Home

Achtergrond 177 x bekeken

Snel stijgende stroomprijs in zicht

Tropisch warm weer in Europa kan in combinatie met weinig windverwachting leiden tot snel stijgende stroomprijzen en dalende gasprijzen.

Daarop wijzen Westland Energie Services en Nife Energieadvies, die bovendien rekening houden met een beperkte beschikbaarheid van koelwater bij centrales.

Bij warm weer stijgt de vraag naar energie voor bijvoorbeeld koelcellen en airconditioning. Tegelijk kan het aanbod afnemen, omdat koelwater voor energiecentrales te warm wordt. Bij Lobith aan de Rijn lag de temperatuur in het midden van de week op 22 graden, bij Eijsden aan de Maas op 24 graden.

Uitval van capaciteit bij Franse nucleaire installaties speelt tevens een rol. De voorste maandcontracten zijn de laatste dagen in prijs al 3 procent gestegen. Adviseur Erik Ammerlaan van Nife Energieadvies ziet prijzen op de ’onbalansmarkt’ voor elektriciteit nog niet explosief oplopen.

De beweeglijkheid op de gasmarkt is wel groot. De gasprijs voor 2011 kan zomaar een cent dalen. Donderdagochtend vroeg werd 200 euro per MwH (megawattuur) betaald, maar de prijs zakte al snel naar een gematigd niveau rond de 62 euro.

Normaliter leidt warm weer tot fors minder gasverbruik en dus een fors lagere koers. Hiervan is volgens Ammerlaan nog geen sprake. ”Hiervoor is niet direct een verklaring. Er is nog altijd gas genoeg. Oliestaatje Qatar rapheeft flink geïnvesteerd in productiefaciliteiten voor LNG-gas en wil in 2010 44 procent meer LNG-gas exporteren, aldus de zegsman van Nife.

Ammerlaan verwacht dat pas als de markt na de zomer structureel tot rust komt, de gasprijs daadwerkelijk gaat dalen. Dan is voldoende volume weggezet om de markt te bedaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.