Home

Achtergrond 207 x bekeken 6 reacties

Verburg hervat aanwijzing Natura-gebieden in september

Minister Gerda Verburg (LNV) hervat in september de aanwijzing van de Natura 2000-gebieden, schrijft ze in een brief aan de Kamer over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

De Kamer had Verburg gevraagd om voorlopig geen nieuwe gebieden definitief aan te wijzen, zo lang de stikstofaanpak niet duidelijk is. De voorlopige PAS heeft Verburg nu naar de Kamer gestuurd, de definitieve versie volgt eind dit jaar.

Niettemin wil Verburg medio september verder gaan met aanwijzen. Ze vreest anders in tijdnood te komen; de EU schrijft voor dat de definitieve aanwijzing eind dit jaar moet zijn afgerond. Van de 162 Natura 2000-gebieden zijn tot nu toe 34 gebieden definitief aangewezen (meest water-, duin- en Waddengebieden).

De definitieve aanwijzing zal gefaseerd gebeuren, waarbij gebieden zonder grote stikstofproblemen voorrang krijgen. Over de verdere planning overlegt Verburg met de provincies.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  Jeroen , we hebben al 30 % van nederland aan natuur , al dan niet in bezit van natuurorganisaties . En deze organisaties kosten onze maatschappij bakken met geld die in een bodemloze put verdwijnt. Jaarlijks kosten ze meer dan 500 miljoen euro en dit zal oplopen naar 750 miljoen in 2018 als de EHS gereed is . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Jeroen

  Het is goed als de gebieden een definitief aanwijzingsbesluit krijgen. Dan kunnen de beheerplannen worden voltooid en kan er duidelijkheid worden verkregen voor de betrokkenen over de mogelijkheden in en om het Natura 2000 gebied. Hoewel er in Nederland 162 gebieden zijn aangewezen als Natura 2000, hebben we ten opzichte van andere landen niet veel grondoppervlak Natura 2000. Het neemt zo'n 8% in, terwijl in diverse Europese landen meer dan 15% is aangewezen als Natura 2000 gebied. In een hoop Natura 2000 gebieden zijn weinig problemen, maar er zijn Natura 2000 gebieden waar de natuur enorm onder druk staat. Het zou fijn zijn als toekomstige generaties ook kunnen genieten van de natuur in Nederland.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ze zit helemaal onder de plak van Europa

 • no-profile-image

  gert

  Heeft geen lering getrokken uit de verkiezingsnederlaag !! Hardleers dus

 • no-profile-image

  J@gertje

  Ik denk dat ze in september weinig meer te hervatten heeft.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Piet

  Beste Hans,

  Wees blij dat we zoveel natuur hebben. Daar verdienen we tegenwoordig veel meer mee dan met de landbouw waar nog meer belastinggeld ingepompt wordt in de vorm van allerlei subsidies.

  Overigens het totale oppervlakte bos en natuur is in NL 4840 km2 en dat is ongeveer 12% van de totale oppervlakte van Nederland (bron CBS). Je inschatting van 30% is dus tamelijk overdreven. Datzelfde geldt overigens ook voor de kosten van natuurorganisaties.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.