Home

Achtergrond 285 x bekeken

Tarwehalmdoder laat vooral bij droogte sporen na

Dit jaar komt veel meer tarwehalmdoder voor, vooral op de lichtere gronden.

Dat constateert coöperatie Agrifirm. Percelen waar voor de tweede keer achter elkaar tarwe wordt geteeld, zijn extra gevoelig. De schimmelziekte tast het wortelgestel en het onderste stengeldeel aan. "De plant neemt dan moeilijker vocht en nutriënten op", legt landbouwkundige Aaldrik Venhuizen bij Agrifirm uit. "Onder normale omstandigheden kan de plant het nog vrij lang volhouden, maar bij droogte en hitte komt het duidelijk naar voren."

Op plaatsen waar de bodemstructuur niet optimaal is, komt de ziekte het eerst aan het licht. De planten verdrogen door aangetaste wortels en worden 'wit'. Tarwehalmdoder kan een kwart van de opbrengst kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.