Home

Achtergrond 246 x bekeken 1 reactie

VTA optimistisch over nieuw aardappelseizoen

Akkerbouwbond VTA verwacht een stuk meer van het komende seizoen dan van afgelopen periode.

Seizoen 2009/2010 kenmerkte zich door lage prijzen voor consumptieaardappelen, aldus de VTA. Die prijzen gingen pas de laatste weken opeens de hoogte in.

VTA kijkt dan ook naar uit naar het nieuwe seizoen. De prijs voor consumptieaardappelen kwam drie weken geleden nog niet verder dan 8 tot 10 euro per 100 kilo. ”De tweede helft van het seizoen zat iedereen te wachten op de voorspelde prijsstijging toch gebeurde dat pas aan het einde”, zegt Meeuw de Bruijne van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

Die prijsstijging kwam heel plotseling. "Die steeg in snel tempo van 8 naar 22 euro per 100 kilo”, zegt De Bruijne. Uiteindelijk is dit voor veel telers van consumptieaardappelen geen goed seizoen geweest. ”Alleen telers die aan het einde van het seizoen nog voorraad hadden konden profiteren van prijsstijging."

Toen bleek echter ook dat er nog veel meer in voorraad was dan handelaren gedacht hadden. "Wij hadden twee weken geleden al de laatste transacties verwacht. Deze vonden echter pas deze week plaats." Vooral vorige week wisten een aantal telers nog de hoogste prijs te halen.

"Er zijn toen aardappelen weggegaan voor een kwartje. Dat waren er niet veel, maar toch pompte deze partijen de gemiddelde prijs wel op.”"
Het nieuwe seizoen laat nog even op zich wachten, maar als er geen drastische veranderingen in de groei plaatsvinden zijn de eerste signalen volgens De Bruijne hoopvol.

Herma van den Pol

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerke

    Denk buiten de slechte opbrengsten die we in west europa krijgen eens aan wat er in Oost europa gaande is!

Of registreer je om te kunnen reageren.