Home

Achtergrond 274 x bekeken 5 reacties

Riant salaris

Veel melkveehouders kijken op van de hoogte van het inkomen van topman Cees ’t Hart van FrieslandCampina.

In de door de Volkskrant opgestelde ranglijst van topsalarissen bij niet-beursgenoteerde ondernemingen neemt hij met 1,14 miljoen euro een derde plek in.
FrieslandCampina publiceert geen gegevens over de beloning van haar bestuurders. Volgens het concern kloppen niet alle door de krant gepubliceerde bedragen. Alleen de raad van commissarissen en de ledenraad zijn volgens de woordvoerder op de hoogte. Volgens hem is dit genoeg om een transparante onderneming te zijn.
De raad van commissarissen bestaat voor tweederde uit het bestuur van de onderneming. De ledenraad telt 210 personen uit 21 districten. Leden lijken hiermee goed vertegenwoordigd en over genoeg mogelijkheden te beschikken om eventueel ongenoegen over een te hoge beloning kenbaar te maken. We mogen er toch van uit gaan dat als een meerderheid van de leden het niet met de beloningsstructuur eens zou zijn, de jaarrekening over 2009 niet goedgekeurd zou zijn.
De vraag die er echt toe doet, is of een topbestuurder het riante salaris waard is? Het lijkt wat betreft Cees ’t Hart nog te vroeg om hierover te oordelen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  De top van RFC snapt het nog steeds niet. Het artikel zegt "Cees ’t Hart vindt het nog te vroeg om hierover te oordelen." Ze kijken en leggen het probleem alleen neer bij de hoogte van het bedrag, en die focus is verkeerd en erg dom. Stel dat ie dat bedrag waard is, dan heeft het bestuur van een coöperatie nog de plicht om dat aannemelijk te maken en inzichtelijk te maken. Ook de lonen van het bestuur etc. En daar een gezonde discussie over te voeren met de leden zodat iedereen een uitkomst respecteert. Voor de 1,14 miljoen is nu gewoon geen argument gegeven, alleen stilzwijgen en dat is dodelijk. Het bedrijf in structuur gaat dus de mist in en wil dat niet aanpakken, het is een multinational maar wil de boeren laten geloven, nee we zijn een coöperatie. Nu geen transparantie, waarom volgend jaar wel dan? Nu allemaal ja knikkers in het bestuur en regio's, denk je echt dat dat veranderd? Geef ze een euro en een goed gevoel en ze doen precies als ja knikker wat je ze vraagt. Misschien is ie het waard, misschien niet. Volgend jaar hetzelfde verhaal weer, 25 % erbij en mooie woorden, jaar erop, 25% erbij en mooie woorden, jaar er op Cees 't Hart de man van 2 miljoen zonder verantwoording aan zijn leden als top van een coöperatie. Zeg dan als RFC, is ben een multinational en doe niet zo schijnheilig en krampachtig als nu.

 • no-profile-image

  Boer

  Wim, die misselijkmakende artikelen vallen nog genoeg mee.
  Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind, daar moeten ze tegen kunnen.
  't Hart moet wat mij betreft nog bewijzen, dat dit riante salaris terecht is.
  En een beetje meer openheid naar de leden zou echt niet verkeerd zijn. Informatie aan de ledenraad is vertrouwelijk, dus zo transparant is het bedrijf nu ook weer niet.

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim.

  Als A.G.D.-auteur Vergaderboer werkelijk melkveehouder is kan hij zijn ongenoegen over een te lage melkgeldopbrengst beter op de ledenvergadering ''aan de kaak stellen'' in plaats van misselijkmakende artikelen over riante directiesalarissen te schrijven.

 • no-profile-image

  melkproducent

  Bij zulke grote onderneming(onder het mom cooperatie)moet je het woord cooperatie en werking zien als het delftsblauwe servies in de kast wat in geen 40 jaar meer gebruikt is.maar het is nog wel een servies.

 • no-profile-image

  Han

  Patrick. Als de 't Hart het waard is, vind ik het nog de vraag of je het moet willen ontvangen als mens. (Euro m700 / uur voor belasting). Maar of hij het waard is moet nog blijken, wat gebeurd er als hij het niet waard blijkt te zijn? Betaald hij dan terug tot de waarde, die hij wel waard is? Wie bepaalt dan die waarde? Het hele verhaal is dus lulkoek en een zoet houdertje naar de leden / aandeelhouders. Het feit dat deze directeuren zich >ondernemer< noemen in de wandelgangen is je reinste onzin, ze hebben financieel geen enkel risico (alleen ontslag met behoud van ontslag uitkering), maar wel een inkomen willen als een groot en goed functionerende zelfstandige ondernemer, die bij een miskleun geen inkomen heeft alleen maar schuldeisers aan zijn broek.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.