Home

Achtergrond 173 x bekeken

Zwarte Cross geslaagd ondanks tegenslagen

Het driedaagse stunt- en muziekfestival Zwarte Cross telde dit jaar een recordaantal bezoekers. De organisatie noteerde 148.000 betalende gasten, tegen 132.000 vorig jaar. Het festival in Lichtenvoorde had te maken met forse tegenslag nadat begin van de week noodweer een groot aantal tenten op het terrein vernielde en er zaterdag een medewerker van een kermisattractie om het leven kwam.

De organisatie toonde zich toch tevreden over het verloop van het festival. Zondag was met 65.000 mensen uitverkocht en verliep zonder noemenswaardige incidenten. ,,De sfeer was uitstekend te noemen'', lieten de organisatoren weten.

De veertiende editie van de Zwarte Cross ging vrijdag probleemloos van start. Alle 15.000 campinggasten konden zonder opstoppingen het festivalterrein bereiken. Drie dagen lang waren tientallen bands en theatergroepen te bewonderen op de diverse podia. Tevens werden op alle dagen motorstunts gehouden en hadden motorcrosses plaats met soms kolderiek uitgedoste deelnemers.

Maandag zag het er nog somber uit voor de Zwarte Cross. Een windhoos richtte die dag voor 1 miljoen euro schade aan. Windstoten bliezen met windkracht 12 tenten, hekken en podia omver en maakten van het festivalterrein een puinhoop. In samenspraak met de autoriteiten werd besloten toch open te gaan.

Het noodlot sloeg zaterdag opnieuw toe toen een 44-jarige medewerker van een kermisattractie uit Breda om het leven kwam. Het slachtoffer was met de attractie aan het proefdraaien toen hij bekneld raakte. De gemeente Oost-Gelre en de organisatie besloten het festival niet stil te leggen, maar door te gaan.

Voor zover bekend heeft de politie tussen zaterdag en zondag zeven aanhoudingen verricht op het terrein. De bezoekers werden opgepakt en beboet voor baldadigheid en mishandeling. Ze mogen drie jaar lang de Zwarte Cross niet bezoeken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.