Home

Achtergrond 580 x bekeken

Windhoos richt ravage aan bij telers in Rossum

Bedrijven in het Twentse Rossum hebben flinke schade opgelopen door het noodweer van maandag.

Bij groente- en fruitteler Jos Schilderinck gingen 1.500 van de 14.000 appelbomen tegen de vlakte. "Het was een nachtmerrie", aldus Schilderinck. "Ik was een half uur compleet sprakeloos. Kon nauwelijks een woord uitbrengen. Het is toch je levenswerk." Zijn boerderij, Oold Bleank, is al sinds 1783 in de familie. In de jaren 80 schakelde Schilderinck over van rundvee op fruitteelt.

Het bedrijf van Schilderinck werd op verschillende plaatsen getroffen. Er ging een boom door de aardbeienstellingen. Schilderinck vreest dat de aardbeien volledig moeten worden afgeschreven. Tevens waaide de overkapping voor kersen weg, waardoor de vogels vrij spel hebben. "En er komt meer regen aan. Daar kunnen kersen niet tegen", verzucht Schilderinck. "Dan gaan ze barsten." Tenslotte ging een boom dwars door een schuur. De totale financiële schade durft Schilderinck niet in te schatten. Verzekerd is hij niet. Er is pas sinds kort een brede weersverzekering die dekking biedt.

Burgemeester Roel Cazemier van Dinkelland, de gemeente waar Rossum onder valt, bezocht het bedrijf en zei te zoeken naar mogelijkheden het bedrijf te steunen. Meer dan 60 vrijwilligers helpen al bij het opruimen van de ravage.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.