Home

Achtergrond 249 x bekeken 7 reacties

Rusland kampt ondanks droogte niet met graantekort

De droogte treft Rusland hard en in 23 provincies is de noodtoestand uitgeroepen toch hoeft Rusland nog niet bang te zijn voor een graantekort.

De droogte biedt juist een goede kans om van een deel van de opgekochte voorraad graan af te komen.

Afgezien van een interventievoorraad van 9,5 miljoen ton heeft Rusland nog een voorraad van 14,5 miljoen ton graan . Dat maakte Viktor Zubkov, eerste minister van Rusland, donderdag bekend. "Daarnaast is er al 5 miljoen ton graan geoogst."

Rusland kan het zich dus veroorloven 3 miljoen ton interventiegraan vrij te geven voor de eigen veehouders. In de Moskou Times meldt de Russische minister van landbouw dat ze met het vrijgeven van interventiegraan meteen de prijs van graan, die de laatste tijd fors omhoog ging, naar beneden kunnen halen. "Hierdoor wordt Russisch graan aantrekkelijker voor het buitenland."

Ook zonder de droogte was de regering van plan interventiegraan vrij te geven. Putin had dit in mei al bekend gemaakt, aldus de Moskou Times. "De kosten van de graanopslag stijgen en er bederft veel. Vrijgeven van graan was broodnodig."

Vorig jaar deed Rusland al een poging via exportsubsidie van de graanoverschotten af te komen. Dat lukte toen niet.

Herma van den Pol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Expat, Bashkortostan en Tatarstan zijn autonome republieken binnen de russische federatie en daarom inderdaad afwijkend van andere delen van Rusland. In beide provincies wordt de graanafzet/markt voor 100% gereguleerd door de overheid van beide republieken. Deze overheden kunnen helaas helemaal niks zonder de Russische overheid. Ze kunnen dus nog zoveel anders opschrijven dan het systeem vereist, maar ze schieten er helemaal niks mee op. Weleens over nagedacht waarom de graanprijs in Bashkortostan en Tatarstan nog lager is dan in de rest van Rusland (waar de prijs ook al onder de wereldmarktprijs ligt)?

 • no-profile-image

  boerke

  Dan zullen we ons voorzichtig uitdrukken. Wat het daar ongeveer gaat opbrengen, kun je achteraf redelijk inschatten.

 • no-profile-image

  Han

  Expat. Heb jij ook een >meitelling< moeten doen in Rusland. Ik wel, dan weet je dat daar geen leugens mogelijk zijn. De commissie bestaat uit mimaal 20 man / vrouw die je ondervragen over alles wat je wel maar vooral niet vertellen wilt. Nu tijdens de oogst gaat standaard ieder vracht over de weegbrug en de bureaucratie heeft de oude invul formulieren nog niet op, dus gebruiken en inleveren bij het ministerie van de Oblast. Laat ik duidelijk zijn, je kan je hele economie omzeep helpen, je kan een oorlog uitvechten, maar de bureaucratie overleeft deze rampen en is direct weer paraat. Dus Moscow zal redelijk tot goed op de hoogte zijn van wat er binnen komt, perslot hebben de bureaucraten ervaring met 90 jaar >plannen<. Helaas is de prijsverlaging af boerderij niet bepaald motiverend voor de boeren om met frisse moed aan 2011 te beginnen als je bedenkt dat de rente op werkkapitaal rond 18 % ligt.

 • no-profile-image

  Expat

  Expat wil best reageren, er is nogal verschil per regio over de gang van zaken. Tartastan, Bashkiritstan die hoek doet lang niet zoveel rapporteren aan Moscow zoals het systeem moet/wil. Leugens zeg ik niet,het anders opschrijven zijn ze heel goed in.

 • no-profile-image

  Expat

  Welke nieuwswaarde heeft dit? Het land weet totaal niet wat eraf speelt voorbij Moscow.

 • no-profile-image

  boerke

  Ik zou best de mening van expat eens willen lezen over het hieronder ingezonden stukje door Han. Hij/zij zal hier wel op willen reageren (als het waar is wat hij/zij beweert). Ik ben benieuwd

 • no-profile-image

  onno

  Ik weet ook wel zeker dat de Russen vrij aardig weten wat ze op voorraad hebben. Het enige gesjoemel wat ik gezien heb is met opbrengsten per ha, per koe, per zeug etc. Want daar hangt je loonstrookje vanaf en als het redelijk gaat,word je "vereerd" door de gouverneur. Maar totale hoeveelheden worden tot vervelens toe gecontroleerd.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.