Home

Achtergrond 368 x bekeken 1 reactie

ZLTO: grenzen van wet opzoeken schaadt sector

Tuinders die steeds de grenzen van de wet opzoeken doen wellicht legaal goede zaken maar moeten zichzelf de vraag stellen of het moreel verdedigbaar is.

Ze schaden het imago van de sector. Dat zegt beleidsmaker Frank de Wijs van de ZLTO in een reactie op het oppakken van een achttal telers in verband met vermeende fraude.

Volgens de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) heeft een achttal telers van onder andere aardbeien, frambozen, asperges en champignons op grote schaal gefraudeerd. Ze zouden hun producten voor de oogst hebben verkocht aan een buitenlandse firma, die Poolse arbeid in kon brengen zonder Nederlandse sociale premies af te dragen. Dergelijke constructies zijn in de sector niet ongebruikelijk, aldus De Wijs. De voedingsbodem is al gelegd in de jaren ’90 toen de overheid een tekort aan arbeid niet wilde onderkennen. Telers gingen dus op zoek naar juridische mazen in de wet om toch te kunnen oogsten.

"De bedrijven die daar het beste in waren, bedrijven met lef ook, zijn vervolgens de grote groeiers gebleken. Zij hadden het kapitaal om de hectares bij te kopen en dicteren nu de markt. Het tekort aan arbeid is nu opgelost, maar het denken in juridische oplossingen om meer te kunnen verdienen is gebleven. Dat is wellicht succesvol, maar kan het imago op termijn schaden”, aldus De Wijs.

De overheid mag zich dit volgens De Wijs aanrekenen. "In de praktijk zien we hoe met veel tamtam telers van hun bed worden gelicht om te worden verhoord. Er worden beelden opgeroepen door te spreken over dure auto’s met Luxemburgse kentekens. Feit is dat de rechter daar niets om geeft, en de telers vaak niets strafbaars blijken te hebben gedaan."

Hoewel het acute probleem dus een verschil in inzicht is tussen de opsporingsdiensten en de rechters, blijft het volgens De Wijs wel zeer de vraag of het steeds opzoeken van de grenzen of mazen van de wet op den duur nog wel moreel verantwoord is. "Die vraag moeten telers, maar ook de handel en de belangenorganisaties zich stellen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    LTO-Hater

    Moet ik hieruit opmaken dat de ZLTO zichzelf als een belangenorganisatie ziet?

Of registreer je om te kunnen reageren.