Home

Achtergrond 216 x bekeken

Zeven jaar cel voor 'Dokter Dood'

Een Amerikaanse chirurg die de bijnaam 'Dokter Dood' heeft gekregen, is donderdag in Australië veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.

Dat meldden Australische media. Dinsdag bepaalde een twaalfkoppige jury al dat de man schuldig is aan doodslag. Drie patiënten die onder zijn zorg vielen, zijn door zijn toedoen overleden, oordeelde de jury.

Jayant Patel (60) is een in India geboren Amerikaans staatsburger, die tussen 2003 en 2005 werkzaam was als hoofd chirurgie in het Bundaberg Base ziekenhuis in de Australische deelstaat Queensland. Voor zijn aankomst in Australië kreeg hij een verbod op het uitvoeren van chirurgie in de Amerikaanse staten New York en Oregon.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat Patel operaties verkeerd uitvoerde, verkeerde diagnoses stelde, gezonde organen verwijderde en chirurgische technieken slordig hanteerde. Zusters probeerden patiënten voor hem te verbergen, uit angst voor hun gezondheid.

Aanklagers hadden tien jaar cel geëist, de verdediging pleitte alleen voor schorsing van de arts. Patels advocaten gaven dinsdag al aan in hoger beroep te gaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.