Home

Achtergrond 185 x bekeken

SP wil links kabinet onder leiding van Cohen

De SP gelooft niet dat er ooit een kabinet kan komen met zowel de VVD als de PvdA, omdat de standpunten van deze partijen te ver uit elkaar liggen.

De bal ligt daarom bij het CDA. De partij van Maxime Verhagen moet kiezen: een coalitie over rechts of over links. Dat heeft SP-fractieleider Emile Roemer donderdag gezegd op Radio 1. Als een coalitie van VVD, CDA en PVV niet mogelijk blijkt, moet het CDA gaan voor een centrum-linkse coalitie ofwel "een kabinet onder premierschap van Job Cohen van de PvdA met CDA, SP en GroenLinks'', aldus Roemer.

Volgens Roemer heeft het CDA bij de verkiezingen zo fors verloren, omdat de partij de laatste jaren het sociaal-christelijke karakter is kwijtgeraakt. Een centrum-linkse coalitie is volgens hem voor het CDA "een kans om dat weer te herwinnen''. In de verkenningen van zo'n coalitie van 76 zetels zouden de SP en het CDA als eerste om tafel moeten om te onderhandelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.