Home

Achtergrond 158 x bekeken

Turkije verwacht impuls in EU-toetreding

De langlopende onderhandelingen tussen Turkije en de EU zullen in september een flinke impuls krijgen, wanneer Turkse burgers in een referendum stemmen over een pakket aanpassingen aan de grondwet.

Dat voorspelde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Egemen Bagis vandaag. De aanpassingen moeten de democratie in Turkije versterken. De regerende islamitische partij AKP wil onder meer de macht van het leger en het justitiële apparaat beknotten. Militairen kunnen dan veroordeeld worden voor burgerlijke rechtbanken.

Minister Bagis sprak over een belangrijke scheidslijn in de onderhandelingen met de EU door het referendum op 12 september. "Dit is de grootste pakket wijzigingen aan de militaire grondwet uit 1980 dat Turkije veel meer in overeenstemming maakt met EU-standaarden.''

Critici zeggen dat de AKP van premier Tayyip Erdogan met de hervormingen de onafhankelijkheid van de rechters wil beperken, om zo heimelijk islamitische rechtsregels te kunnen introduceren.

Maar de Turkse minister verwacht dat de bevolking met een belangrijke marge het pakket aanpassingen zal goedkeuren. "We zijn van plan om een erg intense campagne te voeren. We gaan grote bijeenkomsten houden in heel Turkije, in verschillende steden en districten.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.