Home

Achtergrond 581 x bekeken 21 reacties

Verburg tegen verplichte herkomst op melkpak

Een EU-idee dat elk pak melk verplicht het herkomstland moet gaan vermelden, stuit op weerstand bij minister Gerda Verburg (Landbouw).

Nederland is nu een van de grootste melkexporterende landen van de EU. Door de aanduiding kiezen buitenlandse consumenten wellicht liever voor melk uit eigen land.

"We moeten oppassen dat we onder het mom van duidelijkheid niet een soort thuisdenken stimuleren om de eigen markt af te schermen'', zei Verburg maandag na EU-beraad van ministers van Landbouw in Brussel.

EU-commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) komt desalniettemin dit najaar met een voorstel. Onder meer Oostenrijk toonde zich al groot voorstander.

"We willen het voorstel bezien, maar we vragen ons sterk af waarom de Europese overheid dit zou moeten verplichten. Bedrijven kunnen toch ook zelf bepalen of ze het herkomstland vermelden? Zo gaat het nu ook'', aldus Verburg.

De herkomstetikettering is een van de ideeën van een werkgroep die oplossingen moest verzinnen voor de lage melkprijs vorig jaar. Melkveehouders kregen vorig jaar 20 à 22 cent per liter melk. Inmiddels is dat gestegen naar 32 cent en is er een opwaartse trend. "Ik heb vorig jaar al gezegd dat de vooruitzichten op middellange en lange termijn gunstig waren. Dat was voor sommigen toen wat moeilijk te geloven'', zei Verburg, die erkende dat ook Brusselse maatregelen zoals opslag van boter en melkpoeder de prijs hebben opgevoerd.

Verburg meldde haar collega-ministers daarom dat ze ook aan de andere aanbevelingen van de werkgroep weinig behoefte had. Het idee dat boeren bepaalde langetermijncontracten moeten kunnen afsluiten voor hun melkverkoop, zou volgens haar in Nederland niet verplicht moeten worden. "Hier zit 80 procent van de melkveehouders bij een coöperatie, waarvan ze zelf aandeelhouder zijn''.

Buiten bij het EU-beraad in Brussel betoogden luid toeterende boeren van onder meer de Dutch Dairymen Board. De boeren eisen krachtiger maatregelen voor een hogere melkprijs in Europa. Minister Verburg deed de actiegroep af als een "groep die klein is en klein zal blijven.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Bij Verburg is 't :"Zo de wint waait, waait m'n jasje. Als het om import gaat uit andere landen, moet het er wel op, maar als het om export gaat van NL melk, wil ze het er niet op. En dat terwijl iedere NL boer zweert dat de NL melk de beste is.

 • no-profile-image

  arjan

  sorry, maar ik ben voor de herkomst, we zijn er hier op kleinschalige manier mee begonnen bij onze melkfabriek ( herkomst, geen ogm, geen ureum, geen keenan-procede, minimaal 8 maande buiten, geen putten met roosters behalve achter het voerhek etc. ) en het is deze melk die als eerste gekocht wordt ondanks dat het iets duurder is, maar ja de fransman in het algemeen is steeds meer anti-europa en ik ook

 • no-profile-image

  primaire producten producent

  Als het er op staat en wij hebben de lekkerste en goedkoopste melk volgens de eu gebruikers;dan zou er wel een run kunnen ontstaan op zuivel uit Holland.wat de (onze opbrengstprijs )ten gunste is.

 • no-profile-image

  shit

  he martin luther i have a dream

 • no-profile-image

  verse melk zo van de koe

  Wie wil weten waar zijn melk vandaan komt moet daarvoor zijn melk rechtstreeks bij de boer kopen, dat is de enige manier om te traceren.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  dit staat er al jaren op maar verburg weet dit alleen niet.het land van herkomst plus het nummer van de zuivelfabriek staat overal op.

 • no-profile-image

  Leen

  Groot praten maar klein denken; Als je pro-Europees wilt denken(CDA) pleit je voor herkomst: EU

 • no-profile-image

  josien kapma

  Ik ben het met Verburg eens. Het herkomstland hoeft er niet op. Er moet veel meer op! Niet op het pak, maar door via de streepjescode toegang te geven tot een database waarin de fabriek allerlei feitelijke informatie blootgeeft. Voor wie het weten wil. Oftewel, wat ik hier http://www.bit.ly/9RYjaR beschrijf over http://www.kijkofhetklopt.nl

  Je wilt een keuze op basis van thuisdenken afremmen, maar een keuze op basis van nádenken stimuleren. Informatie en daarmee een keuze bieden aan consumenten over produktiewijze, soort voer, herkomst, dat moet bevorderd worden.

 • no-profile-image

  gert

  Bij vlees wel !

 • no-profile-image

  een ei

  op het ei staat zelfs het bedrijfsnummer.
  en dat is klote!

 • no-profile-image

  Han

  Hans geheel eens met je suggestie om boeren te exporteren. Lost meerder problemen op, mest en ruimte, CO2 uitstoot daalt en zo zullen e rongetwijfeld nog enkele zijn. Helaas zal er een beetje minder in staatskas komen wegens mindere export en enkele werkeloze arbeiders in de zuivel of tuinbouw. Dit probleem kan via een stop op arbeids migratie uit bv. Oost Europa of het Middelandse Zee gebied worden opgelost.
  Hiermee is één van de meest omstreden politieke partijen overbodig geworden.
  Hans waarom wordt jij geen minister president van Nederland, dan hebben we eindelijk een frisse wind in het Torentje.

 • no-profile-image

  Hans

  "We moeten oppassen dat we onder het mom van duidelijkheid niet een soort thuisdenken stimuleren om de eigen markt af te schermen'' Verburg is bang dat de NL melk te veel bulk is, dus een product zonder "ziel", en dat raak je straks steeds moeilijker kwijt in de EU, lees Arjan midden FR. waar ze dus begonnen zijn een "ziel" er in te stoppen en op de wereldmarkt moet je concurreren tegen de Nieuw Zeelanders.

 • no-profile-image

  koetje

  Wordt het boeren exporteren of deporteren?

 • no-profile-image

  martin

  Melk is een mengsel van verpakte pus (cel-getal), bactieren (kiemgetal) en het bij de mens kankerbevorderend groeihormoon (IGF-1 is de motor voor borst- en prostaatkanker). Verder produceert een Nederlandse koe bij elke kilo melk, ongeveer 3,5 kilo stront.
  Zet dat eerst maar eens op de verpakking. En vooral dat een koe in principe melk maakt voor haar kalf, niet voor de mens!

 • no-profile-image

  Patrick

  Uitstekend artikel. het geeft de zwakte van Verburg als mens en als minister aan. Als je simpel kijkt is een boer trots op zijn melk dat ie produceert, de coöperatie is nog trotser om het te verwerken en te gaan vermarkten, en zo zou dus altijd al een herkomst etiket duidelijk op het product hebben moeten staan, puur uit producent verantwoordelijkheid en trotsheid. Dat doen dus alle boeren in Europa en de wereld en zo koopt de consument zijn melk, en herkomst KAN een keuze zijn. Veel consumenten willen best lokaal geproduceerde producten of uit eigen regio, land of van de buren. ALS ze het maar weten. De Fransen zijn ook trots op hun producten en de Duitsers ook. Volgens Verburg mogen Nederlanders niet trots zijn op hun producten en eigenlijk niet weten dat het uit Holland komt, omdat de export er schade van kan hebben. En omdat Nederland dat vindt, mogen andere landen ook niet trots zijn op hun producten en er dat duidelijk op vermelden. Burgers en boeren in Nederland moeten echter van Verburg wel trots zijn op de BV Nederland, haar innovatie, haar overproductie, ook al verdient de boer er zelf niets aan, maar op de producten mag dan niet staan dat het uit Nederland of welke regio het komt.
  Tja, tja, tja, als Verburg nu 12 jaar was zou je zeggen, ze heeft talent. Maar ze is volwassen en minister, dan is dit toch dramatisch en hysterisch en zeer onverantwoordelijk te noemen.
  Gewoon als sector wel die transparantie doorvoeren van begin tot einde, van zaad tot consument en alles op etiket/label of electronisch, en alles wordt een stok makkelijker, en heus de export zal er echt niet super zwaar onderlijden, en ook al zal het een paar procent zijn. Relatief maakt het totaal niets uit. Veel belangrijker is dat voedsel producenten een goede marge halen op hun producten ipv zoveel mogelijk produceren voor de BV Nederland en niets verdienen.
  Verburg is dus de super gristen van de maand. Als het uitkomt grenzen open, en als het beter uitkomt dan weer grenzen dicht.
  Tja logisch dat ze bij de CDA zit, gewoon geen verantwoordelijke mensen/partij zonder een helder verhaal en al helemaal geen visie. En als ze visie hebben is het 'puur' en 'eerlijk' eigenbelang.

 • no-profile-image

  Han

  Ookal is Verburg tegen >verplicht< vermelden, >vrijwillig< vermelden kan toch nooit verboden worden in een Vrije Wereld en in een Democratie. Dus wie angst heeft om de herkomst van zijn product te vermelden >moet dit zeker niet vermelden,. voormij als consument geeft het te denken, dat je als producent / handelaar bang bent je >blood te geven<. Luisteren naar Verburg lijkt me in dezen niet bepaald >slim<. Sta je voor je product, Laat het de consument weten, wie je bent!!!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Het is helemaal niet te traceren. De melk wordt opgehaald in een Mega grote Melkvrachtauto. De melk wordt vermengd met melk van andere melkveehouders. En dit gebeurt ook weer op de melkfabriek. Dus alleen kan je op een pak melk of melkprodukt vermelden: Die fabriek uit "plaats" uit "land". Meer info is er niet.

 • no-profile-image

  Een vleesverwerker

  Het vlees van die koe waar al die lekkere melk uitkomt draagt al 15 jaar de vermelding waar het vandaan komt dankzij de BSE crisis. Nu we zo'n beetje alle crises gehad en onder controle hebben in de EU dankzij de regelgeving uit Brussel wordt het tijd dat "Food" in het algemeen als EU product gemerkt zou moeten gaan worden zodat er ook een level paying field binnen onze eigen markt ontstaat. Dus minister Verburg zou hierin haar gedachte veel breder moeten trekken. Het 'branden' van land van origine moet facultatief zijn voor producenten.

 • no-profile-image

  Bewuste Burger

  Ik, als consument, heb recht om alles te weten over hetgeen ik koop. Het is mijn geld en ik wil weloverwogen, met volledige informatie kunnen bepalen of ik een product al dan niet koop.

  Op zijn minst wil ik de voedingswaarde en ingredienten (toevoegingen) weten, maar daarnaast wil ik ook weten bij welk bedrijf het geproduceerd is en hoe het product tot stand gekomen is.

  DIT ZOU NIET MEER DAN NORMAAL MOETEN ZIJN

 • no-profile-image

  Hans

  Maar Han, moeten we nu schrijvend, denken aan de "sector", of aan de boeren, hun gezinnen en hun bedrijven? Want voor diegene die boer zijn, en willen zijn, in hart en nieren, daar wil ik wel mee sparren, en daar heb ik respect voor. Maar je best doen om een sector overeind te houden, die tot nu toe alleen maar de boeren een worst voor houd, en de gezins bedrijven de nek omdraait, en een handje vol mega bedrijven grondstoffen voor de voedsel industrie wil laten produceren, waarbij de burgerlijke weerstand alleen maar groter wordt? en dat alles onder het mom van export en spekken van de staatskas, Man, da's toch geen optie!
  3 maal raden voor wie Verburg spreekt.

 • no-profile-image

  Hans

  Sta je voor je product, Laat het de consument weten, wie je bent!!! Helemaal waar Han, tenminste in Nederland, maar daar in midden Frankrijk, wat denk je? drinken die Fransozen nou melk van Arjan of van Friesland Campina? Hmmm? en dan van iedere 3 liter er 2 exporteren?? volgens mij kun je beter boeren exporteren.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.