Home

Achtergrond 365 x bekeken 4 reacties

Schade aan stallen en oogst

Een kwartiertje ongeveer, zolang duurde de wervelstorm die vandaag door het Overijsselse Weerselo raasde.

Het was genoeg om zware schade toe te brengen aan boerderijen in het dorp. Van zeker drie stallen was het dak na het noodweer weg of zwaar beschadigd.

Een van de gedupeerden is melkveehouder Christiaan ter Horst. ’s Ochtends had hij nog naar de buienradar gekeken en geconcludeerd dat er voor die avonds zwaar weer op komst was. Dat kwam eerder dan verwacht. "Rond één uur was er een soort wervelstorm en binnen een kwartier was de stal van zijn dak ontdaan", zegt Ter Horst. Zware eikenbomen, het dak van het huis, de gevel en de gevel van het huis van de buurman. Allemaal moesten ze het ontgelden. "De verzekering is al geweest. Met man en macht zijn we bezig met het opruimen van de ergste schade. We proberen nu alles in zoverre op te ruimen dat we kunnen melken", zegt de melkveehouder.

Het noodweer ging vergezeld van hevige hagelbuien die percelen met mais en aardappelen in Brabant reduceerden tot sprietjes. "Er is geen mais meer over op de velden die door de hagelbui zijn getroffen", zegt ZLTO-woordvoerder Maarten Leseman.

De vernietigende hagelbui kwam Nederland binnen bij Schijndel, onder Den Bosch, trok verder naar Vorstenbosch bij Veghel, en eindigde in Nistelrode. "De bui heeft enorme schade aangericht", zegt Marko Somers van loonbedrijf Somers in Vorstenbosch. "Er is niks meer over van de suikerbieten, aardapppelen, mais, tarwe en aardbeien", aldus Somers. "De akkerbouwers zijn met stomheid geslagen en weten nog niet goed hoe ze erop moeten reageren."

Uit een grove schatting blijkt dat het bij de gewasschade om ongeveer 100 hectare gaat, zegt Leseman. "Van het mais staan alleen nog maar stompjes van 30 centimeter overeind, terwijl van de aardappelen niets meer resteert dan sprietjes."

Er is schade aan gewassen, maar ook gebouwen, bomen en een koe moesten het ontgelden. Een boer was bijna klaar met melken in de doorloopwagen, toen de bliksem insloeg. Eén koe heeft het niet overleefd. Daarnaast zijn lichtplaten van stallen gewaaid en bomen gesneuveld.

Eerste meldingen van hagelschade

Bij Vereinigte Hagel zijn de eerste meldingen van hagelschade binnengekomen. "Hoe groot de schade precies is weten we pas over een paar dagen", zegt Jan Schreuder. Vanmiddag en -avond trok het noodweer verder over het land richting het noorden. Of dat veel schade heeft veroorzaakt is nog niet bekend.

De schade die de hagelbui aanrichtte volgt op een periode van langdurige droogte. "De akkerbouwers en veehouders hebben hun best gedaan de gewassen van water te voorzien en de droogteschade te beperken. Een hagelbui heeft dat allemaal te niet gedaan", aldus de ZLTO.

Foto

Herma van den Pol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sander

  @boerderij.nl
  ik had nog wat fotos van de schade aan de gewassen, maar de redactie is blijkbaar op vakantie...
  waar kan ik deze kwijt?
  m.v.g. sander

 • no-profile-image

  redactie boerderij.nl

  Hallo Sander,

  deze foto's kun je mailen naar boerderij@reedbusiness.nl

  Alvast bedankt!

 • no-profile-image

  sander

  @han, overbodig?
  er is niks over van de gewassen, ik geloof niet dat deze zich nog zal herstellen, de mais in ieder geval niet... ik heb fotos gemaakt, zal ze doorsturen naar boerderij.nl

 • no-profile-image

  Han

  Het enige wat de akkerbouwer kan doen is zijn gewassen gezond houden. Fytophtora en luis bestrijden. Stikstof geven zal weinig tot niets uithalen, alleen de afrijping uitstellen. Stikstof bemesting zal immers pas opneembaar worden na ca. 14 dagen en daar komt bij dat er voldoende N gegeven om het hele seizoen het gewas groen te houden en van eventuele >nieuwe< bladeren te voorzien. Om een gericht advies te geven is inspectie ter plekke nodig en wel na 3 - 7 dagen na de bui. eerst natuurlijk herstel en dan is goede beoordeling pas mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.