Home

Achtergrond 201 x bekeken 1 reactie

Tuinders blijven op vrije voeten

De rechtbank in Den Bosch vindt dat het openbaar ministerie onvoldoende gronden heeft om acht tuinders en een bemiddelaar vast te zetten.

De tuinders werden twee weken geleden aangehouden op verdenking van onder andere witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Eerder had ook de rechter-commissaris al geoordeeld dat er onvoldoende reden was om de tuinders nog langer vast te houden.

Volgens advocaat Maurice Stassen betekent deze uitspraak dat het openbaar ministerie op dit moment te weinig in handen heeft om een zaak voor de rechter te brengen. De officier van justitie heeft op basis van de bestaande verdenkingen geen mogelijkheid meer de tuinders nog vast te zetten.

"Als het openbaar ministerie op basis van het huidige materiaal de zaak aan de rechter voorlegt, is de kans op vrijspraak wel heel groot", aldus Stassen. Justitie is van oordeel dat Limburgse en Noord-Brabantse tuinders samen met een bemiddelaar een schijnconstructie hebben opgezet met onder andere het doel de fiscus te ontwijken. De oogst werd op stam verkocht aan een buitenlandse onderneming, die de geoogste producten afzette aan Nederlandse veilingen. Voor die constructie werd onder meer een onderneming in Luxemburg ingezet.

Het openbaar ministerie zegt het onderzoek gewoon te zullen voortzetten. "Wij hadden de verdachten liever vastgehouden, gezien de ernst van de verdenkingen. Dat had het onderzoek ook vergemakkelijkt", aldus een woordvoerder van het functioneel parket.

Eén reactie

  • no-profile-image

    bas

    Het is goed dat de rechters steeds kritischer worden wat er zoal wordt voorgelegd. Indit geval zal het ook wel zo zijn hoe dikker het dossier hoe dunner de zaak. Ze herinneren zich de twee van putten nog wel denk ik, of lucia en vele anderen

Of registreer je om te kunnen reageren.