Home

Achtergrond 188 x bekeken

169 miljard euro aan sociale uitkeringen

Het afgelopen jaar is in totaal 169 miljard euro naar de sociale uitkeringen gegaan.

Dat is 30 procent van wat Nederlanders verdienden in 2009, zo liet het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag weten. Het grootste deel, twee derde, ging naar de uitkeringen voor oudedagsvoorziening en steun aan zieken. Het bedrag aan WW-uitkeringen steeg het sterkst door de opgelopen werkloosheid.

De uitgaven waren afgelopen jaar 9 miljard hoger dan in 2008. Dit komt met name doordat er 3,3 miljard euro meer is uitgegeven aan ziekte en gezondheidszorg. Nederland besteedt veel aan sociale uitkeringen in vergelijking met andere landen. In 2009 ontvingen Nederlanders gemiddeld per persoon meer dan 10.000 euro aan sociale uitkeringen. Uit de laatste Europese cijfers van 2007 - gecorrigeerd voor koopkrachtverschillen - blijkt dat alleen in Luxemburg en Zweden meer wordt uitgekeerd. Roemenen ontvangen gemiddeld het minst van alle Europeanen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.