Home

Achtergrond 304 x bekeken 6 reacties

'Reactie Duitse aardappeltelers begrijpelijk'

De VTA en de NAV begrijpen dat aardappeltelers in Duitsland hun contracten met verwerkers willen open breken.

Als ook in Nederland veel minder aardappelen worden geoogst, moet ook hier gesproken worden met de verwerkers.

Volgens het Deutsche Bauern Verband verwachten Duitse telers veel hogere aardappelprijzen. Daarom willen telers de contracten met verwerkers open breken om opnieuw over de prijs te onderhandelen.

Voorzitter Louis Beemsterboer van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) vindt het een begrijpelijke reactie van de Duitse telers. "Akkerbouwers krijgen al jaren een te lage aardappelprijs. Nu de marktomstandigheden er veel positiever uitzien willen ook de contracttelers daarvan mee profiteren."

Ook bestuurder Keimpe van der Heiden van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt de reactie van de Duitse telers begrijpelijk. "Maar contract is contract. Ik kan de Nederlandse situatie nog niet overzien. Als ook hier de marktsituatie heel anders uitpakt, willen we wel gaan praten met de verwerkers."

Leon Boer, directeur aardappelinkoop bij Farm Frites, vindt het nog te vroeg om daar een uitspraak over te doen. “De hoofdoogst kan nog alle kanten op. Maar contract is contract. Wij hebben ook contracten met onze afnemers. Ook het droge jaar 2006 werd niet gezien als overmacht.”

Ook Aviko vindt overleg met de contracttelers prematuur. "Het is inmiddels gaan regenen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  exact

  Juist BZL, Zeeland. Zo is het. Iedereen is vrij om te handelen zoals ie dat wilt, dus als je enkele maanden terug vond dat je zonodig de aardappelmarkt moest helpen verkloten door vaste prijs contracten aan te gaan, dan zou het nu wel eens kunnen dat je op de blaren komt te zitten met die te lage contractprijzen. Hopelijk doet het zo veel pijn dat het gros het nooit meer doet. Contract is contract. Vrije telers hebben wel eens voor een paar cent moeten werken, dus waarom zouden contractanten het nu eens niet kunnen met een slechte opbrengst x een van te voren bekende mieters slechte vaste prijs? Wie bewust dom wil zijn moet maar voelen. Hoop dat de verwerkers hun poot stijf houden. Volgend jaar voor een ieder nieuwe kansen.

 • no-profile-image

  bzl

  Dat krijg je, met al dat contracteren.
  Lijkt het een goede prijs te worden , doe je niet mee.
  TEEL VRIJ !

 • no-profile-image

  teler

  Het is wel vreemd dat wij het met z'n allen normaal vinden dat bouwbedrijven op grote projecten nooit geen contracten respecteren. Grote projecten kosten aan het eind van de rit miljoenen meer door "omgevingsfaktoren" en "onbeinvloedbaar onheil" en "kostenfaktoren". Dit betalen wij allemaal tesamen (denk aan betuwelijn/A73 tunnels/metrotunnel enz)
  Nu laten een stelletje boeren van zich horen (wat het individu niks kost) en dan maar roepen dat ze zich aan het papiertje moeten houden!! Maar ja, wij zijn nu eenmaal het domste volk dat zich ten alle tijde netjes aan de regeltjes houd zoals vadertje staat dat wil. En geloof maar dat de industrieen hun contracten met afnemers gaan herbespreken!! dit zullen zij echter niet aan ons laten horen.

 • no-profile-image

  vandamme

  Nu hor'en we de TE vele contracttelers niet.ZIJ hebben het de vrije boeren al jaren zuur gemaakt. Vrije marktwerking is en was de toekomst.Zoniet STOP ermee. De banken hebben het ook grandioos mis met hun verplichting tot contracteren. Daarom zijn het banken, de ene domme stoot na de andere!

 • no-profile-image

  henk

  Heerlijk ziet het er naar uit dat de prijs omhoog gaat zitten de contracttelers met het haar in de hoofd!!! eerst de markt verzieken met hun contracten en daarna proberen er vanaf te komen en weer de markt verzieken. ik zeg boot stijf houden tegen de frietfabrieken laat deze telers maar is lekker van een koude kermis thuiskomen. Afz. een vrije teler

 • no-profile-image

  BIGGENFOKKER

  Doe zoals alle firma's maak er een bv tussen waar niks inzit die het contract aangaat en laat deze klappen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.