Home

Achtergrond 368 x bekeken 50 reacties

PvdD wil verbod op veetransport bij tropische hitte

Veetransporten moeten worden verboden op dagen dat het meer dan 28 graden Celsius wordt.

Dat bepleit de Partij voor de Dieren (PvdD). De partij wil dat minister Gerda Verburg snel met zo’n verbod komt. Volgens de PvdD is vervoer bij hoge temperaturen schadelijk voor het dierenwelzijn. Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on animals wist onlangs, op tropische dagen, de temperatuur te meten van een aantal veetransporten; daarbij werden temperaturen van 35 tot wel 42 graden gemeten. Dat is boven de Europese norm, aldus de PvdD. Die zou een temperatuur van 30 graden voorschrijven, met een marge van ongeveer 5 graden.

Volgens de PvdD volstaan controles van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op de diertransporten niet. De partij heeft inmiddels vragen gesteld aan minister Verburg.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a hamstra

  vandaar dat er in Afrika geen vee transporten zijn. maar honger.

 • no-profile-image

  ja das beter jaa

  En dan lekker alles in de stal laten liggen zodat die over vol geraakt nou das zeker beter mevr thieme ! Gewoon wat minder laden ventilators aan en blijven rijden ...........

 • no-profile-image

  ??

  Herman jij bent een verwondelijk figuur. Want waarom pakken ze zoals eerder gezegd niet de paardenmensen aan?

 • no-profile-image

  Veen

  Boeren willen produceren, maar als ze niet goed op hun vee passen word er ook niet geproduceerd. En dat wijf van een Thieme zeurt maar en zeurt maar, en de mensen die (bij haar horen). maar ze weten zelf niet hoe gek ze zelf zijn. hondjes die maar 3 keer daags mogen te poepen en dan ook nog een belachelijk jasje dragen! is dat dan normaal en diervriendelijk?? Ik hoorde op het nieuws dat er een klein peutertje was overleden omdat de ouders haar waren vergeten! PvdD waar maken wij ons druk om?? er zijn in de wereld toch veel ernstigere dingen! maar nee we moeten het die boeren die het al zo slecht hebben nog maar even de kop onder waterdrukken!!

 • no-profile-image

  koetje

  Lijkt me logisch ??,dan worden al die hynstefamkes die afgelopen winter lid zijn geworden meteen weer lid af.

 • no-profile-image

  gerrie

  Dat nog iemand luistert naar een handjevol achtelijke linkse wijfen met een halve zetel. Laat ze in hun eigen sop gaarkoken. Het antwoord hebben ze 9 juni al gehad

 • no-profile-image

  Tonny

  Als chauffeur pleit ik er voor dat voor ons mensen ook een verbod gaat gelden op chauffeurs werkzaamheden bij temp boven de 28 graden,ook onze cabines zijn vaak niet voorzien van airco,maar een open raam en open wanden in de zijwanden van de oplegger zijn ondans de hitte wel heerlijk,maar het doet er niet toe, men preveleerd het welzijn van het dier boven die van een mens.

 • no-profile-image

  burger

  Beste Veen, nee een dier hoort geen jasje aan te hebben. Je hoeft ze ook niet met fluwelen handschoenen aan te pakken. Maar ze horen ook niet in kleine hokken zonder daglicht en evenmin op lange transporten naar Spanje etc. En nee ik kom niet uit de stad.

 • no-profile-image

  linda

  durven jullie nog te kijken en dan dit vergelijken met een vakantietrip?
  Duidelijk is te zien dat de regels worden overtreden:
  http://www.youtube.com/watch?v=GhXWCVzKdh4

 • no-profile-image

  burger

  Ik heb meer medelijden met de burgers als met de dieren! Wij worden in treinen en bussen gepropt, het lijkt wel hoe meer hoe beter, maar de dieren worden netjes verdeeld over de compartimenten en daar is het wettelijk wel geregeld dat er niet meer in mogen en dat ze gratis drinken krijgen met grotere afstanden! Nee daar kunnen de busmaatschapijen nog wat van leren, en de pvvd?? Je kunt dat toch wel zien: die zijn we over een paar jaar helemaal kwijt en zeker met deze onzinnige dingen (iets beters weten ze daar niet) !

 • no-profile-image

  uti draagbaar

  Jij Hamstra bent wel een domoor zeg, Paramaribo ligt in Suriname en dat heeft niks met Afrika te maken man. De Veluwe is toch ook niet de Gobi Woestijn? Verder is honger een rekbaar begrip ja. Gewoon een tekort aan overvoeding!

 • no-profile-image

  Joost

  En ik wil een verbod op mensen die denken uber intelligent te zijn en die voor iedereen gaan bepalen wat de waarheid is. Ik lijd meer van deze stadse hippies dan een varken op een veewagen! Get a life en ga je in Oost Europa druk maken om het dierenwelzijn.

 • no-profile-image

  Marjan

  Ik denk dat het met die paarden wel mee valt hoor :) Die van mij loopt zo overal in en vind het volgens mij ook wel prima als ie eens ergens anders komt. Denk dat het erger is als een paard dag in dag uit in een hokje staat en nooit buiten komt. Maargoed het neemt niet weg dat Thieme beter wat anders kan gaan bedenken..

 • no-profile-image

  zonne

  Ik denk dat mevr. Thieme zelf iets te lang onder zo zon heeft gelegen

 • no-profile-image

  burger

  Veen, de meeste huisdieren hebben het toch heel wat beter dan de varkens en kippen in hun kleine hokje. En waarom mag de politiek hier niet over spreken? Er zijn immers altijd ernstigere zaken, dan hoeven we het ook niet meer te hebben over files, sport, etc. Er zijn immers veel ernstigere dingen.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Wat een wonderlijke reacties hier weer! Het is eigenlijk schandalig dat de PvdD hier nog op móet wijzen. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat dieren niet met die hoge temperaturen worden vervoerd. Geleuter over kinderen die op vakantie worden meegezeuld door ouders of boeren die in de warmte moeten werken geeft aan dan er kennelijk geen argumenten bestaan om het verzoek van de PvdD te negeren. Dan verliest men zich dus dom geklets dat de aandacht van het probleem afleidt.

 • no-profile-image

  Marjan

  Misschien komt het ook omdat ik een agrarische achtergrond heb. En ik weet uit ervaring dat de meeste boeren goed voor het vee zorgen omdat ze er anders zelf ook op achteruit gaan. Wat mij het meeste verbaast is dat mensen gewoon geen idee hebben over hoe iets tot stand komt. Ooit eens iemand horen zeggen mam, kippenvlees komt toch uit de fabriek? Ik denk dat er zoveel mensen in de stad zijn die dat niet weten. En de boer die ploegt maar voort.....

 • no-profile-image

  spotvogel

  Er denkt iemand lollig te zijn door onder mijn naam in dit forum onzinvragen te stellen. Zal 'jagertje' wel zijn denk ik.

 • no-profile-image

  ??

  LINDA

  Wanneer drinkt door tot al die stadsvrouwtjes kleine hersencelletje door. A net als monique zegt, het zijn de transportbedrijven. Filmpjes zijn altijd verekte kort en zijn dat geen incidenten?! Volgens mij had de wereld het wel geleerd van het over 1 kam scheren van groepen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste heer Geverink. Canada is nogal groot en dus lijkt het lood om oud ijzer om ernaar te streven om de dieren voor dag en dauw op transport te stellen. Want ik neem aan dat de slachterij niet om de hoek zit en dat de dageraad zich even snel ontwikkeld als elders op deze aardkloot. Het wordt dus vanzelf middag en het is erg flauw om daarvan de truckers de schuld te geven. Want die mannen (en een sporadische dame) zijn altijd op het afgesproken tijdstip ter plaatse. Linda weet misschien niet al teveel van veetransporten en denkt wellicht dat het juist goed is voor de dieren om er maar een paar per compartiment te vervoeren. Terwijl ze dan in bochten en bij optrekken en remmen alle kanten op gaan. Persoonlijk zou ik het erg goed vinden als er zo nu en dan op een snoeihete of siberische dag eens een demo-wagen zou rijden, afgeladen met gestresste veemesters en truckers. En dat in het kader van het mooie gezegde: Wat men niet wilt dat u geschiedt......! Ik bied mij nu al gratis als chauffeur aan.

 • no-profile-image

  Jan

  Wanneer een dergelijke combinatie rijdt op de weg, is er niks aan de hand. de dieren vinden de rijwind heerlijk!
  bdw er zijn ook al geconditioneerde wagens in omloop, dus ik zie geen rede tot actie

 • no-profile-image

  Geurt

  Ik vraag me af of de PvdD boeren nog wel als mensen beschouwt... Anders moesten ze toch eens aankaarten dat boeren niet meer mogen werken bij tropische temperaturen.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Wilma, je hebt helemaal gelijk.
  De PvdD is met heel veel goede dingen bezig.
  Afgelopen winter verhongerden op de oostvaarders plassen honderden dieren.
  Dit gebeurde onder toeziend en goedkeurend oog van diezelfde PvdD.
  Nu ruim een half jaar later zijn de overgebleven dieren daar nog steeds verzwakt en zitten onder de parasieten.
  Ook dat is slechts één artikel van de PvdD maar wel een waarin je kunt zien dat ze nogal hypocriet over komen.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Wim

  Het zijn de Varkens Kippen Koeien Nertsen etc, maar hoor en lees weinig over Paarden die in een kleine trailer naar een concours gereden worden en even goed afgejakkert worden en terug in de trailer gezet worden.
  Of hebben ze oogkleppen op bij de Pvdd?

 • no-profile-image

  Ronald

  Misschien moeten alle dieren voor transport een koele cocktail krijgen. Bevalt mij ook altijd goed.

  Of misschien wil mevrouw Thieme wel langs de wagons lopen met een brandslang........ zie bekende film.

  Waar maak je je druk om, dierwelzijn is belangrijk, dit wordt bijna belachelijk.

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Nog lege patroon hulzen gevonden aldaar???

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Ik heb een vraagje. Waarom worden boeren (die heel zuinig zijn op hun vee trouwens) voor veetransporten verantwoordelijk gehouden? Daar gaan de transportbedrijven toch over? Die bedrijven halen bij de boeren toch het vee op? Die bedrijven zijn toch verantwoordelijk over hoe het vee behandeld word onderweg? Waarom word de boer alweer als het zwarte schaap aangewezen, zoals de laatste tijd zo de gewoonte is? Mensen zoals "Elke Boer is er 1 teveel" (je schrijft dat boeren dom volk zijn, waarom schrijf je niet onder je eigen naam?) Leg me dat eens uit want ik snap het niet.

 • no-profile-image

  Veen

  Nou BURGER is dat wel diervriendelijk ik snap er niks van de honden en katten horen toch niet in een jasje te zitten? of op 4 hoog? de wereld word steeds gekker. No Farmers No Food!

 • no-profile-image

  veehouder

  Wij hebben vleeskalveren en hebben een keer nuchtere kalveren gehad met vrij hoge temperaturen. Lange ritten in deze extreem hoge temperaturen is voor de kalveren niet goed. Ze hebben er echt last van gehad. Het probleem is echter dat de melkveehouders hun kalveren kwijt willen en de opvang kan ze ook niet te lang opvangen dus zullen ze toch naar de kalverhouder afgevoerd moeten worden. Dit gebeurd tegenwoordig bij ons veelal 's nachts dus is de hitte geen probleem. Veel auto's zijn tegenwoordig gekoeld dus er word door de transporteurs ook gewerkt aan een diervriendelijke manier van vervoeren.

 • no-profile-image

  gerard

  hoi spotvogel, goed idee, ik meld mij ook aan als chauffeur als de wagen wordt volgeladen met varkensmesters, kalverfokkers en pluimveehouders. naar Rusland of Polen. Of Spanje misschien, en dan lekker lang pauzeren bij van der Valk truckers cafe.

 • no-profile-image

  mirabel kruissteek

  Wat jammer en zonde Uti, maar die Veluwse ouwerling wil jou echt niet antwoord geven hoor. De Veluwe is niet de Gobi natuurlijk, dat weet hier toch elk kind. Want aardrijkskunde is hier nog een VAK vanaf de bewaarschool, ja! De Veluwe is Nederlandse Tora Bora, met al die kannonnenboeren in Oldebroek en Schaarsbergen en de zandhazen in Nunspeet, Harskamp, Ermelo en Ede. Oorlogzuchtig en geestelijk kleingeschapen. Gelukkig hebben wij Desi Bouterse for president.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hoi Gerard, ik doe voor Spotvogel de expeditie en heb een hele vracht (truck met oplegger en aanhanger: driedubbeldeks) van dat soort hersenloze rompen op benen (mesters, fokkers, houders en foute burgers) klaarstaan. Bestemming: Paramaribo. Orderbon getekend door zekere D. Bouterse met notitie: "bbq-meat, keep cool!" Goeie Reis!

 • no-profile-image

  eikels

  En wat dacht je van al die kinderen die achterblijven in de auto ?? Zal wel niet belangrijk zijn voor deze club, ze redden liever een varkens wat toch naar de slachterij moet dan een kind.......belachelijke club

 • no-profile-image

  gert

  en wat van al die kinderen die in de brandende zon mee op vakantie gesleept worden,naar het bloedhete zuiden

 • no-profile-image

  ??

  Marjan, zoals jij zegt valt het met jou paarden wel mee. Zo zijn wij agrariers ook, want goed oppassen op de dieren kunnen wij ook niks verdienen. Maar het enigste wat de PvdD doet is tegen dingen aanschoppen en bij misverstanden hoort iemand ook aangepakt te worden. En dan zijn er hier de figuren als een Herman, Rinnie,linda die nog nooit een koe,varken van dichtbij gezien hebben of op hebben gepast,die menen dat ze het beter kunnen?
  Vandaar dat vele ook fel reageren.

 • no-profile-image

  Wilma

  Ik snap de negatieve reacties niet, er is niets mis met het verbeteren van omstandigheden voor dieren. Zo jammer dat mensen zich dit blijkbaar persoonlijk aantrekken. (bang dat je binnenkort geen biefstukje meer kan eten?)

  Jammer genoeg hebben de meeste mensen geen geweten of willen ze het gewoon niet zien. Maar wel thuis de hond knuffelen.

  En oja,

  1. Paarden horen zo en zo niet het hele land doorgesleept te worden alleen maar ter vermaak voor mensen, al helemaal niet met deze hoge temperaturen.
  2. Kinderen die achterblijven in de auto zijn een verantwoordelijkheid van de ouders. (of voor superman, maar we weten allemaal dat hij niet bestaat)
  3. Mensen die geen airco hebben in de auto zitten daar vaak zelf niet mee. (behalve in de file)
  4. Partij voor de Dieren is met zoveel goede dingen bezig, dit is maar 1 artikel.

 • no-profile-image

  Leen

  Afgelopen winter werden ook kippen verladen bij -10 en harde wind. Toen lag Thieme onder de wol zeker? Wat een zondagskind! Eh Zaterdagskind! (adventist) Soms hebben ze gewoon gelijk, alleen deel ik hun standpunt aangaande de Oostvaardersplassen niet.

 • no-profile-image

  zwets

  Dan ook de wegen afsluiten voor mensen die geen airco in hun auto hebben. De mens is toch zeker voornamer dan een dier.

 • no-profile-image

  down under

  Ik moet de dag nog meemaken dat het s'morgens om 4 uur het al warmer is dan 28 graden. Dus zie ik het probleem niet!

 • no-profile-image

  marjan

  Ik snap nog steeds niet dat mensen zich druk kunnen maken om zulke onzin! Hoeveel mensen op deze wereld hebben nog niet eens genoeg eten om hun kinderen te voeden! Tuurlijk een beest mag en hoeft niet onnodig te lijden in een land als Nederland maar er zijn ook wel ergens grenzen aan de betutteling!
  Zolang mensen in de supermarkt nog niet inzien dat ze vlees kopen dat uit een land komt waar niet zo heel erg op het welzijn wordt gelet is het grote onzin om hier weer eens roomser dan de paus te zijn! Laat Thieme zich maar eens druk maken om dingen die er echt toe doen!

 • no-profile-image

  Myrea

  Het enige wat ik vraag is je even te verplaatsen in hoe het moet zijn om in (hallo: een ZINDERENDE) hitte, urenlang vervoerd te worden in een veewagen. Niet fijn? Zou je zelf niet willen?
  Gun dan ook elk ander levend wezen een beter plekje.
  Ben blij dat er mensen opkomen voor deze dieren en hun verantwoordelijkheid wel nemen.
  Ik weet dat de PvdD hoopt ooit overbodig te zullen zijn. Ik hoop het met ze mee.

 • no-profile-image

  down under

  @myrea, e.a. lees mijn reactie van ---- 06 jul 2010 17:31

  Ik moet de dag nog meemaken dat het s'morgens om 4 uur het al warmer is dan 28 graden. Dus zie ik het probleem niet!---- Duh, wat een reactie van de groene Khmer , alsof alle varkens meer dan een halve dag (en dan op z'n heetst) in een wagen zitten. In die tijd kan men op en neer rijden van Maastricht en Groningen. Overigens als ze bij mij geladen zijn zijn ze binnen een uur in de wachtstal van de slachterij waar ze ontvangen worden met een verkoelende douche.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik heb zojuist op het heetst van de dag een paar uur gepost bij een Vion slachterij. De ene na de andere bomvol met varkens geladen vrachtauto kwam daar aan. Gevoelloze zultkoppen die zoiets goed praten moeten zélf maar eens in zo'n wagen gaan meerijden. Tussen de dieren. En dat gezever van 's ochtends om vier uur vertrekken slaat als een boer op een varkensdrol. Die veetransporetn rijden de hele dag af en aan. Van 's morgens vroeg tot s'avonds laat. En ventilatie versus frisse lucht? Zeker nog nooit van files gehoord?

 • no-profile-image

  zwets

  Vandaag wordt het meer dan 35 graden. Wat doet de PvdD voor ons mensen die in de brandende zon moeten werken??? Ja dus, helemaal niets. Triest. En voor de dieren evenmin. Of krijgen de dieren vandaag lekker gekoeld water??? Nee toch.

 • no-profile-image

  hoe het

  het mag duidelijk zijn dat er voor huisdieren geen wetten zijn en voor agrarische dieren wel. net zoals de burger mag spuiten met wat ie maar wil, en de agrarier moet zich aan regels (spuitlicenties, spuitboekhoudingen, spuitkeuringen, hoeveelheid spuitmiddelen ) houden. kunstmest idem dito. hoeveel mensen laten hun huisdieren wel niet in kleine hokjes achter gedurende de tijd dat ze naar hun werk zijn. ja ok dat zijn inderdaad maar een paar uurtjes per dag dat de burger werkt. kortom, de burger hoeft geen vingertje naar de goedkope voedselproducent te wijzen.

 • no-profile-image

  burger

  Down Under, sinds wanneer worden er geen varkens meer geexporteerd naar Duitsland, Spanje, Italie, etc.??

 • no-profile-image

  W Geverink

  De beste stuurlui staan ook hier zoals gewoonlijk weer aan de wal. Ik heb jarenlang mijn eigen varkens getransporteerd bij temperaturen van -40 tot plus 30. Mijn voorkeur is ook heel vroeg in de ochtend maar het wordt uiteindelijk vaak zo rond de middag. Dat krijg je als een trucker ze ophaald. Niet alle ladingen kunnen s'morgens om zes uur geladen worden. Het neemt wat voorbereiding om varkens of ander vee te vervoeren bij extreme temperaturen maar het kan zonder meer wel gedaan worden. In warm weer is het de verantwoordelijkheid van zowel de boer als de transporteur dat er iets minder varkens in een compartiment gaan. Te weinig varkens per compartiment maakt de lading instabiel waardoor de lading kan gaan schuiven en idd zou kunnen omslaan. @Linda ik heb je filmpje bekeken en kan je gerust stellen. Het varken heeft het warm maar is niet in distress. Een varken heeft al snel de bek open omdat het niet kan zweten over de rest van het lichaam. En zo te horen waren ze de truck al aan het lossen. Bij ons worden er brandslangen uitgelegd waarmee wachtende truckers de varkens kunnen koellen en als er te veel wachtende trucks zijn worden ze voor koelling terug de highway opgestuurd. In de interesse van het dieren welzijn mogen hier geladen trucks in extreem weer niet gestopt en gecontroleerd worden door het department of transportation (DOT) en door de politie al helemaal niet. Als die een truck willen nakijken mag dat nadat de varkens afgeladen zijn.

 • no-profile-image

  voor een

  Geverink: vooral in Canada blijven. Niet meer terugkomen aub. En....och die onzin van jou allemaal: wat moet ik ermee. Gewoon>>>> geen transport bij deze temperaturen. Klaar. Niet leuteren. Dan maar een vakantie minder voor die varkensboeren met hun milieuvervuilende stallen. Bah...... Ek.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Mijn vervoerder doet uitstekend werk en ik bedoel ook dat je er niet aan kunt ontkomen dat er vaak op minder ideale tijdstippen geladen wordt

 • no-profile-image

  Jan

  Ik werk voor de controlerende instantie in Canada en zie de vrachtwagens met dieren dagelijks arriveren in winter en zomer. Dieren kunnen best goed worden vervoerd onder extreme weers omstandigheden mits men zich daarop voorbereid. Canada is geen Nederland hier kunnen de trucks blijven rijden en inderdaad de dieren zitten een lange tijd op de truck maar komen toch in prima conditie aan.

Laad alle reacties (46)

Of registreer je om te kunnen reageren.