Home

Achtergrond 1101 x bekeken 3 reacties

Subsidie voor teelt olifantsgras

Het project Miscanthus (olifantsgras) in het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen kan dankzij een subsidie van het ministerie van LNV van start gaan.

Het project is een samenwerking van DLV Plant, Cradle Crops, Loonbedrijf Baert, Riemens Mechanisatie, Wageningen Universiteit en opleidingskas Terneuzen.

De toekenning van de subsidie is niet de eerste stap die gezet wordt. Vorig jaar zijn vijf akkerbouwers begonnen met de teelt van Miscanthus. Doordat het een meerjarig gewas is, hebben de telers het nog niet kunnen oogsten.

"Het is een groeimarkt", zegt Filip Baecke van Cradle Crops. "Nu verwerkt een fabriek in Zeeuws-Vlaanderen al 300 hectare tot lichte bouwplaten. De verwachting is dat de vraag naar groene grondstoffen alleen maar toeneemt."

"We gaan eerst kijken naar mogelijkheden om het vermeerderingsproces van de plant te mechaniseren", zegt Baecke. Mechanisatie is nodig om de teelt goedkoper te maken. Nu moet uitgangsmateriaal voornamelijk uit het buitenland komen, waardoor het veel geld kost. Daarna duurt het ook nog eens een paar jaar voordat de planten zorgen voor goede opbrengsten.

Goedkoper uitgangsmateriaal zou ervoor moeten zorgen dat meer telers interesse krijgen voor de teelt. "Het is een heel goed alternatief voor de verdwijnende vlasteelt", zegt Baecke.

Al eerder probeerde akkerbouwers de teelt van olifantsgras te introduceren, maar elke keer liep het op niks uit. Baecke zegt dat de situatie nu heel anders is dan tien, vijftien jaar geleden. Hij verwacht dat het deze keer wel lukt om van de teelt een succes te maken.

Herma van den Pol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Fout nieuws! Ik zie met angst en vreze de schadeclaims voor ganzen- en smientenvraat aan fragiele olifantsgraskiemen al tegemoet. Het agri-wereldje heeft waarlijk een plaat voor de kop!

 • no-profile-image

  gert

  En nu maar wachten op de olifanten .

 • no-profile-image

  Frank Bucher

  Das is goed nieuws voor i.v.m. Xiriton-technologie.

Of registreer je om te kunnen reageren.