Home

Achtergrond 212 x bekeken

Uien staan er op proefveld met vloeibare mest goed bij

De droogte heeft van voeding voor uien een belangrijk onderwerp gemaakt.

Dat bleek tijdens de Pootaardappel en Uien Innovatiedag, die plaatsvond op proefboerderij Oostwaardhoeve in Slootdorp.

"Het viel de akkerbouwers snel op dat onze uien er goed bij staan”, zegt Cor Sonneveld, bedrijfsleider van de proefboerderij. ”Dat waren dan wel de uien die vloeibare mest hebben gehad. De uien die vaste meststoffen kregen staan er duidelijk minder goed bij."

Vloeibare mest begint, volgens Sonneveld, al aardig ingeburgerd te raken in het noordwesten van Nederland. "Toch is het goed om de werking van vloeibare meststoffen bevestigd te zien."

Op de innovatiedag was ook een proef met pootaardappelen die regelmatig met een kantelsysteem zijn gedraaid. "Het blijkt dat wanneer je tijdens de bewaring constant de jonge scheuten van de aardappel afhaalt, door het draaien van de aardappel, er meer knollen aan de plant komen", zegt de bedrijfsleider. Het draaien van pootgoed met een kantelsysteem is een relatief nieuw onderzoeksonderwerp, maar wel iets waar Sonneveld mee door wil gaan.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.