Home

Achtergrond 191 x bekeken 42 reacties

Van der Ploeg: intensieve sector gaat exploderen

De intensieve veehouderij gaat exploderen of is aan het exploderen.

Dat zegt de Wageningse hoogleraar rurale ontwikkeling Jan Douwe van der Ploeg. "De veehouderij richt zich al twintig jaar op efficiëntie en productie. Maar deze weg die gezien wordt als vooruitgang, blijkt nu de weg achteruit te zijn."

De intensieve veehouderij erkent deze crisis, ziet van der Ploeg, maar heeft volgens hem nog geen pasklare oplossing. Hij baseert zijn visie op twee bedreigingen. "Aan de voorkant krijgt de sector te maken met de samenleving die deze vorm van veehouderij niet meer accepteert en de natuur, waardoor grenzen op gelegd worden. Tegelijkertijd worden we aan de achterkant ingehaald door landen als Brazilië waar met dezelfde kennis, kunde en technieken onder gunstigere omstandigheden hetzelfde product geleverd kan worden."

Varkenshouder Hans Verhoeven reageert kritisch op de visie van Van der Ploeg. "Het is niet mogelijk om vers varkensvlees voor de Europese markt te produceren in Brazilië", stelt Verhoeven. Hij werkt als varkenshouder aan een alternatief productieconcept en produceert varkensvlees onder zijn eigen merkt De Hoeve.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Ik kan m'n voornaamgenoot uit Brasil goed volgen, maar heb wel moeite met z'n conclusie. Want als er in Brazilië zoveel duurzamer varkensvlees kan worden geproduceerd dan in Nederland, dan is dat hopelijk wel gebasseerd op een grondige analyse en niet alleen op het sommetje *soja naar de haven, naast de haven varkensschuur, varkentjes naar de slacht en dan op de boot, vs. soja naar NL en daar naar varkensschuur naast de haven, varkentjes naar de slacht en dan op de boot*. Want daarmee draai je mensen een rad voor ogen.
  Waarom zijn die slachterijen omgeven door onkruid als je in Brazilië zo duurzaam vlees kunt produceren? Hoe zit het eigenlijk met de logistiek om in Brazilië goede varkensvleesproductie mogelijk te maken (ze eten toch meer dan soja?) enz.enz. Kortebochten werk is leuk, maar ook destructief.
  Jan Douwe van der Ploeg valt mij ook een beetje tegen in z'n commentaar, hij sluit zich aan bij het gewetenafscheldende bovenmodale volk die vindt dat intensieve veehouderij niet meer kan, die vind dat de sector explodeert, maar ondertussen daar de boer en niet de hypocriete op kiloknallers afstormende consumenten een spiegel over voor durft te houden!

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  John even voor de duidelijkheid.Wie ben jij om kritiek te leveren op het feit dat Brazilië haar regenwouden kapt ? Nederland, West Europa , was vroeger ook bebost. Maak jij je nog druk daarover? Jij wilt blijkbaar niet dat de Brazilianen niet naar West Europa exporteren...Nee natuurlijk niet, dat komt ons niet uit! Maar wel willen wij alles naar dat land exporteren. O ja . onze VOC mentaliteit. Op een ander afgeven voor zelf gewin zal niet helpen.De wereld gaat snel veranderen en op sommige gebieden zullen wij daar veel van gaan merken........it all in the game.....helaas ?

 • no-profile-image

  mester

  john,ik als varkensboer kan me in jouw uittspraken die realitisch en begrijpbaar zijn goed vinden,alleen zou je dit aan een groter publiek moeten kunnen vertellen,bij de lto of nvv,of via een politieke beweging,vanuit die hoeken blijft het al veel te lang angstvallig stil.

 • no-profile-image

  john

  als wij alleen een haven voor de nederlandse bevolking nodig zouden hebben kan de rotterdamse haven 10 keer kleiner, als wij alleen een luchthaven nodig zouden hebben voor de nederlandbevoling kan schiphol 10 keer kleiner en ga zo maar door. Het vorzorgingsgebied van de nerlandse varkenshouderij is de driehoek parijs londen berlijn.. meer dan voldoende consumenten binnen handbereik. En dat mestoverschot? In nederland worden precies genoeg mineralen geproduceerd om de bodem te bemesten niets mis mee toch? Oh ja die ccm noem ik nu een vruchtwisselingsgewas.. er kunnen geen drie jaar op rij aardappels en bieten geteeld worden op een stuk land.. tussendoor moet er eens iets anders groeien en dat wordt dan ccm, voertarwe etc. In nederland kunnen we geen tarwe maken met dezelfde kwaliteit als in frankrijjk en duitsland. Met tarwe uit duitsland en frankrijk kan een veel mooier brood gebakken worden dan met tarwe uit nl. Deze kwaliteitstarwe wordt geruild tegen kwaliteits vlees (of big). En dat is de economie.

 • no-profile-image

  erik

  "John", je hebt groot gelijk. Mensen denken vaak simpel en schreeuwen moord en brand dat het anders moet. Maar als iedereen tegen de intensieve veehouderij is (zoals zij zeggen) waarom dan zo'n kleine biologische markt 2-4%. Mensen het is heel simpel "die betaald, die bepaald!" Dit noemt men ook markwerking. Als de prijzen voor biologische produkten zo hard stijgen wie wil er dan niet produceren op deze manier? Ik heb geen afkeer op mensen die het anders willen, maar spreek niet voor een ander!

 • no-profile-image

  Harm

  Voor de burger en dus geen ondernemer, de biologische prijzen zullen mee stijgen, daar wil men natuurlijk ook een graantje meepikken. Logisch.
  Hans, jij hebt het helemaal goed, een boer en een "zog" hebben nooit genog.
  Bij sommigen slaat het door. Die willen de manager uithangen, met personeel voor het werk en zelf op kantoor en het dagelijkse rondje door de "fabriek".
  Maar voor al die gezinsbedrijven zou een hogere opbrengst beter zijn. Iets meer overhouden met het dagelijkse werk, zodat er ook eens geinvesteerd kan worden in het "milieu". Dan is daar ook iets meer draagvlak voor. Met bedrijven die "landschappelijk" zijn ingepast, minder geur uitstoten heeft de sector voldoende draagkracht.
  De mega-bedrijven zijn de doodsteek voor de veehouderij. Maar wat is MEGA?.

 • no-profile-image

  klein boertje

  Wat mij aanspreekt is een veel extensievere en gevarieerdere landbouw. Waarin een boer nog boer kan zijn. De weg van grootschaligheid en verdere intensivering is niet gewenst. Denk aan dierziekten, antibiotica, welzijn dieren, transporten, mestoverschotten. De boer mag daarbij alleen maar meer en ook eenzijdiger werk gaan doen en is slaaf van de bank. Er moet meer betaald gaan worden voor het voedsel. Dit is kostbaarder dan 3 vliegvakanties per jaar en oranje troep.

 • no-profile-image

  Schweinie

  De kiloknallers komen niet uit dit land.Dat is allemaal import vlees. Altijd varkensfokkers in het verkeerde daglicht stellen. En wat dan nog.Mensen kopen toch zelf de kiloknallers.Ieder zijn smaak.

 • no-profile-image

  Myrea

  Iedereen ziet toch het verschil tussen een modderpoeltje in de wei en de intensieve veehouderij?
  Overtuigd dat zowel Betje Big als Boer Harms meer lol heeft in de eerste situatie. En Henk en Ingrid vrolijker, want blijer lapje op de BBQ droppen.
  Politiek, consument en boer zijn er om deze lol te realiseren.
  Ik ben voor de explosie. Maar dan wel een figuurlijke ;)
  Waar een klein land groot in zou kunnen zijn: Hup Holland Hup!

 • no-profile-image

  Jos

  Uit gekheid wordt wel eens gezegd: ''Deze weg is heel wat langer dan dat die breed is''....Ik denk, helaas, dat de wegen in dit land net zo breed worden dan dat ze lang zijn.

 • no-profile-image

  Hans

  "Op het moment dat goede landbouwgrond specifiek wordt gebruikt voor het telen van varkensvoeding zijn we verkeerd bezig". John, probeer dit is uit te leggen aan de NL corn cob mix telers en al helemaal op grond van 50.000 euri's /ha. John, als jij geen grond wilt gebruiken om het voer van je varkens te telen incl. rest stromen of scheidings stromen, moet je stoppen met het voer importeren. Ga dan eens naar je krachtvoer leverancier en vraag is waar dat voer vandaan komt. Waar zou anders het Nederlandse mestoverschot vandaan komen?
  Kijk John, als Nederland alleen voor zijn eigen burgers, vlees zuivel en eieren zou produceren en niet voor 3 maal het buitenland dan zouden jullie geen varkensvoer meer importeren, al het benodigde voer zou Nederland zelf kunnen verbouwen en een mestoverschot zou er ook niet zijn. Dan zou je de Nederlandse landbouw duurzaam kunnen noemen. Maar vanwege de export, waar alleen industrie en bank dik aan verdiend, en de hardwerkende uitmuntende boeren professionals net het hoofd niet boven water kunnen houden, vriend, het is toch gewoon erg zoals de talenten verspild worden?

 • no-profile-image

  Hans

  "Enkel een hogere prijs betaald door de consument kan de trend van snelle vergroting van individuele varkensbedrijven afremmen". Schrijft Derks. Volgens mij is het precies andersom, met een hoge prijs zullen, en dan vooral, de grote bedrijven nog meer hun best doen om uit te breiden. Als je de wat kleinere bedrijven meer wilt laten overleven, dat kan wel, maar dan moet je de steun gestaffeld maken en de groten laten concurreren op het vrije speelveld van de wereldmarkt met de steeds strakkere beperkingen van Nederland. Ik vind de discussies steeds meer schizofreen worden. De boeren hitsen elkaar op steeds groter te worden. en omdat ze steeds groter worden, komen er steeds minder boeren. Wat willen die Nederlanders nou? Produceren voor hun eigen burgers door middel van een fatsoenlijke hoeveelheid gezinsbedrijven, waar ook de burger in herkent hoe zijn voedsel gemaakt wordt? of een kleine groep mega grote boeren die half Europa willen voeden en waar steeds meer weerstand tegen komt. Ik ben van mening, dat als je groot, groter, grootst wilt, je in NL zowel sociaal als economisch op de verkeerde plek van de wereldbol zit. Duitsers beleveren Berlijn, de Fransoos Parijs en de Brit Londen. De tijden veranderen en waar NL vroeger met haar export strategie, via het EU landbouw beleid zich een plaats tussen de groten kon afdwingen, zorgen de grote landen nu voor hun eigen toko. De banken hebben al duidelijk een signaal afgegeven, maar de boeren antenne werkt niet goed

 • no-profile-image

  boertje

  Het steeds meer voor steeds minder geld produceren is een heilloze weg. Er is geen plaats voor grootschalige intensieve landbouw in Nederland. Ook de melkveehouderij wordt intensieve veehouderij. De boeren zijn uitgeknepen, de rek is er uit. Verder worden we onderdrukt met een hele batterij aan regeltjes en wetten. De ambtenaren hebben de macht. Het is een trieste toestand geworden en met Paars plus in het vooruitzicht kan het alleen maar beroerder worden. Het beste is stoppen of emigreren.

 • no-profile-image

  sukkeltje

  Goh...vd ploeg...?? Leeft hij nog... ?? Moest weer even zijn naamsbekendheid weer oppoetsen natuurlijk om zo weer zijn subsidie weer veilig te stellen.....

 • no-profile-image

  Kleine kruidenier

  Realistisch blijven mensen, Ot en Sien zijn dood, in het Wageningen van Van der Ploeg, alsook op het platteland. Vandaag worden 10.000 varkens netjes verzorgd door 2 mensen in combinatie met technische vooruitgang. Er zullen altijd mensen zijn die liever Ot zien ploeteren met 10 varkens en Sien zien sloven met 12 kinderen. Helaas, times are changing.

 • no-profile-image

  jan

  Foppe de haan zij het al:
  Je hebt mensen die de kar trekken en je hebt er die er achter aan hangen.
  Mooie wedstrijd gewenst vanuit een tropische NOP

 • no-profile-image

  gert

  De consument wil natuur ,maar ook wel een varkenslapje op de BBQ

 • no-profile-image

  Han

  Waarom altijd praten en schrijven over delen van de landbouw, als of de intensieve veehouderij los staat van de primaire landbouw (geen graan , soja) geen vlees productie. Mijn idee zou zijn probeer weer eens een landbouw / plattelands beleid te maken waarbij alle functies van het niet stedelijke gebied samen een eenheid vormen. Misschien is dit wel zonder varkenskotten, die we verplaatsen naar daar waar het voer aankomt, Europoort of Eemshaven en met koeien in de wei. Hoeft niet OT en Sien te zijn, maar meer >menselijke maat zou niet misstaan in het (over) volle Europa. Laten we als boeren eens erkennen dat er hier en daar wel iets uit de klauw gelopen is. Zolang we blijven we wijzen naar de >burger< die het niet (wil) begrijp(t)en en ons boeren steeds voor de voeten loopt, komen we nog verder in het gedrang en worden op democratische wijze onder de voet gelopen. Meeste stemmen gelden immers.

 • no-profile-image

  Hans

  Goeie dag Hans uit Zwartsluis, Voor 1 kg varkensvlees ben je rond de 5 kg voer nodig, inclusief fokkerij, afhankelijk van de genetica. Deze genetica is dezelfde in Brasil zoals in de rest v. d wereld. De Braziliaanse boer gebruikt hoofdzakelijk mais, sorghum, voergerst, als energie bron en soja als eiwit bron. alles in Brasil geteeld.
  Dit voer wordt in een hok omgezet in varkens, en jullie hokken mogen dan high tech zijn en er 10 maal mooier uitzien, de Braziliaanse zijn 10 maal goedkoper, en een hok is een hok. Open stallen, natuurlijke ventilatie, normaal daglicht en ook goede resultaten. De stront gaat naar het land waar het voer verbouwd wordt en waar het duurzame no tilling systeem gebruikt wordt. In Mato Grosso zaaien ze vroeg in september de soja om ze in januari te oogsten waarna er meteen nog een gewas mais achteraan gaat, jawel 2 oogsten per jaar dus goedkoop en duurzaam geteeld voer, en stront die zijn geld in gewicht waard is. Je zult het met mij eens zijn dat het voordeliger en duurzamer is om 1 kg vlees de plas over te sturen dan 5 kg voer, en zo het mestprobleem in Nederland op te lossen Dat onkruid waar ik over schreef is om aan te tonen dat de rundvee slachterijen in het Amazone gebied aan het sluiten zijn. Als de NL regering nou is op een goedschikse manier het zelfde doet wat de Braziliaanse regering op een, terecht, kwaadschikse manier doet, dan verdwijnt er uit Nederland een kleine groep grote boeren, die toch al met alle geweld voor de wereldmarkt willen boeren, zodat er een fatsoenlijke groep familiebedrijven overblijven en verantwoordelijk worden voor de voedselvoorziening van Nederland en niet daarbuiten, want de hele sector en exportcircus wordt voor een groot gedeelte overeind gehouden met marktbescherming, subsidies en exportrestituties. Waarom dit met gemeeschaps geld overeindhouden terwijl er vele andere plaatsen in de wereld zijn waar het goedkoper en duurzamer kan, terwijl in eigen land de kleinere boeren, die iedereen daar zo graag wil houden, het lootje leggen.

 • no-profile-image

  jan

  in de wereld zijn er 91 miljoen zeugen en met 81 miljoen zeugen in de wereld kunnen we alle mensen van voldoende vlees voorzien (zonder rundsvlees), als de zeugen evengoed produceren als de Nederlandse!
  De rek is er niet uit bij de Nederlandse varkenshouders, ze enten de biggen ipv de zeugen tegen bepaalde ziektenterwijl ze ook de zeugen zouden kunnen enten en biggen enten is ongeveer 15 keer duurder.

 • no-profile-image

  De Beer is Los

  De kaarten zijn feitelijk al geschud. De Rabo heeft allang door dat de varkenshouderij hier weinig of geen toekomst heeft. Eerder in het AGD gelezen dat drie kwart van de varkenshouderij binnenkort gaat verdwijnen. Sommige menen dat zij door zeer grootschalig te gaan produceren zij gaan overleven. Dat zal in sommige gevallen mogelijk zijn. Echter dit land is niet geschikt voor zeer grootschalige varkenshouderij. Zie discussie Knorhof. Varkenshouders zullen dus een andere tactiek moeten verzinnen.Zie discussie Foodlog. Voor diegenen die enkel op schaalvergroting inzetten voorspel ik weinig goeds.

 • no-profile-image

  john

  in mijn ogen zijn mijn varkentjes gezonde afvalverwerkers.. de varkenshouderij is een verlengstuk van de akkerbouw, inferieure oogsten, rest stromen, gewassen voor vruchtwisseling etc dienen hier als basis voor een goede varkensvoeding.. de varkens produceren weer mest wat in de akkerbouw weer goed van pas komt. Dit is net zo goed een gesloten keten. Op het moment dat goede landbouwgrond specifiek wordt gebruikt voor het telen van varkensvoeding zijn we verkeerd bezig en of dat nu in europa of brazilie is maakt me niet uit. varkenshouderij is geen grondgebonden sector en hoeft dat ook niet te worden. Dat de sector steeds profesioneler wordt en er met grote (industriele) preciezie wordt gewerkt is tekenend voor de ontwikkeling van de algehele economie in europa. meer werk verzetten met minder mensenuren is hier het motto of dat nu in de fabriek, bouw, kantoor overal is hetzelfde beeld terug te vinden. En voor braziliaans vlees komt er voldoende markt wereldwijd.. de chinezen komen. richt je energie maar op dat land hans. die markt is nog niet verzadigd.

 • no-profile-image

  erik

  is leuk om te lezen hoe simpel de gemiddelde dierenactivist denkt, moeten wel een heel makkelijk leventje hebben, ze ver van de realiteit. ik ben het helemaal eens met erik uit born, en met john. wat een gelul allemaal. de heer van der Ploeg meent dat de nederlandse bevolking het niet meer neemt. waarom verkopen de supermarkten het dan nog? en vers varkens vlees uit brasil, nou, als ze net zo goed dieren fokken als voetballen zou ik er maar niet aan beginnen. dit vlees zou net zo vers zijn als de gekweekte vis uit het verre oosten, of de asperges uit chili. de enige reden die er is om je afhankelijk te maken van dergelijke landen is prijs, zij kunnen goedkoper produceren. blijkbaar heeft de heer van der Ploeg net zo veel over voor zn voedsel als de gemiddelde consument in Nederland

 • no-profile-image

  Derks

  De kostprijs in Brazilie is sterk gestegen als gevolg van een snelle economische groei, een sterke valuta, hogere loonkosten en hoge financiele kosten. Vandaag produceert Brazilie voor 1 EURO per Kg levend gewicht, dezelfde kostprijs als de grotere en professionele bedrijven in Europa. Verder is er sprake van een sterke consumptiestijging in Brazilie, 200miljoen consumenten. Meneer vd Ploeg, U bent onbekend met de varkenssector. De varkenshouderij in Nederland is professioneel en neemt haar verantwoordelijkheid. Enkel een hogere prijs betaald door de consument kan de trend van snelle vergroting van individuele varkensbedrijven afremmen. De Europese consument heeft het geld niet om deze ontwikkeling te keren. Vergeet uw droom van varkens in de wei zoals die van Femke Halsema, niet goed voor het milieu, niet goed voor het varken en niet goed voor de consument. De varkenshouderij explodeert niet, ze doet wat je ervan mag verwachten.

 • no-profile-image

  Wikke

  Sorry, voor de tikfout, moet natuurlijk zijn exploderen, de intensieve sector.

 • no-profile-image

  koetje

  Nederland importeert per jaar 30 miljoen kg kunstmestfosfaat en exporteert mest,dit lijkt meer op werkverschaffing dan op economie.In Denemarken zijn ze al redelijk succesvol begonnen met soja-teelt,in Nederland met lupineteelt bemest met alleen organische mest en goedkoper dan geïmporteerde sojaschroot,verder aangevuld met restproducten uit de humane voedingsindustrie zijn er mogelijkheden genoeg voor de intensieve veehouderij.

 • no-profile-image

  Ben

  Mester Deurne. Lees eens wat vakbladen zou ik zeggen. Dan zou je niet zeggen dat de NVV stil is. Bij LTO is alleen Annechien bezig.

 • no-profile-image

  Harm

  Simpel, je weet pas wat je mist, als het er niet meer is.
  Wanneer de intensieve veehouderij verdwijnt, zal het vlees elders gehaald worden. Geen probleem. Wel zijn er dan diverse redenen om het eens flink duur te maken (dollarkoers, brandstofprijzen etc.) De consument gaat dus flink meer betalen. Voor een deel van de bevolking is dat geen probleem, die hebben geld genoeg. Voor het grootste deel is het wel een gemis, die moeten dus keuzes maken. En voor een heel klein deel van de bevolking is het prima, want die eten toch al geen vlees. En laat nou net dat piepkleine deel tegen de intensieve veehouderij zijn.

 • no-profile-image

  Wikke

  Ja dat denken wij ook, dat deze gaat exploreren.
  De boeren weten van geen ophouden en er moet liever vandaag dan morgen een einde komen aan de bio-industrie, zo kan het niet doorgaan. Dit gaat ten koste van alle Natuur.

 • no-profile-image

  boerke

  Wat die Hans Brasil hier schijft, spreekt mij wel aan. Ik leef hier met hetzelfde gevoel als wat hij omschrijft. En inderdaad, een hogere prijs zal de expansiedrift nog meer aanwakkeren. Meer efficiente produktie voor hetzelfde- of minder geld. Kijk ook maar eens naar de mekveehouderij, de melkprijs is de afgelopen maanden weer aangetrokken naar een meer hoopgevend niveau. Met als gevolg dat overal de melkproduktie weer is toegenomen. En wat is het gevolg? de zuivelprijzen zijn weer gaan dalen

 • no-profile-image

  watersnip

  harm en anderen. Het nederlandse varkensvlees is kwaliteit? Ga toch weg. Een en al water en geen smaak.

 • no-profile-image

  Consument

  Je moet gewoon effiecient produceren! Het dier moet goed verzorgt worden. De dierhouderij in Nederland en sommige ndere landen ligt op een heel hoog niveau. Daar moet altijd aan gewerkt worden, waar het beter kan moet men het niet na laten om het ook te doen! wat er wel mis is dat er veel schreeuwers langs de lijn staan en mee willen beslissen. Als ze iets goeds toe willen voegen prima, maar meestal is het iets wat heel goed is onderuit halen! Het wordt hoogtijd dat de kosten echt worden door berekend wat met extra wil. Daarmee voor kom je onzinnige dingen die nu moeten gebeuren uit de portemonee van de dierhouder. Deze kosten handen vol geld waardoor de dierhouder in financiele problemen komt. Als iets niet nodig is niet uitvoeren!!! Alleen zaken die werkelijk wat verbeteren!!!! De sector is goed bezig maar enkele schreeuwers proberen de sector in kwaad daglicht te zetten. Als ze zo doorgaan hou je geen boer meeer over! Wie laat zich zo mishandelen en voor een hongerloon!!! Ik denk dat de boeren heel veel respect verdienen. Dag en nacht voor hun dieren klaar staan!!

 • no-profile-image

  Hans

  Leo heeft weer een nieuwe alias?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik weet het wel zeker, Consument. En voor wat betreft 'alleen zaken uitvoeren die wat verbeteren": helemaal mee eens. Wat zal er dan een hoop geschrapt kunnen worden. Dan is het niet zo dat we geen boer meer overhouden, maar geen ambtenaar!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Henk en Ingrid hoeven geen blij lapje op de BBQ, dat kan al lang, maar ze kopen liever een extra kratje pils, dan dat ze meer betalen voor het vlees. Ook vind boer Harms het niet leuk als zijn varkens vaak ziek worden buiten en hij geen spreekwoordelijk reet voor zijn vlees krijgt.

 • no-profile-image

  john

  hoeveel regenwoud moet er in brazilie weg om voor europa vlees te produceren? hoeveel landbouwgrond komt er in europa braak te liggen als er hier niets meer valt te verdienen met de akkerbouw? willen we afhankelijk zijn van een land aan de andere kant van de wereldbol en evenaar? momenteel halen we 10 tot 15 % van ons benodigd varkensvoer overzee. vooral soja om ons rantsoen gemaakt van niet voor humane comsumptie beschikbare producten te vereiken en zo die 85% troep (voer) die in de eu wordt geproduceerd om te zetten in vlees! Hoeveel boten afval moeten er naar brazilie om een beetje vlees mee terug te nemen???? ben nu gewoon is trots op de intensieve sector en geef het de waardering die het verdient. kip is een efficiente eiwit producent, een varken een efficiente afvalverwerker en koeien zien er leuk uit in de wei en maken van gras melk en vlees, iets wat een mens niet kan!. En hoe kan de sector exploderen? wij zijn hier beperkt in onze groei en het opschalen van de bedrijven leidt alleen maar tot een hogere efficientie en afzetgebied van onze producten (volle vrachtwagens met varkens de grens over, zonder bijladen of exportplaats) En de maatschappij? die staat nu weer gewoon bij de bbq lekker vlees te bakken en op te eten die verandert niet zoveel. Alleen enkele zeurpieten die graag sensatie zoeken krijgen de volledige belangstelling van alle beschikbare media in nederland waardoor het lijkt dat de samenleving tegen is.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  John heeft het allemaal nog niet door. De bevolking van Brabant is die grootschalige varkensfokkerij meer dan zat. Hij geeft precies aan waar het fout gaat. Varkensfokkerij op industriële basis . John ga aub emigreren naar een land waar je met jouw zienswijze welkom bent. Voor een ieder beter.

 • no-profile-image

  Hans

  John, de financiële reden (druk) om te ontbossen komt uit Chicago, daar wordt de soja prijs bepaald, bovendien wordt er in de eerste plaats niet ontbost vanwege de soja maar vanwege het vee. Op ontboste grond werd (want de zaken veranderen) eerst vee gehouden en in een later stadium werd gekeken of de grond geschikt is voor landbouw, rijst, soja, mais, sorghum etc. De Braziliaanse minister van milieu, Minck, heeft boeren en slachterijen zulke extreem hoge boetes opgelegd, omdat ze vee hebben gemest op illegaal ontboste grond, dat , en ik heb er met mijn eigen ogen 9 geteld op de weg Belem-Brasilia, bij compleet nieuwe slachterijen het onkruid er metershoog omheenstaat omdat ze al bijna een jaar geen koe geslacht hebben, en de betreffende grond onverkoopbaar is geworden.
  Ook is het zo dat als de soja die naar oa. NL geëxporteerd wordt, om daar, na eerst te zijn gesplitst in soja olie en soja schroot, in Brasil zelf zou worden omgezet in varkensvlees, dit vlees vele malen duurzamer is dan het in NL geproduceerde vlees uit de zelfde soja. en de reden dat Van de Ploeg zegt dat de sector gaat exploderen, is omdat hij dat wel ziet en jij schijnbaar niet.

 • no-profile-image

  Jos

  Het is heel eenvoudig: ruim tien jaar geleden kwamen de eerste kikkerpoelen langs de snelwegen; nu liggen ze overal met als resultaat gewoon stoppen of wegwezen!
  Dat is met name ook de opzet van de gemeentes, let maar eens op.

 • no-profile-image

  burger

  Harm, als het vlees uit buitenland duurder wordt, is het prijsverschil met biologisch kleiner. Dat is alleen maar mooi.

 • no-profile-image

  burger

  Kleine kruidenier, het gaat tegenstanders van de intensieve veeteelt niet om het 'Ot en Sien gevoel', maar gewoon om varkens en kippen die we een klein beetje een prettig leven gunnen alvorens ze naar de slacht gaan. Dat is hebben ze niet in de bio-industrie.

 • no-profile-image

  ??

  Welke Natuur Wikke, ben je nu zo "*****" alle "zogenaamde natuur" is ontstaan door de mens! Of vind je de Oostvaardeplassen het voorbeeld, Thieme vind van wel:

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.