Home

Achtergrond 314 x bekeken 2 reacties

Tuinders zijn zich van geen kwaad bewust

De tuinders die maandag in Brabant en Limburg zijn aangehouden wegens belastingontduiking, zijn zich van geen kwaad bewust.

De constructie waarbij ze ongeoogste aardbeien, asperges en champignons verkopen aan een Pools bedrijf dat zorgt voor Poolse plukkers of stekers, is volstrekt legaal. Advocaat Theo Linssen die vijf tuinders bijstaat, heeft dat divandaag gezegd.

De werknemers zijn in dienst van het Poolse bedrijf en laten zich volgens Poolse regels betalen. Vanwege het vrije verkeer van diensten mogen ze in Nederland werken.

Het vermoeden is dat de tuinders zichzelf van het begin tot eind bezighouden met de teelt en verkoop van de gewassen. Ze veroorzaken concurrentievervalsing door het gebruik van goedkopere arbeidskrachten en werken mogelijk met een zwarte geldstroom. Justitie schat dat de Belastingdienst enkele tientallen miljoenen euro's is misgelopen en beschouwt in totaal negen verdachten als een criminele organisatie.

Hoofdverdachte voor justitie is de 62-jarige Theo van K. die zou hebben bemiddeld tussen het Poolse bedrijf en de Nederlandse tuinders. Hij was al eens eerder doelwit van justitie voor vrijwel eenzelfde constructie in de jaren negentig. In 2004 en 2005 stond hij terecht voor deelname aan een criminele organisatie die de belasting ontdook door illegale Polen in Nederland te laten werken. Tegen hem werd in hoger beroep dertig maanden celstraf geëist. Maar hij werd vrijgesproken omdat er geen bewijs was voor een samenwerkingsverband tussen hem en de tuinders en hun bedrijven. Het is onbekend of tuinders die destijds werden vervolgd en vrijgesproken, nu opnieuw worden verdacht.

Veilingbedrijf The Greenery bevestigde dinsdag dat rechercheurs maandag op bezoek zijn geweest bij de vestiging in Barendrecht. Er zijn gesprekken gevoerd over tuinders. Er is niks in beslag genomen. The Greenery heeft alle medewerking verleend, zei een woordvoerder.

Lees ook Greenery: we werken mee met fraude-onderzoek

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Leen

    Ik zie het "criminele" van deze constructie niet. Om alles wat Justitie niet welgevallig is als crimineel te bestempelen vind ik buiten proporties.

  • no-profile-image

    Rode Tomaat

    Dat zal bewezen moeten worden Leen. Maar ik heb een bang vermoeden.....

Of registreer je om te kunnen reageren.