achtergrond 154 x bekeken

Aantal Afghaanse burgerdoden flink gestegen

Het aantal burgerdoden in de al negen jaar durende oorlog in Afghanistan rijst de pan uit.

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 1271 burgers gedood, waarvan 223 door de ISAF-troepenmacht en het Afghaanse regeringsleger. Dat heeft Staffan de Mistura, de afgezant van de Verenigde Naties in het Centraal-Aziatische land, vandaag gemeld.

Dit is een stijging van 31 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral kinderen en vrouwen zijn steeds vaker slachtoffer van geweld. Ze worden veelal aangevallen in hun huizen en gemeenschappen, aldus De Mistura, die de cijfers alarmerend noemt. Het aantal jongeren dat omkwam door bomaanslagen steeg met 155 procent. Ook zijn meer kinderen op straat geëxecuteerd.

Dit jaar raakten 1991 burgers gewond, van wie de meesten ernstig, zei De Mistura in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hij hield militanten, met de Taliban voorop, verantwoordelijk voor meer dan driekwart van de slachtoffers. Vorig jaar was dat nog net iets meer dan de helft. De stijging komt vooral door zelfmoordaanslagen, bermbommen en executies van vermeende collaborateurs. Daardoor is het steeds moeilijker om personeel te werven voor de ISAF, omdat de Taliban burgers die met 'de vijand' samenwerken zonder pardon executeren.

De door de NAVO geleide troepenmacht ISAF was de eerste zes maanden van vorig jaar nog verantwoordelijk voor 310 burgerdoden tegen 223 in dezelfde periode dit jaar. Dat betekent een daling van bijna 30 procent. Vooral van luchtaanvallen hebben Afghanen minder te vrezen, sinds de ISAF de richtlijnen voor bombardementen heeft aangescherpt, stelt het VN-rapport.

De NAVO besloot dit jaar meer grondtroepen in te zetten ten koste van luchtaanvallen om burgers te ontzien. De lokale bevolking en Afghaanse regering zouden tegen schoonveegacties zijn omdat die voor burgers als riskant gelden.

Steun

Zowel de NAVO als de Taliban beseffen dat ze alleen op steun van de Afghaanse burgers kunnen rekenen als ze hen bescherming bieden. In het zuiden doen geen van beide partijen goede zaken, omdat hier tot nu toe de meeste doden vielen. Deze streek is de geboortegrond van de Talibanbeweging, die tot 2001 aan de macht was. Sindsdien proberen de radicaalislamitische rebellen met geweld de macht te heroveren. De strijd is het hevigst in de provincies Kandahar en Helmand, die grenzen aan Pakistan.

Burgers houden veelal de buitenlandse troepenmacht en Afghaanse regering verantwoordelijk voor zelfmoordaanslagen en bermbommen, ondanks dat dat het werk zou zijn van de Taliban en aanverwante radicaalislamitische groeperingen. Getroffen families stellen dat de inval van de internationale troepen de oorzaak is van het toegenomen dodelijke geweld in hun omgeving.

De NAVO en westerse politici stellen dat meer geweld een onvermijdelijk gevolg is van de expansie van de internationale troepenmacht en de opzettelijke aanvallen van militanten in gebieden, die de NAVO eerder als veilig had bestempeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.