Home

Achtergrond 228 x bekeken

Ratio boven emotie

Maandenlang heeft de geitensector gewacht op het moment waarop ze weer aan de slag mocht.

Na maanden stilstand mogen de ondernemers weer fokken en dieren aanvoeren. De besmette bedrijven mogen lege stallen als gevolg van de ruimingen van drachtige dieren weer bevolken met geiten. Toen in mei duidelijk werd dat de beoogde datum voor versoepelingen van 1 juni niet gehaald werd, was sprake van onrust. De sector moest toch weer aan de slag kunnen en liefst zo snel mogelijk.
Nu het 15 juli is geweest, lijkt het moment van versoepeling vooral een gevoelsmoment. Terwijl na de versoepelingen van de maatregelen tijdens de varkenspestcrisis de stallen massaal direct gevuld werden met dieren, komt herbevolking nu maar mondjesmaat op gang.

Geitenhouders vinden de lammeren te duur, vinden het te warm om lammeren te vervoeren of wachten nog hoopvol op het opheffen van een fokverbod voor de jonge lammeren op besmette bedrijven. Geitenhouders gebruiken het moment van versoepelingen vooral om te gaan rekenen wat voor hun bedrijf de beste keuze is. Dat is verstandig. Want hoewel emotie bij de hele Q-koortscrisis een grote rol heeft gespeeld, is de sector vooral gebaat bij goed afgewogen besluiten over de toekomst van bedrijven.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.