Home

Achtergrond 793 x bekeken 81 reacties

Ruzie over dode runderen Oostvaardersplassen

Driekwart van de heckrunderen in natuurgebied Oostvaardersplassen in Flevoland is afgelopen winter omgekomen door honger, kou of afschot.

Staatsbosbeheer, verantwoordelijk voor het natuurbeheer in de gebied, meldde kortgeleden nog aan demissionair minister Gerda Verburg van Landbouw dat slechts een kwart van de runderen de strenge winter niet had overleefd.

Dat schrijft de stichting Welzijn Grote Grazers in een boze brief aan de minister. De stichting, die vindt dat er in Nederland geen plek is voor het ongemoeid laten zwerven van hoefdieren, beschuldigt Staatsbosbeheer van wrede dierenmishandeling in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad.

De stichting baseert zich op eigen tellingen, zowel op de grond als vanuit de lucht. Volgens hen zijn er 312 dieren gestorven in plaats van de 140 die Verburg aan de Kamer heeft gemeld. Staatsbosbeheer noemt de bewering van de stichting dinsdag "onzin''. "We moeten alle dode runderen laten afvoeren door een verwerkingsbedrijf, dus tellen is nogal makkelijk. We hebben er ook geen enkel belang bij om te liegen over die cijfers.''

De Tweede Kamer dwong Staatsbosbeheer in maart om de dieren in de Oostvaardersplassen bij te gaan voeren. Volgens de beheerder bleek toen dat de beesten geen honger hadden en nauwelijks gebruikmaakten van het extra voer, zo heeft Verburg de Kamer laten weten. Maar Welzijn Grote Grazers zegt dat er maar eenmaal op negen plekken in het gebied slecht toegankelijke balen kuilvoer zijn neergelegd. ,,Een speld in een hooiberg'', aldus de stichting. Ook dat is volgens Staatsbosbeheer nonsens. "Boswachters hebben elke dag bijgehouden en vastgelegd wat er met het extra voer gebeurde.''

De stichting stelt dat de hele biotoop in de Oostvaardersplassen ten onder dreigt te gaan aan overpopulatie en overbegrazing door het "meedogenloze project, dat onmiddellijk moet stoppen.''

Verburg heeft deze maand besloten een commissie onderzoek te laten doen naar het beheersexperiment in Flevoland. De commissie moet voor 1 november advies uitbrengen. "En dan moet de politiek besluiten of we deze vorm van beheer, de natuur helemaal ongehinderd haar gang laten gaan, in Nederland willen. Dat is zinvoller dan gesteggel over cijfertjes'', aldus de woordvoerster van Staatsbosbeheer.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pieter J. den Ouden

  Kennelijk is in Den Haag c.q. in Driebergen ' beheren' synoniem aan: 'laten verrotten, laten vervuilen, laten verhongeren, laten stikken,....' Het wordt tijd dat er een strafzaak door het OM jegens deze dierenmishandeling wordt gestart.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Koetje Boe, de kamer telt 150 leden dus 148 medeverantwoordelijken. Maar jij weet net zo goed als ik dat de meerderheid daarvan vooral met eigen bijbaantjes bezig is en dat vragenuurtjes alleen druk bezet zijn als er een bank of kabinet op springen staat. Welbeschouwd was Henkjan Ormel (CDA) de enige die zich goed oriënteerde en aan de parlementaire bel trok! Beste Rianne: het probleem is dat de Oostvaardersplassen het grootste zoetwatermoeras van West Europa zijn en volkomen naar de mallebiezen zijn geholpen doordat men er een intensieve veehouderij van gemaakt heeft. Maar dan zonder de noodzakelijke zorg en wintervoedering. Want bedenker Vera vindt, dat de natuur het zelf wel kan regelen. Maar dat kan natuurlijk nooit in een omrasterd gebied waarvan maar 1400 bunder begraasbaar en de rest water en rietmoeras is. Nu sterven er dus massaal dieren en worden er wrakke paarden en runderen afgeschoten, omdat SBB de kosten voor winterbijvoederen (het ging oorspronkelijk om zo'n 7000 grote grazers dus dat kost een aardige haffel hooi en geld) nooit in de begroting heeft meegenomen. Dat is niet alleen SBB maar ook LNV en het parlement aan te rekenen. Op de herten wordt trouwens gejaagd en het zou mij niet verbazen als er sluikhandel in afschot van kapitale plaatsherten is. Ik volgde dit voorjaar bijvoorbeeld vanuit de Ovpl een SBB terreinauto waarin een jager met hert (of in ieder geval gewei) vervoerd werd naar een jachtgroothandel en -boekingsmakelaar elders in de polder. En een andere keer trof ik op een vroege maandagochtend een jeep met vijf jagers aan die juist het hek uit kwam rijden. Op dieren in een omrasterde veehouderij hoort helemaal niet geschoten te worden. Er hoort trouwens sowieso niet gejaagd te worden in een zo belangrijk natuurreservaat. Men had van meet af aan de stieren, hengsten en herten moeten steriliseren en zal dat nu ten spoedigste alsnog moeten doen. Vervolgens moet er op basis van vegetatiekarteringen worden onderzocht wat de maximale veebezetting in dit gebied kan zijn om de vegetatie zich te laten herstellen en het gebied haar natuurlijk karakter terug te geven. Nogmaals: het gaat om gehouden dieren en niet om wilde fauna, want reëen, hazen en zelfs konijnen zijn nagenoeg verdwenen door de desastreuze overbegrazing. Het teveel aan koeien, paarden en herten moet dus verwijderd worden en die kunnen gemakkelijk worden weggevangen door hen in kralen bijeen te drijven. Na de selectie en sterilisatie kan er dan met een stabiele populatie gezorgd worden voor een geleidelijk herstel van het gebied, dat dermate zwaar geleden heeft door 25 jaar onversneden wanbeleid dat het lijkt alsof er een oorlog gewoed heeft. En welbeschouwd is dat ook zo! Een oorlog van nietsontziende zelfgenoegzame arrogantie tegen het beschaafde, gewetensvolle verstand.

 • no-profile-image

  dier

  Niet blijven kletsen. 't Is zo weer winter. Een oplossing voor die arme stakkers voor die tijd. Door de mensen die het voor het zeggen hebben. Daar zitten ze voor en daar worden ze voor betaald. Diervriendelijk, we zijn toch een beschaafd land ??

 • no-profile-image

  gerrie

  Het land wordt inderdaad geregeerd door gekken en potten. En als je de televisie aan zet is er altijd wel een zieke man op. Het is gewoon te triest voor woorden dat dit soort dingen gebeuren. Schaam je

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Vleesproducent, daar zeg je zo wat. SBB directeur Kalden is de ambtshalve hoofdschuldige van de ellende in de Oostvaardersplassen. En wat vrat die man uit voordat Veerman Staatbosbeheer privatiseerde en hem directeur maakte? Juist: hij was topambtenaar! Eerst de rechterhand van Pieters op de Inspectie Natuurbehoud en daarna jarenlang DG en SG op LNV. Geen gek idee om die vent komende winter - samen met Vera en Breeveld- voorzien van een koelbox vol diepvriesmaaltijden- op hongersurvival in de Oostvaardersplassen te sturen. Ik zag afgelopen winter dagelijks tijdens mijn woon-werkritten die grote stier langs de dijk staan te hongeren, terwijl op het talud aan de andere kant van het hek mals gras groeide. Dat gun ik die schoften dus ook. Laat ze hun tanden maar kapot bijten op diepgevroren kaaimanstoofvlees met olijfpitten!

 • no-profile-image

  De razende Man

  Inderdaad.De Spotvogel is weer razend. Grotendeels heeft hij echter gelijk. Er is gelogen en bedrogen over de rug van opgesloten dieren. Men moet ze aanklagen wegens bedrog en nalatigheid. Moet toch mogelijk zijn....?

 • no-profile-image

  onno

  te zot voor woorden... En Nederland wil kennis land worden voor de landbouw? Lachertje van deze eeuw...

 • no-profile-image

  J@gertje

  Dus jij hebt interesse om op een paar lopende bottenzakken te gaan schieten? En dat tegen betaling omdat SBB er zo'n zootje van heeft gemaakt?
  Nou mijn zegen heb je.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  slaap

  Nog meer onzin herkauwer ? . Hier wordt je moe van.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nuchtere Fries, het forum is te vinden op agd.nl wilde paarden steken oostvaardersplassen over. De ruwvoerberekening staat in dat forum onder 12.02 14.17u

 • no-profile-image

  Henk van der Pol

  En maar ramen zemen...ik stuur ze door naar de intensieve veehouders in de buurt, want die hebben toch al een mestoverschot.

 • no-profile-image

  Geïnteresseerde

  Ja, gewoon opstellen voor jagers. Dan levert het tenminste dat hoekje natuur wat op. Even marktonderzoek doen waar de meeste vraag naar is. Lasso, Pijl en boog, Jachtgeweer of Shotgun en welk voertuig de voorkeur heeft. Te voet, per boot, per auto of (ook toegankelijk voor minder validen) lekker relaxt uit de helikopter. Hennie vd Most weet er vast wel een mooie invulling aan te geven. Je betaalt per uur, per kogel en per gedood dier. Iedereen blij, geen hongerende dieren meer, extra geld in de staatskas en jachtmogelijkheden voor iedereen!

 • no-profile-image

  Vettepret

  Ik heb wel een oplossing voor t voeren, dr zijn vast wel een aantal SBB boeren die een aantal hooibalen kunnen/willen missen, dr zitten wel wat distels en st jakobskruiden in... Kunnen zij ook eens die balen, volgens SBB berekende marktconforme prijs verkopen... Samenwerken voor natuur was de nieuwe ambitie toch... toverwoord... laat die boeren dan ook volgens een marktconform uurloon die dieren voeren... ieder Blij! :>

 • no-profile-image

  natuurboer

  Nuchtere Fries, linkje vindt je door in de zoekbalk bovenaan op de website van AGD.nl of Boerderij.nl. het volgende te typen: Wilde paarden steken Oostvaarderplassen over

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Herkauwer even een kleine correctie. Het is gribus en niet gribis. Maar het blijft een tinnefbende!

 • no-profile-image

  johan bertus van der scheur

  Gisteren heeft mijn vrouw een berichtje in dit forum gezet over het uitstapje vanaf het Bataviawerf naar Killing Fields Oostvaardersplassen en over hetgeen ze van een vriendin van ons vernomen heeft over de directeur van SBB. Dus over de man die de Oostvaardersplassen en duizenden dieren naar de verdoemenis heeft gejaagd. Die vriendin woonde vroeger naast die oud-topambtenaar in Gouda, maar is enkele jaren geleden verhuisd naar Rhenen. We varen daar komend weekend even heen. Maar dit terzijde. Het berichtje van mijn vrouw is echter gewist. Zeg redactie AGD, laten jullie je ringeloren door Kalden of door Verburg? Dan zal ik daar eens werk van maken.

 • no-profile-image

  psychiater

  Dat schizofrene herkauwende vogeltje weet dit hele forum gek te krijgen!

 • no-profile-image

  Pol Pot

  Ik had dat experiment amper kunnen bedenken....

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Geen Boer en Pieter den Ouden, ik ben het helemaal met jullie eens. De Ovpl moet een zowel ecologisch als ethologisch verantwoord beheerd natuurgebied worden en geen killing field van Frans Vera: de onbekwame zelfoverschattende kopklepper uit de Amsterdamse Pijp. Die man, maar ook dagelijks beheerder Breeveld en SBB-directeur (en van origine veterinair doctorandus) Kalden zouden door het OM aangepakt moeten worden. Want zij zijn verantwoordelijk voor het moedwillig uithongeren van duizenden dieren en het volkomen naar de testikels helpen van het unieke zoetwatermoeras dat de Ovpl behoort te zijn. Zij maakten er een grootschalige veehouderij annex hertenschietbaan van. Te bizar voor woorden, maar helaas wél de realiteit! Beste ??.??, inderdaad hebben zowel Marianne Thieme als Esther Ouwehand zich afgelopen winter ijsselmeerzand in de ogen laten strooien door naar verkeerde adviseurs te luisteren. Daar is geen enkel excuus voor, want het was toen al overduidelijk welk een vreselijke hongerdood de dieren stierven. Nog wel wat erger, dunkt mij, dan een net vol scharrretjes aan boord van de Schevenigse kotter waarop Marianne in verkiezingstijd haar Blind Date had! Beide dames hebben de goede zaak voor de dieren een wel heel erg slechte dienst bewezen en het bestaansrecht van de PvdD ter discussie gebracht. Volkomen terecht! Want een dierenpartij die het goedpraat dat willens en wetens duizenden ingegaasde paarden, runderen en herten worden uitgehonderd, moet zichzelf eerst eens de vraag stellen of het geen tijd wordt om uit te zien naar lijstaanvoerders en spreekbuizen die er niet alleen maar leuk uitzien, maar die ook nog weten waarover zij praten. Had men dat gedaan, dan zouden er beslist veel meer mensen op de PvdD gestemd hebben. Nu ben ik geneigd om mij hardop af te vragen, welk recht zo'n groepering nog heeft om zich, na het Ovpl-massacre, nog langer Dierenpartij te noemen!

 • no-profile-image

  koetje

  Nou Herkauwer deze keer ben ik volkomen met je eens alleen ben ik ook van mening dat er nog 148 andere personen mede verantwoordelijk zijn.

 • no-profile-image

  Rianne Memelink

  Wat ik me afvraag is heeft hier iemand een goede oplossing voor?? Nu zullen veel mensen op deze pagina zeggen BIJVOEREN maar is dit wel een oplossing. Deze mensen vinden dus vaak ook dat je geen dieren mag afschieten en dergelijke en volgens mij bestaat daar een probleem. Als je deze dieren bij voert dan komen ze goed de winter door. En begrijp me niet verkeerd dit zou ik ook het liefste zien maar als deze dieren dit overleven en in het voorjaar zich voortplanten dan komen er steeds meer en meer dieren op steeds dezelfde oppervlakte. En dan is er straks geen ruimte meer voor deze dieren, te weinig voedsel, moet er ook in de zomer bijgevoerd worden en al deze dieren zullen de ovp helemaal vernielen....is dat dan de bedoeling?

 • no-profile-image

  geen boer

  Rianne ik heb 'm al gegeven, even scrollen. Stukje met de minste muggen afhekken, daar onder verantwoording van de normale gemeentelijke diensten een soort groot hertenkamp met véél minder dieren maken voor de gezinnen uit Almere en IJburg, de rest vrijmaken van grote dieren (eventueel herplaatsing van de gezondste, de overige afschieten), niks meer aan doen en voor de vogels laten.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  ....dat de WUR er bij ons bedrijf niet meer inkomt.... Wauw! Er zijn nog mensen met hersens. Menigeen zou hier een voorbeeld aan moeten nemen.

 • no-profile-image

  koetje

  Daar moeten dus 50 boeren voor wijken in het Oostvaarderswold @Geen Boer en als niemand er tegen in opstand komt zullen er nog vele volgen.Leve de krediet-crisis waar komt het toch allemaal door.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Geen Boer, het is allemaal nog veel erger en ik hoop dat een nieuw kabinet hier snel en voorgoed een eind aan zal maken. Want die loslopende krankzinnigen willen een ruwe hoofdstructuur aanleggen vanuit de Ovpl, door de Flevopolder en door het Veluwemeer, over de Veluwe, door de Achterhoek/Liemers en het Rivierengebied (dus dwars door IJssel, Rijn, Waal en Maas) naar het Reichswald en verder naar het zuiden tot het Schwarzwald. Onvoorstelbaar dat zulke waanzinnigen niet allang met enige dwang ingerasterd zijn in een van de kleine Flevolandse penitentiereservaatjes! Gelukkig is de schatkist zo goed als leeg, maar politici moeten eens leren om niet naar iedere idioot te luisteren en hun verantwoording op een juiste manier te nemen. Dus niet om een been te heffen en een geurmerk te plaatsen, maar om breed te grijzen, de schouders op te halen en over te gaan tot de orde van de dag!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat gaat zo niet Geen Boer. Tenzij je doelt op ratten, mollen, dassen en wat andere zoogdiertjes wordt zo'n tunnel niks, want groot wild gaat echt niet zo'n donker gat in de grond in. Er zullen brede wildviaducten moeten worden gebouwd over de A6, de N302/305, het Veluwemeer, de spoorlijn A'frt-Zwolle/A28, de N310, de N344, de A1, de spoorlijn A'frt- Apeldoorn, de N304, de N311, de A50, de A12, de N224, de N785, de N348, de Spoorlijn Ede-Arnhem en Arnhem -Dieren en dan zijn we nog maar aan de Rijn en de IJssel. Die moeten de dieren over zwemmen, want je krijgt ze nog met geen horde drijvers een hoge brug over. Denk vervolgens aan passages over alle wegen en spoorlijnen tussen Arnhem en de Duitse grens onder Nijmegen en Gennep en je zult overtuigd zijn dat alleen volkomen geflipte gekken dit hebben kunnen bedenken.

 • no-profile-image

  geen boer

  voordat we hier de gebruikelijke reacties weer gaan lezen stel ik voor dit hertenkamp, net als in zoveel andere gemeenten, gewoon onder verantwoording van de plantsoenendienst van de gemeenste Almere te stellen. Gewoon een stukje waar de minste muggen zitten afhekken en daar wat minder dieren netjes verzorgen zodat families met kinderen er leuk kunnen verpozen. De rest rund/hert/paardvrij maken, niks meer aan doen en voor de vogels laten. Ik denk het netst en goedkoopst.

 • no-profile-image

  ??

  Herkauwer, Waarom worden dingen als een Vissenkom, Modderpoel en dan soort onzin verkocht en om iets waar echt dierenleed is niks? En dit mag je deze twee dames zeer kwalijk nemen, altijd roepen op te komen voor de dieren! Hiermee laten ze duidelijk zien, dat ze totaal geen kennis is huis hebben?!

 • no-profile-image

  ??

  Een punt waar we dus wel gezamelijk over eens kunnen zijn. De dames gaan echt hier niet over nadenken, aangezien het zitten in Den haag niet voor niks is.

 • no-profile-image

  anti

  Drukke dag spotvogel?

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Hoi Katrien, die directeur pleegt echt geen harakiri hoor. Hij jaagt voor zijn plezier en heeft misschien juist wel vette pret met al dat 'noodzakelijke afschot'. Want dat is Staatbos tegenwoordig: een hobbyjachtbolwerk!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Vettepret, afgelopen winter heb ik al berekend hoeveel het bijvoeren per winterseizoen voor SBB bij benadering zou gaan kosten, uitgaande van een kudde met 2000 heckrunderen, 2600 konicks en 2200 herten. Dus 6800 beesten in totaal. Die cijfers heeft beheerder Hans Breeveld in mei 2008 in een volle touringcar genoemd, dus daar gaan we maar van uit. Winterperiode 1 november tot 31 maart, dus 5 maanden. Om de benodigde massa te berekenen ging ik uit van normale handzame hooipakjes en kom dan op 102.000 pakjes (dus van 1 nov t/m 31 maart). Ik rekende 2 euro per pakje en dat maakt dan dik 2 ton aan voerkosten voor één winterseizoen. Nou weet ik ook wel dat zulke aantallen vee met grote hooirollen of megabalen worden gevoerd en dat het geen topkwaliteit hooi hoeft te zijn, maar het leek me wel leuk om een idee te hebben van de massa en de prijs. Bovendien moet er van worden uitgegaan dat het gebied zelf nauwelijks noemenswaardig voer oplevert in de winter. Dat is wel gebleken. Het staat te lezen in het forum 'wilde paarden steken oostvaardersplassen over',12 februari 2010 14.17u.

 • no-profile-image

  burger

  Dat klinkt als trofeejacht in Afrika. Idioten met geld, die niet kunnen schieten, gaan jagen. Dat is louter commercie en daarmee geef je de verkeerde boodschap af: jagen voor plezier.

 • no-profile-image

  Geïnteresseerde

  Ik heb één keer gejaagd, en dat was erg leuk. Dat was op ongedierte in Nieuw-Zeeland, dus was én fun én nut. Dat zelfde geintje kunnen we in de OVP ook uithalen. Zelfs met driedubbel nut, één voor de fun, twee voor het geld en drie voor de natuur.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Spotmelker, dat bedoel ik ook. Dat "bos" (overigens oorspronkelijk natuurlijke opslag dat zich feitelijk als 'oerbos' had moeten ontwikkelen) stelt weinig anders meer voor dan een naargeestig staketsel van dode of afstervende wilgen en vlieren, maar levert wél het bast-, cambium- en wortelhoutweefsel waarvan de dieren een groot deel van het jaar in leven moeten zien te blijven. Koetje Boe, Realist en anderen: inderdaad wordt er landelijk op grote schaal handel gedreven in vlees van grote grazers door NM, SBB, de Landschappen, Nationaal Park De Hooge Veluwe en andere unfaire concurrenten op de scharrelvleesmarkt. Daar zou de NMA een stokje voor moeten steken en het is helemaal geen slecht plan om zulk vlees -arbeidsextensief geproduceerd in terreinen die of door de belastingbetaler of door leden/donateurs gefinancierd worden en helemaal geen productiebestemming hebben- , beschikbaar te stellen voor mensen met een kleine beurs. Want het is inderdaad van de schandalige dat biologische veehouders op deze manier door natuurinstanties kapot worden geconcurreerd. Jagertje: de herten in de Ovpl worden door SBB al als jachtobjecten geëxploiteerd. Dat gebeurd waarschijnlijk onder tafel en zeer vermoedelijk via jachtmakelaar DM te Biddinghuizen. Daar leidt tenminste het spoor dat ik volgde heen. Verder zijn er bij SBB ter plekke vleespakketten te koop. Dat haakt weer in op wat ik hierboven schreef: De NMA zou hier zware sancties tegen moeten treffen. Beste Burger jij begrijpt het helemaal. Het leeuwendeel van de hobbyjagers kan absoluut niet schieten, maar beschikt over veel poen en meent dat dit hen het recht geeft om voor de lol en uit gebrek aan libido dieren te vermoorden. Een voorbeeldje: De man die ABN-AMRO kapot maakte is een verstokt jager, die een zeer slecht humeur krijgt als hij geen flinke tableaus kan schieten. Dan gaat hij in het wilde weg om zich heen knallen en is er geen dier meer veilig. Want Rijkman Groenink moet en zal met buit thuiskomen. Al is het maar een (verboden) watersnip of ( verboden) taling! Naar verluidt zou hij ook in het Fluitbos gesignaleerd zijn. Op de herten! Maar zeker weten doe ik dat niet.

 • no-profile-image

  Mata Hari

  De Spotvogel heeft vele informanten....daar zou de AIVD nog jaloers op kunnen zijn...

 • no-profile-image

  katrien vreugdenhil

  Als ik directeur van Staatsbosbeheer was dan pleegde ik hara kiri! Driekwart van een rundveestapel laten verhongeren en zelf met een vette pens rondlopen. Een grof schandaal!

 • no-profile-image

  nuchterefries

  Herkauwer, welk forum gaat het dan over? Linkje?

 • no-profile-image

  aldegonde hooghiemstra

  Ja, waarom doet iedereen zo lankmoedig en neemt niemand het initiatief om deze schandvlek - dit staatsbosbeheer- rechtens met wortel en tak uit te roeien? Bij voorkeur door uithongering!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste heer Schep, het is in dit land toegestaan (of sterker: het wordt van hogerhand aangemoedigd) om spontaan zwerfvuil te ruimen. Maar helaas: ambtenaren vallen daar, door een hinderlijk gapende maas in de Gribis en Verstelwet, nog altijd niet onder.

 • no-profile-image

  pitrus

  Als er zelfs geen pitrus wil groeien is echt overbegraasd en heeft dan ook geen zin meer, fosfaten zijn dusdanig afgenomen en de grond is zo ver verschraald dat er nix meer groeit... overbegrazing is op die manier echt dierkwelling... paarden eten geen grof gras/pitrus (riet is ook een gras) en dus niet voldoende fosfaat afvoer-> gevolg pitrus ... te extensief... eens? ->Paarden zien er op de foto's (zomers) vaak behoorlijk (voer) onderhouden uit? (dik?)

 • no-profile-image

  koetje

  Realist op de bult,jij wilt de omliggende boeren belasten en laten opdraaien voor die rotbende, wat dat vlees betreft zal het mij niks verbazen dat een gedeelte van die Heckrunderen zijn verkocht als natuurvlees,dat doen in het Lauwersmeergebied ook,kun je zo even op gaan googelen,niet rechtvaardig tegenover boeren die op eigen risico een natuurvlees-bedrijf hebben opgezet en zich moeten houden aan alle wetten en regels waaronder die van de I&R, destructiewet en allerhande dierwelzijn eisen.

 • no-profile-image

  spotmelker

  @ Herkauwer, dat geboomte ten noordwesten van de spoorlijn is toch ook niet bepaald het beeld van succesvol natuuurbeheer? Hongerige paarden vreten inderdaad de bast van de boom met als gevolg paardje groot, boompje dood. Het ziet er niet uit, het lijkt meer op een verlaten kerkhof.

 • no-profile-image

  gerard

  maar nu wat gaan we er aan doen
  onze organisaties zijn nog steeds verdomd stil mediastampij veroorzaken?

 • no-profile-image

  koetje

  Je kunt er ook een pretpark van maken,back to basic,met de pijl en boog indiaantje gaan spelen.

 • no-profile-image

  Thijs

  Weet Wakkerdier dit ook, of zijn ze nu niet thuis. Het zijn er allemaal van het zelfde soort. Een grote mond tegen anderen die het goed doen. Maar over hun mensonteerde praktijken hoor je ze niet. Dit soort mensen hoort achter de tralies. Stelletje niets nutten!! Er daar al het geld aan uitgeven en diegene die het goed doen beroven en in het kwaad daglicht stellen. Als er een nieuw kabinet komt moeten ze meteen dit verbieden en zeker de geldkraan dicht draaien, zodat die flierefluiters uit gedaan zijn! Schande van de eeuw!!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Thijs, ik ben het helemaal met je eens, maar Wakker Dier houdt zich bezig met dieren in de intensieve veehouderij en (hoewel dat feitelijk ook voor de Oostvaardersplassen geldt met kudden van in totaal zo'n 7000 dieren) niet met dieren in de natuur. Daar zouden eigenlijk de PvdD en de Dierenbescherming zich mee moeten bemoeien, maar die geven ook Niet Thuis! Op www.oostvaardersplassen-sterfte.nl kun je een film bekijken over de vreselijke lijdensweg van de dieren van afgelopen winter. Dit gebeurde op terreinen van Staatsbosbeheer en onder verantwoordelijkheid van LNV!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Mata Hari, zit je lekker in het zonnetje op een Ljouwerter terrasje tegenover de Oldenhove? Pas maar op, want je wordt door de historische afdeling van de AIVD geobserveerd! En "Slaap Zacht", ik had het vannacht om 00.22u over Rijkman Groenink nietwaar? Kijk dan maar eens snel wat er vandaag in Vrij Nederland op blz 22/23 over die grootgraaier wordt gezegd. Niet door mij, maar door een notarieel hoogleraar! Wij legden op 8 december 2008 alleen maar een drijfjacht van zijn PC Hoofd-incoluiergezelschap vast tussen Medemblik en Kreileroord. Om kotsmisselijk van te worden. Tientallen weerloze dieren tussen twee brede poldertochten op een hoop drijven en fussilleren. En dat is dan de creme de la creme van de KNJV. Welterusten, romp op benen!

 • no-profile-image

  zwalker

  Verdraaid: www.oostvaardersplassen-sterfte.nl Die site is er inderdaad ook nog steeds. Keihard bewijs voor de dierenfolteringen waaraan SBB zich schuldig heeft gemaakt. Waarom stelt niemand vervolging in?

 • no-profile-image

  natuurboer

  Tel het volgende ook maar op bij de wantoestand in de OVP.
  De mineralenbalans van het gebied OVP raakt steeds meer ontregeld. Fosfaten uit het gebied zijn door opname van het voer in de runderen, paarden en herten terecht gekomen. De fosfaten die door de jaren heen in de dode dieren naar de destructor zijn gegaan, komen dus niet weer in het gebied terug. Per dood dier ca 2kg fosfaat. Per jaar 1500 dode dieren is 3000 kg fosfaat dat uit de OVP verdwijnt. Zodat er steeds minder fosfaat beschikbaar komt voor gewasgroei in de OVP. Jaar na jaar verarmt het gebied dus langzaam. Boeren houden in de bedrijfsvoering rekening met de mineralenbalans. Voor de amateurbeheerders van de OVP is de mineralenbalans blijkbaar acacadababra. De huidige toestand van de OVP zal, zowel linksom als rechtsom, nooit houdbaar kunnen blijven.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hoi Natuurboer, goed dat je er ook weer bij bent. Want het plaatje wordt nog veel erger. In de Ovpl ruien in de maanden mei t/m juli 80.000 tot 100.000 noord-europese Grauwe Ganzen. Die kunnen tijdens de rui weliswaar niet vliegen maar vreten zich wel vol op de weinige grazige plaatsen en schijten zich daarna leeg in het water. Dat geeft dan wel een mineralentransport binnen het Ovplraster, maar wat eenmaal in het moeras zit komt niet weer terug op de begraasbare delen van het gebied.(nb. er worden ook veel aquatische rietspruiten en wortelstokken gegeten maar die ganzen blijven in het moeras en komen niet op de beweidbare gebiedsdelen, want ze kunnen immers dan niet vliegen.) Ruien betekent aanmaak van nieuwe veren en dat kost veel energie waardoor de ganzen gewicht verliezen en dat weer aanvullen door nieuwe vetvoorraden aan te leggen. Dat vergt veel ruwvoer. Na de rui en het opvetten trekken ze weer noordwaarts en gaan met volle maag op reis, dus die hoeveelheid mineralen schijten ze onderweg uit. Honderdduizendvoudig recht over Huize van der Pol bij Tollebeek, waar dus de eerste droppings alweer naar beneden komen en de fosfaatbalans van Henk verstoren! (geen geintje, zo loopt de trekroute) Iets dergelijks gebeurd ook vroeger in het voorjaar al door Brandganzen. Ik telde afgelopen april-mei tot 30.000 brandjes op de weidegrond in het gebied en ook daar geldt: overdag op land vreten en schijten, maar wat in de namiddag/avond wordt gegeten komt in het water terecht. En bij de definitieve afreis naar de poolstreken nemen ze ook allemaal een vol maagdarmkanaal mee voor onderweg. Het ruwvoer in de beweidbare delen van de Ovpl stelt aan massa trouwens bijna niks voor. Half juni stond het gras amper drie centimeter boven het maaiveld en dat was ook in 2008 en vorig jaar al zo. Zelfs na een malse regenbui komt er nauwelijks groei in en dat heeft natuurlijk ook zijn redenen. Want de zandige grond is nog nooit bemest en wordt nu al meer dan 25 jaar structureel overbegraasd. Tel uit je verlies!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Pitrus, dank je wel, dat is een goeie vraag. Want er staan nauwelijks of geen pitrussen in de Ovpl. Althans niet op de grote open 'weide' tussen spoorlijn en moerasgrens. Ik denk dat ieder jong pitruskiemplantje meteen wordt opgevreten, want er groeit vrijwel niks eetbaars. Bij mijn volgend bezoek zal ik eens nauwkeurig rondkijken hoe dat daar precies zit met pitrus. Zowel in de Ovpl als in het stuk ten oosten van de spoorlijn/Praamweg. Want als ik me goed herinner dan groeit daar wél pitrus. Maar daar lopen alleen wat konicks en groeit ruwvoer genoeg.

 • no-profile-image

  pitrus

  Staan er ook veel pitrussen in OVPl?

 • no-profile-image

  joop kwakernaak

  Zo is het Aldegonde. Keihard terugpakken die hap. Laat ze ook maar eens hongerlijen. Vooral die volgevreten directeur.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Joop, je speelt het nu wel erg op de man. Oké, oud topambtenaar en algemeen SBB-directeur Kalden liet het Oostvaardersplassenmassacre onder zijn bestuurlijke verantwoording gebeuren, maar de organisatiestructuur bij SBB is zo opgebouwd dat er nog wel meer verantwoordelijke koppen gesneld zullen moeten worden. En wat te denken van plaatselijk terreinbeheerder Breeveld en het kwade genius achter het totale Nederlandse natuurontwikkelingdebacle: Frans Vera? De laatste verspreidt zijn giftige waangedachten al jarenlang vanaf een leerstoel aan de WUR! Die onderhouden wij dus met ons allen!

 • no-profile-image

  aldegonde hooghiemstra

  Ik ben het wel eens met Herkauwer dat er niet in het wilde weg moet worden gehandeld, maar dat alle schuldigen wel hun terechte straf moeten krijgen. Ook al valt het leed dat de duizenden dieren werd aangedaan, daarmee nooit meer goed te maken. Zo'n Verburg is bijvoorbeeld ook schuldig en niet te vergeten Marianne Thieme en Esther Ouwehand, die midden in de winter zeiden dat het allemaal natuurlijke sterfte was. Ach, er is in dit land zoveel onkunde en onbenul! Kennisland? Aan mijn hoela!

 • no-profile-image

  grace van 't hart

  Gribus of Tinnefbende is nog veel te zwak uitgedrukt voor de enorme desolate rotzooi die SBB van de Oostvaardersplassen heeft gemaakt. Een meer dan grof schandaal en Staatsbosbeheer moet zo snel mogelijk gesloten worden.

 • no-profile-image

  g.h.w.schep

  Volgens mij is Nederland het enige land ter wereld waar door de Staat met de karabijn op gehouden vee wordt geschoten. Nadat men de dieren eerst heeft laten verhongeren. Nu de ambtenaren nog!

 • no-profile-image

  carel langenberg

  Beste heer van der Scheur, die huidige directeur van Staasbosbeheer woonde vroeger bij mij in de straat hier in Culemborg. Was toen al dag en nacht met zijn carriére bezig. En dan praat ik over 40 jaar terug. Als ik het goed heb is hij jarenlang topambtenaar in den Haag geweest en zit nou de natuur naar de kloten te helpen. Dat zie ik hier dagelijks in de Goilberdingerwaard. Distels en troep en geen zak meer aan. Als je zaterdag toch naar Rhenen vaart vanuit Lelystad, kom dan even hier in de haven, dan drinken we een kop koffie.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste ??.??, mij dunkt dat ik me afgelopen winter voldoende heb laten horen, niet alleen in deze fora maar ook naar de PvdD toe. Ik was afgelopen voorjaar wekelijks in de Ovpl en heb alles daar op de voet gevolgd. Toen de vegetatie in april begon te groeien stierven koeien, paarden en herten bij bosjes omdat hun metabolisme dermate verstoord was dat zij de eiwitrijke vegetatie niet meer konden verwerken. Samen met een aantal getuigen telde ik half april op één ochtend vanaf de Praambult meer dan 50 dooie herten en zag SBB druk doende om kadavers van koeien en paarden op te laden en af te voeren. Maar er lagen er ook tientallen (of wellicht zelfs honderden) in het rietmoeras te rotten. Onbereikbaar voor de ruimers. Die dieren zijn in januari/februari door het ijs gezakt op zoek naar levende twijgen van daar opgeschoten struwelen. Volgens mijn tellingen waren er in april nog maximaal 900 konicks, zo'n kleine 1100 edelherten en amper 400 Heck runderen in het afgerasterde gebied tussen Oostvaardersdijk - Knardijk- Spoorlijn en het raster bij het Fluitbos. Er waren ook nog een paar kudden paarden aan de oostkant van de Praamweg en ook die waren broodmager. We hebben in maart de uitwerpselen van koeien, herten en paarden bekeken en daarin zaten alleen maar dode houtvezels. Want er was in het gebied vrijwel geen levend materiaal om te eten! Uitgaande van de "uitgangspopulaties" in november (2600 konicks, 2200 herten en 2000 runderen) zijn er volgens mijn schattingen 1600 paarden, 1600 runderen en 1100 paarden aan ondervoeding of verdrinking gestorven. Er lopen nu nog zo'n 2400 volgroeide grote grazers, maar er zijn ondanks de slechte conditie toch ook weer veulens en kalveren geworpen. Attentie: beheerder Breeveld heeft in januari de bui al zien aankomen en toen in de media aantallen grazers genoemd die veel te laag waren. Ondanks het feit dat de conditie van de dieren met de dag slechter werd, verdomde SBB het catagorisch om bij te voeren. Weet je waarom? Vanuit kostenoverwegingen! Liever duizenden creperende dieren dan een negatief saldo op de beheerrekening. Zo gaat dat bij het geprivatiseerde SBB! En vlak de man in de schaduw ook niet uit. Professor Frans Vera van de WUR. Want hij is uiteindelijk het kwade genius achter al deze ellende.

 • no-profile-image

  geen boer

  eigenlijk heb ik alweer genoeg van de gebruikelijke scheld- en verwensingreacties bij dit onderwerp, maar nog even de reactie van Marianneke: http://www.partijvoordedieren.nl/recent/weblogs//i/mariannethieme/1935 . Tsja, dat is natuurlijk óók een oplossing, een corridor naar de Veluwe, zodat we een échte grote trek simuleren kunnen. Serengeti in de polder! Wie gaat dat toch allemaal betalen kindje? Man man man wat een domme doos....

 • no-profile-image

  gesteggel

  De trots van t bedrijf is belangrijker, gesteggel over cijfertjes vinden ze t... pff ondertussen verhongeren de dieren komende winter weer... wees nou s realistisch... Boer wordt opgeknoopt omdat ie 34,5 brandgans doodmept... boeren worden gebeten door SBB alsof t criminelen zijn... als waakhond optreden!! en ondertussen experimenteren ze er maar lekker op los...what's neXt? Komende winter strenger dan vorige? Dus? 1+1=? Ow en volgens SBB eindigt de winter blijkbaar op 1januari... hmmm

 • no-profile-image

  natuurvleesproducent

  beste mensen

  het wordt tijd dat de consument dit niet meer gaat betalen!
  het gaat hier om nederland !
  De natuur kan je dan veel beter door boeren laten beheren.
  zei doen dat vaak met vleesrunderen en daar kan de consument ook nog eens van genieten van een stukje lekker vlees !
  en niet alles naar rendac en dieren laten lijden!dat mogen wij boeren ook niet.
  en wat betreft de topambtenaren een winter alleen water geven!

 • no-profile-image

  gert

  Over dierenwelzijn gesproken,daar hebben ze tegenwoordig de mond vol van

 • no-profile-image

  ??

  Herman,Katja, Herkauwer En dit vonden de dames van PvdD ook goed, wat anders krijg je volgend jaar nog raardere resultaat.

 • no-profile-image

  Boer

  Dat betekent tunnelen mensen. Daar zijn wij nederlanders goed in. En als we dan toch bezig zijn tunnelen we ook meteen een mooie wild tunnel naar Engeland.

 • no-profile-image

  Geïnteresseerde

  Nee, waarschijnlijk zou ik zelf de lol er wat minder van inzien, tenzij het met n lasso gaat. Zo'n kudde is toch wat te makkelijk om op te jagen, maar dat is weer een pluspunt voor de gemiddelde rentenier. Die heeft het grootste deel van zijn fitheid vaak al verloren. Maar je moet natuurlijk wel eerst investeren in een beetje ronde koetjes en paardjes, maar dat is maar relatief. Ik ben vooral zo geïnteresseerd vanwege de grote ondernemers- en recreatiemogelijkheden zo vlak bij Amsterdam. Mooi reclame voor toeristen: Hey you Yank, wanna shoot some 'orses in the park of Amsterdamn?! Are get the great one-day experience with 'orse shootin', red light district 'nd smokin' pot!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste mensen, nogmaals: ik ben Herkauwer en ik kauw virtueel de naakte waarheid net zolang hér tot iedereen het kan dromen. En er is geen woord gefantaseerd van alles wat ik hiervoor en eerder en nog veel eerder over de Oostvaardersplassen heb gezegd. Het is een wreed en meedogenloos dierenfolteroord, de oorspronkelijke natuur is er volledig kapot gemaakt en er wordt in het geniep hobbyjacht bedreven. Dierbaar Dierens Dier, fijn dat je nog leeft. Het is inderdaad gauw weer winter en dat is nu al te voelen, want door de klimaatverandering lijkt de herfst al begonnen te zijn. Er is dus geen tijd te verliezen om de misstanden binnen het Ovp-raster voor eens en altijd op te lossen. Ik zou zeggen: om te beginnen de populatieomvang terugbrengen door een groot aantal dieren weg te vangen en de volkomen uitgemergelde weidegronden tussen spoorlijn en moerasgrens te bemesten, zodat er zich voor de winter een betere vegetatie kan ontwikkelen. Het raster, zojuist langs de Knardijk voor erg veel geld aan de binnenteen van de dijk vernieuwd, zou vanzelfsprekend bovenop het talud geplaatst moeten worden. Want doordat die binnentaluds oost-zuid geëxponeerd zijn vormen zij juist vele hectaren ideale weidegronden met volop zonnewarmte en dus (mits voldoende neerslag) ook een goede groei van de vegetatie! Verder lijkt het mij voor SBB raadzaam om op de fouragemarkt nu reeds orders te plaatsen voor minsten 2000 grote balen hooi. Want een volgend winterseizoen zullen directeur Kalden en kampbewaarder Breeveld zonder toereikende bijvoedering naar het zich laat aanzien niet kunnen doorstaan! Mét of zonder steun van de PvdD!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Goed dat je het hier nog een keertje noemt Hertkauwer. Iedereen die meer wil weten en zien over de vreselijke martelpraktijken van SBB in de Oostvaardersplassen van afgelopen winter kan kijken op www.oostvaardersplassen-sterfte.nl

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hoi Henk, ik heb mijn vrijvliegende Grauwe Ganzen jouw coordinaten gegeven en naar Flevoland gestuurd om ervoor te zorgen dat de nog resterende noorderlingen om jullie huis heen vliegen. De burgemeesterswoning te Emmeloord lijkt me een goede alternatieve route? Of vinden jullie het wel leuk aan voortaan aan de zuidwestelijke einder tegen rijen tweedomtorenshoge turbines aan te kijken? Lijkt me niet. Ik ga nu al manisch oogknipperen bij de late namiddaggedachte! Beste Pitrus, jij hebt meer kijk op de pitruszaak dan alle Nederlandse reservaatbeheerders bij elkaar. Op eentje na. Ton Pieters in Waterland-Oost. Want dat is de enige die, door te 'spelen' met beweiding, waterstanden en ruige mestgiften, de pitrus grotendeels uit zijn beheerpercelen heeft weten te houden. Maar hij werd door zijn broodheer SBB dan ook letterlijk kapot gemaakt! Want aan mensen met kennis is geen behoefte meer, omdat het hele SBB-management uit nitwits en minkukels bestaat! Té bedreigend! Waarom de paarden er weer goed uitzien? Kijk maar eens naar het geboomte. Die dieren halen hun primaire voeding vooral uit vitaal bastweefsel van wilgen en ander houtig opslag en dat is in voorjaar en zomer veel voedzamer dan wanneer de sapstroom tot stilstand is gekomen. Daarom zitten er in hun uitwerpselen 's winters louter droge en dode vezels. Daar peuren ze nauwelijks energie uit.

 • no-profile-image

  Realist

  Koetje boe, zoals je kunt lezen is optie 1 dus niet mijn plan, omdat dit te link, zulke grote dieren overal laten lopen en oversteken.

  Ben er dus een voorstander om er in oktober fors met geweer door te gaan, en de populatie uit te dunnen tot een froep die in dat gebied zonder problemen kan overleven.

  Dat zou je kunnen laten door plezierjagers ervoor te laten betalen, maar kan ook door een andere jagers, en dan vlees via voedselbank verdelen.

  krijgen de armen ook nog wat

 • no-profile-image

  piet

  TIP de herkauwer werkt bij de aivd mensen pas op.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Die laatste 2 zinnen gelden net zo goed voor "gewone" boeren, Natuurboer. Voor de meesten is de mineralenbalans ook abacadabra. Als dat niet zo was zouden ze niet zo lijdzaam die idiote mestwet accepteren.

 • no-profile-image

  Realist

  Heb het in meerdere fora genoemd:

  Of je haalt de hekken weg zodat dieren kunnen zoeken naar voedsel, beetje link met oversteken en dergelijke.

  Of in de maand oktober schiet je de zwakste oude dieren en een groot aantal goed bevleesde mannelijke dieren af, en geeft ze aan voedselban.

  Zorg dat de populatie voor de winter terug is op een aantal dat daar kan overleven, arme mensen genieten er ook nog van.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  En onWIL.

 • no-profile-image

  gert

  Thieme stelt hierover geen vragen !!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Correctie: Bij de schattingen van de door ondervoeding of verdrinking gestorven dieren moet in plaats van 1100 paarden 1100 herten gelezen worden!

 • no-profile-image

  onno

  Rianne. In al die ijver om 'de natuur zijn gang te laten gaan' is er even iets over het hoofd gezien. Er mist een schakel. Als men dan echt de ovp aan zijn lot over wil laten zal men ook leeuwen, wolven en andere zonder aaibaarheidsfactor beestjes moeten los laten. Die reguleren de zaak dan wel. Misschien reguleren deze dan ook wel eens een teveel aan mensen in het gebied en dat is dus natuurlijk niet wenselijk. Dus daarom zullen de jagers die taak over moeten nemen. Die maken vooralsnog onderscheid tussen 2 en 4 benen en dus beter voor het algemeen belang.
  De zogenoemde natuurliefhebbers hebben een stuk beton voor het hoofd waarmee BP met eenvoud het gat in de Gulf kan dichten. Met een beetje geluk komt er een botulisme uitbraak of andere besmettelijke uit voort en dan kan de reguliere landbouw het weer opknappen. En ik vraag me af of iemand van SBB of PLaymate Marianne wel eens een dier heeft zien sterven van honger. Ik ben veehouder op hele grote schaal, het personeel dat opzettelijk beesten pijnigt of niet adequaat handelt bij ziekte staat onmiddelijk op straat. Het zien van beesten die ziek zijn maakt me behoorlijk aangebrand en geloof me Rianne, ik zal niet sentimenteel doen, maar een koe die weet dat ze sterft kan tranen in de ogen hebben. En dan heeft SBB willens en wetens duizenden beesten gepijnigd. Het is een grof schandaal en een criminele actie! Ik heb nog heel veel andere woorden in mijn hoofd die ik niet zal ventileren nu, niet gepast, maar ik weet wel dat WUR er bij ons bedrijf niet meer in komt. Ik kan de negatieve PR daarvan niet gebruiken om zakelijke redenen en om persoonlijk redenen ga ik niet om met idioten. Dat iemand dom geboren is kan je niets aan doen, maar weigert om wat te leren is bespottelijk....

 • no-profile-image

  herkauwer

  Edelschweine er zijn tegenwoordig geen doorwaadbare plaatsen meer in onze druk bevaren rivieren, maar dat weet het Amsterdammertje (Frans Vera) natuurlijk niet. Want die leeft in zijn eigen waanwereld. Ik wil je dan ook met klem ontraden om via deze route naar Gretschen te reizen, want de kans is groot dat je dan als boegversiering op de motorspits van een beurtschipper gaat eindigen. De tijd van de stapvoets voortgetrokken Rijnaken ligt al een meer dan halve eeuw achter ons en moderne schepen halen makkelijk een vaartje van veertig kilometer per uur. Weet dus waar je aan begint alvorens te water te gaan!

 • no-profile-image

  landbouwer

  Thieme is mede schuldig aan deze genocide

 • no-profile-image

  Edel Schweine

  Wat Herkauwer??? Kan ik straks vanaf de Veluwe zo naar Gretchen in het Reichswald banjeren.....dat is goed nieuws man. Het wordt steeds leuker in dit land....

Laad alle reacties (77)

Of registreer je om te kunnen reageren.