Home

Achtergrond 226 x bekeken 6 reacties

Rabobank: tarwe wordt duurder

Tarwe wordt duurder omdat de oogst in een aantal landen tegen valt.

De Rabobank heeft daarom de prijsverwachting voor seizoen 2010/2011 veranderd van stabiel in oplopend. Vooral in de tweede helft van het seizoen zal de tarwemarkt krap worden, verwacht de bank.

Dat schrijft Rabobank Food & Agribusiness Research in een rapport over de internationale tarwemarkt. Analisten van de bank constateren dat de tarweprijs in de VS op het hoogste niveau staat in twaalf maanden. "In Europa is de tarweprijs niet zo hoog geweest sinds september 2008. De tarweproductie in Europa valt tegen door droogte."

De ontwikkeling van de tarweprijs zal vooral afhangen van de oogst in de landen rond de Zwarte Zee (Rusland, Oekraine, Kazachstan), stelt de bank. "Ook daar heeft het gewas te maken met droogte. De overheden in die landen zullen bij een tegenvallende oogst geneigd zijn de export aan banden te leggen. Dat is in andere jaren ook gebeurd om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen."

Ook de Canadian Wheat Board, dat de vermarkting van tarwe in Canada reguleert, verwacht hogere tarweprijzen. "Dat komt door een krapte aan mais, vooral in de VS. Een tekort aan mais biedt de beste hoop op hogere tarweprijzen. Want er zijn nog steeds grote voorraden tarwe in de wereld."

Lees ook: CWB: tekort aan mais ondersteunt tarweprijs

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  als de rabobank maar niet duurder wordt !

 • no-profile-image

  euro

  rabo blijf bij je kerntaken en verkondig alleen verhalen over geld en rente
  nog geen half jaar geleden las ik een heel ander verhaal te veel tarwe noem maar op.
  maar dat de tarwe duur wordt is wel zeker

 • no-profile-image

  piet

  Rabo ,

  dit is oud niews prijzen zijn al aan het dalen, de angst is weg bij de handelaren en de oogst verwachtingen zijn wereldwijd weer wat aan het opklimmen

  week 30 zien we de prijzen van Tarwe al weer wat zakken en week 29 de mais al wat gezakt

  Tarwe zal terug zakken naar de 140 euro
  ergens begin September

 • no-profile-image

  dirk

  Net als in 2008? Tarwe duur , melk ook duur.

 • no-profile-image

  kriskras

  nog zo een jaar er achteraan en een tekort is dichterbij dan de geleerden beseffen. jupla voedsel moet weer geld kosten !!!!! en daarmee uit

 • no-profile-image

  Evert

  TE KOOP----Ook deze plank Rabobank?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.