Home

Achtergrond 193 x bekeken

VVD'er Van Baalen: Europarlement is corvee

Europarlementariër Hans van Baalen van de VVD noemt zijn werk corvee.

Ook vindt hij dat zijn collega's in het Europees Parlement in een isolement zitten. Zij steunen daardoor elkaars plannen, waardoor "de stroom bemoeizucht breder en breder'' wordt. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant.

Van Baalen gaf vorig jaar als lijsttrekker voor zijn partij bij de Europese verkiezingen al aan niet naar Brussel te gaan om Europeaan te worden, maar om Nederlander te blijven. Het voormalige Tweede Kamerlid van de VVD is bijvoorbeeld ook niet verhuisd naar Brussel, maar in Den Haag blijven wonen. "Kamerlid was ik met passie en liefde. Maar het Europees Parlement, dat is meer corvee dan passie.''

De VVD'er is van alle 25 Nederlandse Europarlementsleden het vaakst afwezig. Van Baalen was slechts bij 58 procent van de stemmingen, mede door zijn reizen voor zijn bijbaan als voorzitter van de internationale liberale partij. Ook deze functie zegt hij wel "met passie en liefde'' te doen.

Van Baalen: "Europarlementariërs zitten in een isolement. Van huis en haard verdreven zijn ze tussen Brussel en Straatsburg beland. Die onthechtheid schept een band. Er is vrijwel niemand die hard en scherp durft te opereren. Alsjeblieft, maak geen barstjes in onze gezellige eurococon!'' Hij schetst een cultuur, waarin collega's weinig kritiek hebben op elkaars plannen. "Omdat je op elkaar bent aangewezen. Help ik jouw rapport, dan jij mijn motie. En zo wordt de stroom van bemoeizucht breder en breder.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.