Home

Achtergrond 197 x bekeken

Toezicht op bedrijfsleven fors toegenomen

Het overheidstoezicht op het bedrijfsleven in Nederland is de afgelopen tien jaar bijna verdriedubbeld.

Dat blijkt uit een vergelijking van het aantal controleurs en handhavers waarover Het Financieele Dagblad vandaag berichtte. Bij alle toezichthouders samen werken momenteel ruim 1.800 mensen.

De stijging van het aantal werknemers is met name te zien bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandse Mededingingsautoriteit en de Post en Telecommunicatie Autoriteit. Daarnaast zijn er nieuwe handhavers bijgekomen, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit, de Consumentenautoriteit en de Nederlandse Emissieautoriteit.

Door de toename van het aantal werknemers lukt het de toezichthouders en controleurs niet om het toezicht te verminderen. De Nederlandse overheid probeert sinds 2006 de toezichtslast te beperken. Voor eind 2011 moeten toezichthouders en inspectiediensten 20 procent van de banen schrappen. De toezichtslast voor het bedrijfsleven moet met 25 procent omlaag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.